- Det blir vondt å se på

Petter Northug følger 15 km via TV-skjermen i dag.

GULLGUTTER: Petter Northug og Ola Vigen Hattestad er Norges lag under lagsprinten i morgen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
GULLGUTTER: Petter Northug og Ola Vigen Hattestad er Norges lag under lagsprinten i morgen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

• VM-studio kl 13: Følg 15 km menn direkte

SORIA MORIA (Dagbladet): Petter Northug er i gullform.

Det viste han på 30 km fellesstart søndag, da han gikk fra et samlet felt og i mål som gullvinner.

I går ble det klart at 25-åringen står over dagens 15 km klassisk, og på dagens lagsprint-pressekonferanse måtte verdensmesteren medgi at han gjerne skulle vært med Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og gutta ut.

- Det blir vondt, det vil krible i beina og jeg skulle gjerne vært der, sier Petter.

Hvor han skal se løpet vet han ikke, og han angrer på ingen måte at han sparer seg til lagsprint i spann med Ola Vigen Hattestad i morgen.

Fordi nå slipper han alt som følger med et løp, av distraksjoner.

Koster for mye - Hvis jeg hadde gått et bra løp og blitt nummer 5, måtte jeg innom seremonien etterpå. Og da blir det ikke mulig å gå teamsprint etterpå, sier Petter.

Derfor forstår han Marit Bjørgen, som står over jentenes lagsprint i morgen.

- Marit merker at det koster mye, det som skjer etter løpene. Det er smart for hodet og kroppen med en dag fri. Du slipper seremoni, medalje og studio og alt det er.

Han tror Rønning og Sundby kan sørge for at norske langrennsfans ikke vil savne ham når 15 km-løpet starter kl. 13.

- Jeg håper Eldar og Martin gjør det bra, de har vist at de er gode klassiskløpere, de har begge pallplasser i år. De kan prege løpet, og håpe at den av dem kan klare pallen, sier Petter.

Sverige farlige Som alltid er det et visst svenskefokus når Petter stiller opp for å snakke om VM-renn.

Han svarte et klart «nei» på om han frykter noen i morgen, og så stusset han selvsagt da en svensk journalist spurte om den såkalte Hellner-bakken.

- Den tror jeg ikke blir noe problem, det farligste er det over det.

- Noen som kan slå dere?

- Det er mange nasjoner som er sterke i lagsprint og spesielt i mesterskap, de prøver å spare folk i mesterskapet. Det kan bli overraskelser i løypa her, det i hvert fall tre-fire nasjoner som kan ta gull.

Svenskene er en av dem.

- De er kanskje vår største konkurrent, de er alltid farlige i teamsprint. Det blir vanskelig å så Sverige, sier Petter.

Verdens beste staker Han går sammen med Vigen Hattestad i morgen, en løper Northug beskriver som «verdens beste staker».

Under OL i fjor trakk Vigen Hattested seg med sykdom, og i stedet fikk Øystein Pølsa Pettersen gå inn til gull sammen med Northug.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det som skjedde i fjor, jeg er glad for at jeg får muligheten nå, at jeg får bevise at jeg er god nok til å ta VM-medalje. Hvis jeg blir sjuk i natt kommer jeg til å banke på døra til Ulf Morten.

Ulf Morten er sprinttreneren med etternavn Aune, og han advarer nordmenn mot å tro at det bare er å møte opp fo rå hente medaljen.

- Her er det om å gjøre å være maks skjerpet. Det er mange tøffe konkurrenter. Mange andre nasjoner sparer løpere, tenker teamsprint og stafett, sier Aune.

Han ramser opp Sverige, Tyskland - og til og med Kasakhstan.

- Det er seks-sju åtte lag som er gode nok til medalje, men vi har lyst til å gi dem kamp, sier Aune.

NY SJANSE: Søndag spurtet Petter Northug fra alle etter 30 km. Foto: Lise Åserud / Scanpix
NY SJANSE: Søndag spurtet Petter Northug fra alle etter 30 km. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer