PÅ VEI TILBAKE: Her taper Norge 1-0 for Aserbajdsjan i Baku, kampen som ver begynnelsen på slutten for Per-Mathias Høgmo. Nå tyder alt på at han er på vei tilbake og blir Fredrikstads neste trener. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ VEI TILBAKE: Her taper Norge 1-0 for Aserbajdsjan i Baku, kampen som ver begynnelsen på slutten for Per-Mathias Høgmo. Nå tyder alt på at han er på vei tilbake og blir Fredrikstads neste trener. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Per-Mathias Høgmo på vei til Fredrikstad

Det dummeste du kan gjøre er å le av Høgmo

Per-Mathias Høgmo har lekt med tanken om å trene Fredrikstad i lang tid. Blir det jobb ut av det er kursen satt mot Eliteserien 2020.

PER-MATHIAS HØGMO er ikke mannen som får en forespørsel, tenker seg om noen dager, forhandler fram en kontrakt og sier ja fordi han er desperat etter enda en trenerjobb. Per-Mathias Høgmo er en grundig planlegger som lenge har sondert terrenget og framtidsmulighetene.

SIER HAN JA til Fredrikstad FK er det fordi klubben har vært i tankene hans i lang tid. Litt fordi det er geografisk perfekt i forholdet til bostedet han er så knyttet til på Jeløya utenfor Moss. Mest fordi det er strategisk riktig. Og kjenner jeg gubben rett går han til jobben med garantier om at klubbens velgjører gjennom mange år, Terje Høili, har sagt ja til å være med på enda en stor satsing.

Det er jo ikke mer usikkerhet og kaos Per-Mathias Høgmo trenger der han er nå.

Det er suksess.

I POSTNORD-LIGAEN kan mannen som for et drøyt år siden var nasjonens mest forhatte trener gjenreise sin egen karriere under radaren. Comebacket vil selvfølgelig bli fulgt, omtalt, vurdert og kommentert – det skulle bare mangle – han var tross alt landslagstrener inntil for et drøyt år siden. Men Egersund, Nardo og Odd 2 på nivå tre er ikke Eliteserien – Høgmo skal ikke Lerkendal, Alfheim og Brann Stadion.

I hvert fall ikke de første par årene.

Selv om det haster med å få Fredrikstad Fotballklubb på beina igjen er denne jobben Høgmos mulighet til å skynde seg langsomt tilbake som trener.

PÅ STÅENDE FOT vet jeg ikke om noen som har gått fra landslagstrenerjobb til klubbjobb på nivå tre i noe land. Det står det respekt av. Per-Mathias Høgmo, om det går som vi tror, viser med dette at han ikke er ferdig som fotballtrener. At han vil tilbake til toppen. Og at han er villig til å gjøre det som trengs, gå den lange veien. For FFK er ikke Nardo, Fram Larvik eller Vidar – det er ikke en breddeklubb fornøyd med sin egen tilværelse der ambisjonen mest er å holde seg flytende.

Fredrikstad Fotballklubb er en såret stolthet.

En klubb der minnene og trofeene gir ambisjonene daglige påfyll av næring.

MANGE VIL SIKKERT le og riste på hodet om Per-Mathias Høgmo signerer for Fredrikstad. Så ille var det nemlig der ute på grasrota. Etter Ungarn-fadesen høsten 2015 ble han folkets fotballfiende. Og det ble ikke bedre da den påfølgende VM-kvalifiseringen egentlig var kjørt allerede etter to kamper og Høgmo, etter at fotballpresidenten på verste tenkelige vis hadde startet avskjeden hans en sein kveldstime på flyplassen i Baku, oppsummerte 0–1 for Aserbajdsjan med at hjemreisen hadde vært «smooth».

To kamper seinere, etter 4–1 over San Marino og 1–2 for Tsjekkia i Praha, var det slutt.

SOM LANDSLAGSTRENER ØNSKET Per-Mathias Høgmo å reformere norsk fotball. Han ble til slutt, som Ibsens badelege i En Folkefiende, stående dønn alene. Men i motsetning til Dr. Stockman, som møtte motstanden med «den sterkeste mann i verden er han som står mest alene», hadde Høgmo ingen retorisk kraft igjen.

Han var tom.

Drømmen var blitt for stor, ambisjonsnivået ditto, spillergruppa var som nå – i beste fall middels – og retorikken for pompøs og på kanten til det selvdestruktive.

KAN HØGMO LYKKES i Fredrikstad? Ja, det tror jeg bestemt. Jeg tror faktisk det vil være den beste signeringen FFK kan gjøre. Spør bare Tromsø og Djurgården, de to siste klubbjobbene han hadde før Norge. Jeg tror Per-Mathias Høgmo, forutsetningene om garantiene for satsing lagt til grunn, er treneren som kan klare det. For det var ikke mangel på fotballfaglig kapasitet som tok livet av jobben på Ullevaal Stadion, det var de allerede nevnte årsakene.

Kloke mennesker lærer av sånt.

Å tro noe annet om Per-Mathias Høgmo er å undervurdere en dyktig fotballmann.