-  Det blir nok tauet i kveld ...

Åge Hareide var så skuffet at han valgte både pest og kolera i går kveld. Og sa at han hadde mest lyst til å henge seg.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Noen ganger har du lyst til å henge deg - andre ganger føler du for en fest. Det blir nok tauet i kveld, sa Åge Hareide og vendte Ullevaal Stadion ryggen.

Men det var ingen utslått landslagstrener som tok kvelden etter 1- 2-katastrofen for Skottland. Uansett elendighet - Norge er fortsatt i førersetet når det gjelder andreplassen og playoffspillet i november. Og det var det han snakket med Nils Johan Semb om da han møtte sin forgjenger nede på Ullevaal-gresset en time etter kampslutt.

Det som nå må gjøres.

-  Først og fremst må vi ta det som menn, sier Åge Hareide.

-  Det finnes ingen unnskyldninger for dette tapet. Og var denne kampen viktig, blir den neste mot Moldova (Ullevaal 8. oktober) enda viktigere. Så får avslutningen mot Hviterussland bli et kapittel for seg.

Desperate på 0- 2

Åge Hareides jobb er å svare for 1- 2 mot Skottland, ta kritikken på hakespissen, bla om, tenke positivt og gjøre alt som er mulig inn mot de to siste kampene. Uansett hvor flaut og skammelig det var i går kveld, kan han ikke grave seg ned som mange andre. Men tro meg - det var akkurat det han hadde lyst til, der han sto som ei saltstøtte i fem sekunder etter at dommeren hadde blåst av kampen.

Før han marsjerte inn i garderoben, oppslukt i egen fortvilelse.

-  En katastrofal kveld, sier han.

-  Da kampen var 20 minutter gammel, hadde jo ikke skottene vært i nærheten. Men så gir vi dem to mål, og det forandrer alt.

-  Etter det ble vi desperate.

Rotløse, motløse, håpløse

Skottland-manager Walter Smith var selvfølgelig lykkelig over seieren. Så lykkelig at han sa at Norge er et vanskelig lag å spille mot. Men kjære deg, Mr. Smith - høflighet er én ting, idioti noe helt annet.

Og at Norge var vanskelig i går kveld, er akkurat det - idioti.

For et lag som gir bort to scoringer, er et enkelt lag å slå. Når du gir fra deg alt i løpet av ti minutter, har du kjørt deg sjøl i grøfta. For da er det bare klisjeen som gjelder - den som forteller at mål preger fotballkamper. Og fotballag.

Norge virket rotløse før Kenny Miller gjorde 0- 1 etter 21 minutter. Mellom det baklengsmålet og det andre etter 31 virket vi motløse. Og resten av kampen var vi stort sett håpløse.

Da Ole Martin Årst feide inn reduseringen halvannet minutt før slutt, var det ikke trøst engang.

-  Hva kan jeg si? spør Åge Hareide.

-  Jo, vi prøvde i hvert fall og gjorde tre bytter i pausen. Men det var ikke nok - det var bare farlig.

-  Vi kunne fått en spiller skadet, og på toppen av det var Skottland veldig nær sin tredje scoring på en kontring.

-  Hva sier du om baklengsmålene?

-  Feil fører ofte til scoringer for motstanderen. Og her gjorde vi to grove feil. Og selvfølgelig skal vi ikke gjøre det. Men sånt skjer. Dessverre.

For seint å angre

Da John Carew gikk av banen, oppsummerte han fadesen med å si at Norge var «redde, feige og nervøse». Pluss at Åge Hareide hadde vært rasende i pausen. Så hvor sint kan en norsk landslagstrener bli? På et lag uten defensive evner.

-  Jeg var vel ikke så veldig sint, sier Åge Hareide.

-  Men jeg hadde behov for å presisere ting. Og på meg virket det ikke som om vi var feige og redde. Men det skjer noe med lag som gir bort slike baklengsmål.

Lag, ja - Åge Hareides lag. Valgt etter nøye vurderinger. Så det var kanskje litt tid for anger i går kveld. At han byttet ut hele høyresida i pausen, vitner jo om at han tok grundig feil.

-  Hadde vi lyktes, ville ikke spørsmålet blitt stilt, sier han.

-  Men ja, det er betimelig å stille det. Men jeg har ikke noe svar, og ikke får jeg det heller. Sjøl om etterpåklokskap også er en klokskap .

Optimismen som

-  Jeg vet akkurat hvordan du har det, sa Nils Johan Semb da han tok Åge Hareide i handa i det allerede omtalte møtet. Nils Johan Semb kan også alt om store forventninger som går rett på dynga i løpet av 90 minutter. For det var det det gjorde i går kveld - en hel nasjons optimisme etter seieren i Slovenia gikk rett i søpla.

forsvant

Fordi gutta som leverte et stolt øyeblikk på overtid i Celje, svarte med å prestere 90 flaue minutter på Ullevaal.

-  Det er lett å finne unnskyldninger, sier Hareide.

-  Men jeg skal ikke gjøre det. Jeg skal bare sørge for at vi jobber kolossalt med forsvarsspillet.

-  Vi kan ikke tro på VM når vi slipper inn to mål i hver kamp.

LIKEMENN: Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb (t.v.) vet godt hvordan Åge Hareide har det.