Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det blir tøft å forsvare trøya

Boasson Hagen peker ut australsk veteran som hovedkonkurrent i Tour of Norway.

Edvald Boasson Hagen vinker til publikum etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Tour of Norway onsdag 17. mai. Etappen gikk fra Hønefoss til Asker. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Edvald Boasson Hagen vinker til publikum etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Tour of Norway onsdag 17. mai. Etappen gikk fra Hønefoss til Asker. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (procycling.no): 17.mai, 30-årsdag og en skreddersydd finale på hjemmebane. Edvald Boasson Hagen leverte varene og vant åpningsetappen i Tour of Norway onsdag, etter det som utspilte seg som den perfekte storm for nordmannen.

Selv om angrepene gikk i strie strømme inne på avslutningsrunden – med en frisk Lars Petter Nordhaug i en av hovedrollene – beholdt Dimension Data roen da de satte opp den store forhåndsfavoritten til seier.

Mens Boasson Hagen ble godt beskyttet og ledet frem av sine lagkamerater, hadde Ben O’Connor antesipert angrepene og fjernet presset fra nordmannen. I siste bakke til mål (1,5 kilometer à 4,4 prosent) gikk Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) løs, men belgieren kom seg ikke utenfor Boasson Hagens nådeløse rekkevidde.

– Jeg bestemte meg for å holde roen. Jeg fikk et bra opptrekk av Meskeb (Debesay) og Youcef (Reguigui) nedi bakken. Orica kjørte bra og strakk ut feltet i bakken. Det funket bra for meg da mange begynte å slite. Posisjonen min var veldig god, mer enn god nok til å vinne. Dette var skikkelig gøy, sier Boasson Hagen – etter en forrykende sluttspurt i Asker.

– Vi hadde Ben foran, så vi slapp å jobbe på siste runden. I bakken var jeg bra posisjonert i finalen. Det var deilig å kunne vinne igjen. Det er en stund siden siste nå. Ekstra gøy å vinne på bursdagen min og 17.mai i tillegg, sier Eddy – etter å ha mottatt lykkeønskninger fra omtrent alle som hadde tatt turen til målområdet i Asker.

Tøff treningsperiode

Seieren Boasson Hagens første for sesongen, og den første siden etappeseieren i Eneco Tour i september i fjor. Hans 57. proffseier totalt kommer også etter en vårsesong der rudsbygdingen har underprestert i forhold til forventninger og fjorårets oppløftende prestasjoner (5.plass i Paris-Roubaix).

Etter årets Paris-Roubaix hadde trener Fredrik Mohn derfor lagt opp til et mer intenst program enn vanlig. Bolken ble avsluttet med en inspeksjon av VM-løypene i Bergen forrige helg, der han gjennomførte en intervalløkt i den såkalte «Laksebakken» og testet tempoen opp til Fløyen. Den tunge treningsperioden til tross, det var en ærgjerrig og revansjesulten Boasson Hagen som nedsablet konkurrentene i siste bakke onsdag. Tour of Norway er del oppkjøringen mot sommerens Tour de France og VM i Bergen etter det.

– Jeg har trent veldig bra og vært litt sliten, men jeg har slippet litt opp den siste uken nå. Selv om jeg var litt spent på hvordan kroppen skulle reagere i dag, så håpte jeg å være god nok til å vinne. Det er aldri lett å vinne og akkurat nå føles det veldig bra.

Forsvare trøya

Tosh van der Sande holdt unna til en 2.plass i Asker og fikk samme tid som Boasson Hagen. Bak belgieren kom den australske veteranen Simon Gerrans (Orica Scott). August Jensen (Team Coop) var som vanlig stabil og solid og endte på 4.plass. Lenger ned på resultatlisten blant de ti beste endte sterke ryttere som Sander Armée (Lotto Soudal), Tony Gallopin (Lotto Soudal) og Rasmus Guldhammer (Team VeloCONCEPT).

Det er et sterkt og spennende startfelt i årets Tour of Norway, og med seksmannslag som format, får Dimension Data en tøff oppgave med å forsvare Boasson Hagens sammenlagtledelse på de fire neste etappene. Etappeprofilene til Brumunddal og Sarpsborg tyder på massespurt, men etappene til Lillehammer og Oslo er kuperte og krevende.

– Det blir tøft. Men vi er klar for å prøve. Etappene som kommer er tøffe nok. I dag viste vi at vi er gode og var godt kjørende foran da det gjaldt. Vi må fortsette sånn og ta det i land, sier Boasson Hagen optimistisk.

På etappe tre til Lillehammer står den bratte stigningen opp VIP-vegen som vanskeligste hinder. Dette er hjemtraktene til Boasson Hagen, som ble kronet til norsk mester da NM ble avholdt i samme terreng i 2015. Kjennskapen til løypen blir hans fordel kontra de utenlandske konkurrentene, men 30-åringen er likevel forberedt på at kampen om hans tredje Tour of Norway-tittel vil bli hard.

– Det kan bli veldig jevnt. Det har vist seg før også i dette rittet. Man må følge med. Jeg tror Lillehammer-etappen vil avgjøre en del, men Oslo er heller ikke noen spøk. Det går opp til Ekeberg og man må være på hele dagen, advarer Boasson Hagen.

– Jeg har vært rundt om i store deler av løypa. Den er tøff nok og kommer på slutten av et hardt løp. Så den vil skille en del tror jeg, sier nordmannen – som lot seg imponere av Simon Gerrans på dagens etappe.

Orica-Scott stiller også med Michael Albasini, men sveitseren tapte 40 sekunder på dagens etappe. Dermed blir det nok Gerrans Orica-laget vil satse på i sammendraget denne uken.

– Simon kan bli veldig bra her og vanskelig å slå. Han vet vi er hard.