Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det blir tårer og depresjon de neste ukene

Fem lag skjelver før siste serierunde i Premier League.

NEDRYKKSDRAMA: Birmingham, Blackpool, Wigan, Blackburn og Wolves står alle i fare for å rykke ned foran den siste serierunder. Tre lag står på 39 poeng, to lag står på 40. Foto: SCANPIX
NEDRYKKSDRAMA: Birmingham, Blackpool, Wigan, Blackburn og Wolves står alle i fare for å rykke ned foran den siste serierunder. Tre lag står på 39 poeng, to lag står på 40. Foto: SCANPIX Vis mer

Følg siste serierunde i Dagbladets livestudio fra kl. 17!

(Dagbladet): West Ham har allerede rykket ned.

Ellers er det fullstendig åpent om de to siste nedrykksplassene foran dagens avsluttende runde i Premier League. Fem lag står i fare for å gå ned:

Før kampstart ligger Wigan og Blackpool under streken med 39 poeng, ett skarve mål er det eneste som skiller dem. På plassen over dem er Birmingham på samme poengsum, men med henholdsvis to og ett minusmål færre. Så kommer Wolves og deretter Blackburn, begge på 40 poeng. Bare Blackburn har en målforskjell som gjør at de kan føle seg relativt trygge ved poenglikhet.

En nedrykk har enorme økonomiske konsekvenser for klubbene. Da Blackpool rykket opp i fjor ble verdien av det beregnet til 850 millioner kroner.

Det handler selvsagt ikke bare om penger, men også om følelser: For noen supportere forringes faktisk livskvaliteten dersom favorittlaget ryker ut av Premier League.

Dagbladet har snakket med fire av dem, mens vi måtte hente inn Aleksander Schau fra TV 2s Premier League-studio for å si noen ord om Blackpool i mangelen på en norsk supporterklubb. Den eneste Blackpool-supporteren Dagbladet vet om er NRK-veteran og valggeneral Geir Helljesen, men det er trolig blitt flere etter de mange målrike kampene og underholdningen oransjetrøyene har bydd på.
 
Tror Birmingham redder seg med et nødskrik
Birmingham-supporter Trond Fuhre, som også er leder av Supporterunionen for britisk fotball, er hardhudet etter tidligere nedrykkstraumer med klubben sin. Han tror Birmingham holder plassen med et nødskrik.

- Jeg tror det blir avgjort på målforskjell om vi klarer oss eller ikke. Jeg tror United slår Blackpool, at vi tar minst ett poeng og at Wigan og Stoke spiller uavgjort. Det er den siste kampen jeg frykter mest. Stoke er litt nedpå etter cupfinalen, men jeg satser på at Tony Pulis greier å motivere dem til å avslutte med stil, sier han.

Han er oppgitt over at Birmingham ikke reddet plassen sist helg, i hjemmekampen mot Fulham som endte med 0-2-tap. I tillegg likte han dårlig at noen av spillerne festet i hardeste laget på avslutningsfesten 16. mai.

- Spillerne bør løpe til de stuper. Det blir ikke enkelt for Spurs å møte Birmingham i dag. Gutta har noe å bevise for oss supporterne i dag, etter at de koste seg for lenge på avslutningsfesten. Han som ble kåret til årets Birmingham-supporter, Bob Teagle, spurte om han kunne få holde en tale. Og den var helt fantastisk, spillerne satt som tente lys og det sies at den talen skal spilles av i garderoben før kampen i dag.

- Hvem tror du rykker ned?

- Blackpool og Wigan. Det er så mange «om» og «men», jeg har aldri opplevd maken. Det betyr så mye for klubben å holde seg. Det er så mye som må endres på inntektssida, kostadssida, spillersida og så videre om vi rykker ned. Planene om ny stadion må utsettes. Det er så mye som kan gå skeis. Men jeg følger Birmingham til grava uansett. Jeg har sesongkort uansett, og vil være der utallige ganger selv om vi skulle møte lag som Doncaster og Barnsley, sier Fuhre.

Tårer og depresjon
Bjarte Bakke er leder for Blackburns norske supporterklubb. Han blir ikke nervøs før kampen mot Wolves starter.

- Det jeg tenker, er at det er lite sannsynlig at to av lagene under oss vinner, og vi samtidig taper. Jeg prøver å tenke positivt, sier han.

Bakke tror Blackpool kan bli det første laget til å vinne på Old Trafford denne sesongen.

- Jeg tror Birmingham rykker ned, og så er jeg ekstremt usikker på hva Blackpool klare mot United. Jeg tror absolutt de kan vinne. United stiller vel med Q-laget eller Z-laget, og av de etablerte som starter handler det nok mest om å bare komme seg gjennom kampen. Ungguttene kommer sikkert til å spille på 110 prosent, mens resten er på 80. Når det gjelder Stoke mot Wigan tror jeg Wigan får det tøft med å vinne.

BERØMT SITAT: Liverpools legendariske manager Bill Shankly er kjent for sitatet om at fotball ikke handler om liv og død - det er langt viktigere enn som så. Foto: Allsport Hulton Deutsch/ALLSPORT
BERØMT SITAT: Liverpools legendariske manager Bill Shankly er kjent for sitatet om at fotball ikke handler om liv og død - det er langt viktigere enn som så. Foto: Allsport Hulton Deutsch/ALLSPORT Vis mer

- Hvordan reagerer du om Blackburn rykker ned?

