DU SKAL IKKE KOMME HER OG KOMME HER: Petter Northug ble mektig imponert over at lillebror tok seg til kvartfinalen i sin verdenscupdebut, men ber Tomas glemme et hegemoniskifte i familien de kommende åra. 
- Så lenge jeg satser kommer han ikke å slå meg, sier Petter. 
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
DU SKAL IKKE KOMME HER OG KOMME HER: Petter Northug ble mektig imponert over at lillebror tok seg til kvartfinalen i sin verdenscupdebut, men ber Tomas glemme et hegemoniskifte i familien de kommende åra. - Så lenge jeg satser kommer han ikke å slå meg, sier Petter. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

- Det blir litt kjedelig for deg, lillebror

Men Petter drømmer om å spurte mot Tomas i Kollen.

||| DRAMMEN (Dagbladet): En av få langrennsløpere i verden som matcher Petter Northug (24) i en spurt er hans fire år yngre lillebror Tomas.

Da Petter sikret norsk gull på lagsprinten i OL var han rask med å takke broren og alle treningene der de to har duellert mot hverandre.

- Han (Tomas) er utrolig kjapp, og utfordrer meg på hurtighetstreninga. Det er positivt for oss begge. Jeg har hatt et utrolig høyt nivå på hurtighetsøktene hjemme på Meråker, sammen med en kar som er jævla god på 100 meter, og som ikke kan gå lenger enn 101 meter. Øktene er brutale - og jeg får nesten bank på noen av dragene. Da er det godt å komme hit og få spurte mot Teichmann og sånne løpere, sa Northug til Dagbladet.

Tipset gjort til skamme
Før torsdagens sprint i Drammen var han skeptisk til om Tomas ville greie å havne blant de 30 beste i prologen, ettersom han er vesentlig svakere i klassisk enn i skøyting.

Lillebror gjorde forhåndstipset til skamme, gikk inn til 27. plass og avanserte dermed til kvartfinale. Men der var det også bråstopp, selv om han yppet seg underveis og lå helt i front etter at ca. en tredjedel av heatet var unnagjort.

Etterpå vanket det uansett skryt fra familiens langrennsener.

- Jeg prøvde å komme videre fra prologen i Drammen som junior, men klarte det ikke. Tomas klarte det, så han ligger foran meg på skjemaet. Det var imponerende, jeg trodde ikke at han skulle gå videre fra en klassisk sprint. Så det var sterkt og noe han skal ta med seg videre, sier Petter til Dagbladet.


- Har du en drøm om å møte ham i et heat i Holmenkollen på søndag?

- Det hadde vært rått, men det blir jo litt kjedelig for ham...

Skrudde opp temperaturen
Like etter møttes de to utenfor teltet, og da ble storebror merkbart tøffere i kjeften.

På spørsmål om når han blir slått av Tomas for første gang i verdenscupen kommer svaret kjapt:

- Så lenge jeg satser kommer han ikke å slå meg. Han skal få gå tredjeetappen på stafetten om noen år.

Tomas' eneste respons er:

- Han er stor i kjeften!

Lånte ski av storebror
Petter gamblet med å gå på skøyteski i prologen, mens Tomas fikk låne storebrors andrepar i klassisk. Det paret er over 10 år gammelt og har tidligere tilhørt Frode Estil.

- Han har bedre skistall enn meg i klassisk, sier Tomas.

Og akkurat det er kanskje ikke så rart når Petter er verdens beste langrennsløper. Men lillebror har potensial han også, noe han beviste da han ble juniorverdensmester på sprint tidligere i år.

Men inntil videre innser han at han vil stå i Petters skygge - og at han kommer til å bli målt opp mot Petter i tida framover.

STOR OPPLEVELSE: - Det er noe spesielt å få gå en kvartfinale her. Helt utrolig, det ga mersmak, sier Tomas Northug.  
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
STOR OPPLEVELSE: - Det er noe spesielt å få gå en kvartfinale her. Helt utrolig, det ga mersmak, sier Tomas Northug. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Er du litt lei av det?

- Jeg blir jo litt lei etter hvert, men det er noe jeg må venne meg til. Det kommer til å være sånn hele tida fram til jeg slår ham, sier han til Dagbladet.

- For det gjør du?

- Ja, det håper jeg da.

- Føler du at folk forventer at du skal bli like god en dag?

- Jeg tar det ganske med ro sånn sett. Hadde jeg følt skikkelig press hadde jeg ikke greid å gå i dag. Det er bare å være kald og ta det med ro.

- Hvor inspirerende er det å debutere i verdenscupen med et sånt liv rundt løypa?

- Utrolig artig. Det hadde ikke vært det samme hvis jeg hadde debutert i Lahti forrige helg. Det er noe spesielt å få gå en kvartfinale her. Helt utrolig, det ga mersmak.

Høyere ambisjoner i Kollen
Men i kvartfinalen var han altså sjanseløs, og gikk helt tom for krefter.

- Jeg følte meg jævla bra, men så kom de bakfra og glei meg inn alle sammen. Jeg er litt for dårlig i felt. Da merker jeg at det blir noe annet. Det var ikke noe mer å gi.

Til søndag er det sprint i Holmenkollen, nok en gang med Tomas på startstreken. Og ettersom stilarten er skøyting er ambisjonene høyere.

- Målet blir en semifinale, sier Tomas Northug.

KJÆRESTEN HEIET FRA SIDELINJA: Rachel Nordtømme var på plass for å heie fram Petter på sprinten i Drammen. 
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
KJÆRESTEN HEIET FRA SIDELINJA: Rachel Nordtømme var på plass for å heie fram Petter på sprinten i Drammen. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer