Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det bulgarske sjakk-mysteriet får uventet støtte etter de nye anklagene om juks

- Juksing er vår religion, og Ivanov er vår gud.

STØTTE: Borislav Ivanov ble tidligere i desember bortvist fra sin andre turnering på like mange måneder etter mistanker om juks. Nå får han uventet støtte på ulike sjakkforum for at han slipper unna med påfunnene sine. Foto: NTB Scanpix / Faksimile: Blitz
STØTTE: Borislav Ivanov ble tidligere i desember bortvist fra sin andre turnering på like mange måneder etter mistanker om juks. Nå får han uventet støtte på ulike sjakkforum for at han slipper unna med påfunnene sine. Foto: NTB Scanpix / Faksimile: Blitz Vis mer

(Dagbladet): Etter at Borislav Ivanov ble kastet ut fra en sjakkturnering hjemme i Bulgaria i oktober, har hele sjakkverdenen forsøkt å finne ut hva som skjuler seg bak mysteriet døpt «sjakkens James Bond».

Spekulasjonene tiltok ytterligere da han igjen ble bortvist fra en turnering i Spania tidligere denne måneden etter mistanker om juks, men nå dukker det også opp støtte for den utskjelte 25-åringen.

- Jeg tilber Ivanov I en rekke forumposter på chess.com, blant annet under en tråd kalt «Juksing er vår religion, og Ivanov er vår gud», får bulgareren støtte. Ikke bare mener folk han er uskyldig. Han hylles for å slippe unna med sitt antatte juks.

- Fra nå av er det offisielt - jeg tilber Ivanov. Jeg skjønner ikke hvorfor han får så mye kritikk. Alle burde elske ham, han er en sann legende. Mannen som aldri ble tatt, skriver en bruker på forumet.

Mange har mistenkt at Ivanov har et apparat i den ene skoen som gir ham hint om hvilket trekk som er det beste. En annen forumbruker håper 25-åringen kommer over angsten for å ta av seg skoene og viser verden at han ikke har noen skjelett i skapet.

- Jeg håper han blir kurert for sine stinkende føtter, at han tar av seg skoene han tydeligvis er så glad i og viser alle at det ikke er noe annet inni dem.

- Ikke utbredt problem Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sa tidligere i desember til Dagbladet at han kjente til episoden, men at det ikke er noe de bruker energi på. Likevel understreket han at juksing er noe man må komme til livs.

- Sjakkcomputerne har jo blitt veldig sterke. De kan sette deg på rett spor eller gi deg de neste trekkene. Nå er det så lett, og det virker som om det er noen som er veldig oppfinnsomme når det kommer til å motta signaler uten at noen andre merker det, sa han.

Verken i Bulgaria eller Spania var det noen som kunne kline håndfast bevis i bordet
, annet enn at Ivanov selv valgte å forlate turneringen frivillig. Agdestein grunnet også litt over dette, men trakk frem at juksing i sjakkens verden er meget sjelden vare.

- Det er litt merkelig at det ikke er noe mer konkret - det er det jo stort sett i sånne situasjoner. Men samtidig er ikke dette et utbredt problem. Folk flest oppfører seg ordentlig, men det er pengepremier og noen bukker under for fristelsen, sa han.

For små premier Juks i ulike former, farger og fasonger er ikke et ukjent fenomen i idrettens verden, og heller ikke i sjakk. James Pratt, redaktør i British Chess Magazine, sier til The Independent at akkurat i sjakk er risikoen ofte større enn gevinsten.

- Borislav Ivanov er ikke et velkjent navn i sjakkverdenen, han er ikke engang en elskelig antihelt. Når det kommer til juksing, er sjakk for lite. Premiene er ikke store nok. Så utsatt som han er nå, er skam den eneste premien Ivanov kan vente seg. Likevel, problemet er ikke nytt, sier han.