- Da blir det tårer og depresjon utover kvelden og de neste ukene. Det blir en jævla dårlig start på sommeren. Jeg skal verden rundt i ett fra august sammen med kjæresten. Om jeg reiser i visshet om at Blackburn er i «Wankership» vil det gi en sur smak på det hele. Det blir som å starte ferien i Oslo i stedet for Peru, sier han.

Sommeren ødelagt
Svein Solberg i supporterklubben til Wolverhampton tror «Ulvene» holder plassen, men ikke på grunn av resultatet i egen kamp.

- Jeg tror vi holder oss fordi andre resultater går vår vei. Jeg har lest at det er 300 mulige utfall av kampene i nedrykksstriden, og Wolves rykker bare ned ved 30 av dem. Sjansene er gode for at vi holder oss, sier han.

Han blir beroliget av at de fleste andre dumpekandidatene har bortekamper mot antatt bedre motstandere.

- Blackpool og Birmingham går på en smell. Men det beste er selvsagt hvis Wolves slår Blackburn, så vi slipper å få hjelp.

Ved nedrykk blir Solberg mindre trivelig å være rundt i tiden som kommer.

- Da blir vel sommeren ødelagt igjen da, he-he. Vi er ikke så blaserte, vi har vært mye i nest øverste divisjon. Blir det nedrykk skal vi opp igjen på første forsøk. Det vil uansett være utrolig kjedelig. Det eneste positive er vel at det er flere kamper. Jeg kommer til å reise over uansett, sier han.

Nervevrak
Kent Rabben fra Wigans supporterklubb har nervene i høyspenn når Dagbladet ringer noen timer før bortekampen mot Stoke.

- Det står ikke så veldig bra til. Jeg sitter bare her og gruer og gleder meg på en gang. Huff, sier han.

- Vi trenger ett poeng for å holdfe oss, for Blackpool og Birmingham taper i dag. Spurs har noe å spille for og slår Birmingham hjemme. United har kanskje ikke så mye å spille for mot Blackpool, men jeg satser på at de ikke har lyst til å ødelegge hjemmestatusen sin, og så blir det jo en nedtur hvis de taper når de skal få ligapokalen og greier.

Han vet at mange har et likegyldig forhold til Wigan og gjerne ser dem ned en divisjon, samtidig som flest nøytrale trolig ønsker at Blackpool skal holde plassen.

Det siste skjønner han ikke så mye av.

- Jeg føler Blackpool har fått ufortjent mye skryt. Greit, de har vært flinke offensivt, men herregud for et forsvar. Mot oss nylig tapte de 1-3, og da hang ikke forsvaret på greip.

- Hva gjør du hvis Wigan rykker ned?

- Sykmeldingen ligger klar her. Jeg blir ikke en glad mann de neste ukene om det skjer, jeg tør ikke tenke på det. Jeg har et litt for stort hjerte for Wigan til at jeg takler det bra. Kvelden i dag blir himmel eller helvete, sier han.

Wigan har vært ille ute før, i 2007 lå de under streken før den siste runden. En borteseier mot Sheffield United sørget imidlertid for fornyet kontrakt.

- Jeg så høydepunktene fra den kampen i reprise i stad. Da fikk jeg godfølelsen. Vi har vært involvert i nedrykksstrid før og klart det.

Idiotfotball fra Blackpool
TV 2s Aleksander Schau har snakket varmt om Blackpool i Premier League-studio flere ganger denne sesongen. Han vil nødig se det naive og alltid angrepsvillige mannskapet til Ian Holloway rykke ned.

- Fotballmessig ville det vært gøy om Blackpool holdt seg. Det er jo idiotfotball de driver med, alle mann i angrep selv om de leder med to eller tre mål, og så får de gjerne noen baklengsmål i stedet. Det finnes dem som sier at fotball bare handler om tre poeng og seier, men det gjør jo ike det. Det handler om ha det gøy, og der er Blackpool jævla gode, sier Schau.

Han har også blitt glad i Premier Leagues løseste kanon på dekk, Ian Holloway.

- Noen synes han er en pest og en plage, men det er mye morsommere med han enn med Alex McLeish, for å ta et eksempel. Alex er sikkert en trivelig gubbe, men hvor mange mål har Birmingham egentlig scoret? Under ett mål i snitt per kamp. Hvis de plutselig skal ha to mål mot Spurs, hvor skal de finne dem?

- Hvem tror du rykker ned?

- Det er helt meningsløst å tippe. Det blir som å stå med en pose nonstop i hånda, kaste ut alt og gjette hvilken farge som havner i et høl 10 meter unna. Det er ikke noen vits. Men Blackpool har minst budsjett, minst stadion, rake drakter, morsomme spillere og den kuleste manageren. Det er noen av grunnene til at jeg håper de holder seg, sier han.

PS! Schau oppfordret Dagbladet til å skrive ned navnene på de fem nedrykkstruede klubbene, legge dem i en hatt og trekke ut de to som rykker ned.

- De lagene du trekker tipper jeg rykker ned, sier han.

Vi droppet hatten, men de to uheldige som ble trukket ut var Blackpool og Wolves.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media