TVILER PÅ VENKY'S: Egil Østenstad var lagkamerat med Henning Berg både i Blackburn, Rangers og på Norge. Han tror 43-åringen kan bli en bra manager for Blackburn - men er mer i tvil om Blackburns eiere er gode nok. Foto: Erik Hattrem
TVILER PÅ VENKY'S: Egil Østenstad var lagkamerat med Henning Berg både i Blackburn, Rangers og på Norge. Han tror 43-åringen kan bli en bra manager for Blackburn - men er mer i tvil om Blackburns eiere er gode nok. Foto: Erik HattremVis mer

- Det blir vanskelig for Henning uansett

Østenstad om Blackburn-eierne: - De har kjøpt noe de ikke vet hva er.

(Dagbladet:) Henning Berg (43) tar over en klubb som har vært gjennom flere år med nedturer. Blackburn-pressen har skarpe kniver, og er lei av å slakte indiske kyllinger.

Etter 13 serierunder befinner Blackburn seg på femteplass i Championship.

Dermed er de for øyeblikket nummer tre av de fire lagene som ligger an til å få spille playoff. De to øverste på tabellen ved serieslutt i mai, rykker direkte opp til Premier League.

- Det er opprykk folk forventer, det er det ingen tvil om, sier Andy Cryer, reporter i lokalavisa Lancashire Telegraph.

- Hvis Blackburn ikke rykker opp til Premier League, er det bare å sette strykkarakter ved alle i klubben. Det vil være en fiasko, en katastrofe, sier Cryer.

Blackburn vant Premier League i 1995 og ligacupen i 2002, men uten Henning Berg i klubben har de ikke vunnet et trofé på 84 år. Nedrykket i fjor er et foreløpig bunnpunkt i Premier League-æraen.

Steve Kean forlot Blackburn i slutten av september, og i går ble det klart at erstatteren heter Henning Berg.

- Klubbens forfatning? Den er vi usikre på her også. Det er mye som er uklart med Blackburn anno 2012, sier Cryer.

Walkers verk
En av de minst vellykkede klubboverdragelser i nyere fotballtid skjedde i november 2010. Da kjøpte det indiske fjærkreselskapet Venky?s Group opp Blackburn Rovers fra Walkers Trust - en stiftelse opprettet av den da døende Jack Walker. Walker var multimilliardær og Blackburn-fan, og kjøpte klubben i 1991. Walker døde i 2000.

- Blackburn var en liten klubb, men på grunn av Jack Walker hadde den store ressurser, forteller Egil Østenstad, Blackburn-spiller fra 1999 til 2003.

- Det var en sånn klubb der alle kjente alle. Og før hver kamp var Jack Walker i garderoben og hilset på alle spillerne. En fascinerende fyr, sier Østenstad.

Det stikk motsatte får dagens indiske eiere høre. De sitter som oftest i en annen verdensdel.

LAGKAMERATER: Henning Berg (4) og Egil Østenstad (11) sammen på det norske landslaget. Foto: Dagbladet
LAGKAMERATER: Henning Berg (4) og Egil Østenstad (11) sammen på det norske landslaget. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det som er ille, er at du får inntrykk av at noen har kjøpt noe de ikke vet hva er, sier Egil Østenstad.

Morten Solberg Helgerud i Blackburns norske supporterklubb er enig:

- Det som har vært verst å svelge de siste to åra, er at det virker som eierne ikke vet hva de driver med. De har gjort seg til mangemilliardærer på kyllingoppdrett i Asia, men det ser ut til at de ikke aner hva en fotballklubb handler om, sier han, og fortsetter:

- Det er bra at de har tiltro til sine ansatte. Men at en manager som Steve Kean fikk sitte så lenge, med så håpløse resultater, sier mye om manglende innsikt.

Nye direktører
Like fullt tror Helgerud at Henning Berg kommer til et bord hvor eggeglassene står mer stringent plassert enn hva tilfellet var for ett år siden.

- I sommer ble det ansatt tre direktører som har tatt styringa. Før dette var det en utbredt følelse av at klubben ble styrt fra India, og det går ikke i lengden. Men den endringen som skjedde i sommer, skulle vært gjort før, sier Helgerud.

- Dessuten ble det gjort gode forsterkninger nå i sommer. Blant annet kjøpte de en spiller for en - for Blackburn - rekordhøy sum (8 millioner pund for Jordan Rhodes).

- Hva tror du om Berg som manager?

- Han kan godt passe bedre som manager i England enn som trener i Norge. Han er en veldig tydelig type, med både ligagull og opprykk til Premier League fra før. Han har spilt under managere som Kenny Dalglish og Alex Ferguson, og har ei høy stjerne i klubben, sier Helgerud.

- Blir vanskelig
- Det ville vært dumt av Henning å takke nei til denne jobben. Det er en fantastisk mulighet, sier Egil Østenstad.

- Henning vil alltid være forbundet med den sterkeste perioden i klubben i moderne tid. Men det hjelper ikke hvem som leder Blackburn, det hjelper ikke om de er best av alle i divisjonen heller, hvis eieren ikke vet hvordan man eier en klubb. Jeg tror det blir vanskelig uansett.

- Med hånda på hjertet: Tror du Henning Berg er manager i Blackburn om ett år?

- Ja, jeg håper jo det. Og hvis ikke, så er det sannsynligvis ikke hans feil, svarer Østenstad.

Feilslått Allardyce
Sju nordmenn har akslet den blåhvite trøya. Morten Gamst Pedersen og Henning Berg er de to norske spillerne med flest Blackburn-kamper. Deretter følger Egil Østenstad og Lars Bohinen.

TILBAKE PÅ EWOOD: Henning Berg ble i går bekreftet som Blackburns nye manager. Foto: John Terje Pedersen
TILBAKE PÅ EWOOD: Henning Berg ble i går bekreftet som Blackburns nye manager. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Bohinen mener ansettelsen av manager Sam Allardyce i 2008 var et tydelig signal om usunn klubbdrift.

- Han sto for alt annet enn den underholdende og effektive vi spilte da jeg var der på 90-tallet. En klubb bør holde seg til én tydelig spillestil, og ikke hente inn managere som bryter så diametralt som det Allardyce gjorde, sier Bohinen.

Big Sam var ikke Venky-gjengens ansettelse, men de ventet ikke lenge med å sende ham på dør. Uten at ting ble bedre.

- Blackburn har over tid oppført seg som en klubb som har hørt hjemme der de er nå - i Championship. De har hentet fallende storheter, latt seg friste av store navn her og der, i stedet for å bygge laget stein for stein, sier Bohinen.

- Det første Henning må gjøre er å få enerett til å bestemme hvilke spillere som skal inn og hvem som skal ut. Så må han sørge for å få midler til innkjøp, og han må hente spillere som representerer den måten han vil spille på, sier Bohinen, som også tror at Berg trenger opprykk for å bli en suksess.

- Opprykk er vel det uttalte målet. Det blir viktig at Henning gjør seg opp en mening om stallen består av opprykksmateriale, eller om den er i grenseland. Hvis det siste er tilfelle, må han gjøre grep for å gjøre Blackburn til et opprykkslag, sier den tidligere lagkameraten Bohinen.

MÅ OPP: Lars Bohinen mener Henning Berg må skape et opprykkslag av Blackburn ganske raskt. Foto: Torbjørn Grønning
MÅ OPP: Lars Bohinen mener Henning Berg må skape et opprykkslag av Blackburn ganske raskt. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer