KLAR FOR FINALE: Andreas Thorkildsen kom seg helskinnet gjennom kvalifiseringen, og er klar for lørdagens spydfinale i VM.Foto:Bjørn Langsem / Dagbladet .
KLAR FOR FINALE: Andreas Thorkildsen kom seg helskinnet gjennom kvalifiseringen, og er klar for lørdagens spydfinale i VM.Foto:Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

- Det dårligste jeg har kastet i år

Thorkildsen er fortsatt storfavoritt tross «søplekast» i kvaliken.

DAEGU/OSLO (Dagbladet): Andreas Thorkildsen har hatt for vane å slite litt i kvalifiseringsrundene i store mesterskap, men i VM i Daegu kom han seg greit gjennom til lørdagens finale.

Mannen som er både regjerende mester i både VM, OL, og EM, imponerte ikke voldsomt, men et kast på 81,83 var nok til en syvendeplass blant de tolv som får kaste finale.

Den automatiske kvalifiseringsgrensen var forøvrig på 82,50.

- Det var kval da. Det var i hvert fall bedre enn i fjor. Jeg kjenner ikke den samme spenningen som i en finale. Det var et søppelkast, ikke noe å spare på. Jeg klarer ikke å lure meg selv til å tro at det er mer enn en kvalik, men det holder nok til å komme til finalen, sier Thorkildsen til NRK, da 18 utøvere gjenstår på kvalikprogrammet.

Kvalikbein
I møte med resten av pressekorpset utdyper nordmannen hvorfor han sliter med å prestere på topp når det ikke gjelder medalje.

- Jeg hadde litt kvalikbein i dag. det blir bedre på lørdag. Da trenger jeg ikke å bekymre meg for at jeg skal dra på meg skader eller noe tull. Jeg føler meg trygg. Men det er mentalt også. Jeg tror beina mine vet at det er kvalik, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan bli moro på lørdag, med litt ordentlig forhold. Det blir en helt annen følelse der, så det blir gøy.

- Hva tenker du om det enorme favorittstempelet?

- Det vet man ikke før lørdag, men jeg føler meg bra, så jeg kan love deg at jeg skal kaste bedre på lørdag enn i dag, sier Thorkildsen til Dagbladet, og fastslår at dette er det dårligste han har kastet i år.

- Ja. Men det er mer betryggende at det går sånn, enn hvis hadde kastet mye lenger, sier verdensmesteren, vel vitende om at han pleier å reise seg i finalen.

Irritert og frustrert
Trener Åsmund Martinsen mener det ble som det pleier i en Thorkildsen-kvalifisering.

- Jeg tror han prøvde litt mer i dag, men han følte seg litt slapp i beina. Han følte seg litt dårlig i beina, og da ble stemmet litt borte. Da blir det litt sånn, dessverre, sier Martinsen.

- Jeg er ikke bekymra, jeg har en liten mistanke om at det sitter oppi topplokket også. Det blir noe annet på lørdag. Vi får snakke litt om hvorfor, slappe bein er litt vagt, synes jeg. Det er tydelig at han skjerper seg litt utover, han hadde jo lyst til å gå til finalen. Men jeg ble litt irritert og frustrert, sier treneren.

Storfavoritt
For Thorkildsen har en egen evne til å prestere når medaljer - og aller helst gull - står på spill, men har altså hatt problemer i kvalikene de to siste mesterskapene.

Under kvaliken i Barcelona-EM for et år siden klarte ikke sørlendingen den automatiske kvalifiseringsgrensen på 81 meter, men siden heller nesten ingen andre gjorde det, gikk han videre med 78,82, noe som var sjette lengste kast.

I finalen klinket han skikkelig til, og tok gullet med 88,37 meter.

I dag holdt det altså med et kast på en knapp meter kortere enn den automatiske kvalikgrensen.

Thorkildsens lengste kast denne sesongen er på 90,61 meter, noe han fikk til under NM i Byrkjelo for drøyt to uker siden.

Nordmannen medgir at han er favoritt, og det mener konkurrentene også. Tero Pitkamäki svarer enkelt og greit på Dagbladets spørsmål om han her helt sikker på at Thorkildsen vinner finalen:

- Jepp.