KLARE FOR EM: Eidur Gudjohnsen (med gule skolisser i midten) har vært med på det meste innenfor fotballen, men ikke dette: EM-sluttspill med Island. Klokka 21.00 i morgen venter Portugal. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB SCANPIX
KLARE FOR EM: Eidur Gudjohnsen (med gule skolisser i midten) har vært med på det meste innenfor fotballen, men ikke dette: EM-sluttspill med Island. Klokka 21.00 i morgen venter Portugal. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Det eneste folk kan forvente
er at Island spiller med hjertet

I morgen kveld spiller Island sin første kamp i EM-sluttspillet noen gang. Ti prosent av øyas innbyggere er på plass i Frankrike. 

PARIS (Dagbladet): Motstanderen er heller ingen hvem som helst: Cristiano Ronaldo og Portugal.

- Det er åpenbart at vi er underdog i alle kamper, spesielt mot Portugal. Det eneste folk kan forvente er at Island spiller med hjertet. Vi skal gå ut på banen og gi alt, sier Molde-spiller Eidur Gudjohnsen (37) til Dagbladet.

GLEDER SEG: Eidur Gudjohnsen har ei fortid i Chelsea og Barcelona. Nå skal han representere Island i EM. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB SCANPIX
GLEDER SEG: Eidur Gudjohnsen har ei fortid i Chelsea og Barcelona. Nå skal han representere Island i EM. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvordan blir det å spille mot Ronaldo?

- Du trenger ikke meg til å snakke om Ronaldo, svarer han.

Indrefilet

En nasjon med 330.000 innbyggere klarte det Norge ikke greide: Å kvalifisere seg til sommerens mesterskap. Det er indrefileten i fotball. På Island har vulkanutbruddene kommet oftere enn deltakelse i EM og VM.

Men nå er den svenske treneren Lars Lagerbäck (67) og spillerne her. Det samme er over 30.000 islendinger som følger laget i Frankrike. Klokka 21.00 vil det også være folkefest på torget i Reykjavik. Er vi som nordmenn misunnelige?

Nei, dette er fotballens sjarm!

I kveld er vi alle fiskere. Ronaldo må få kjørt seg!

Ronaldo-plan

- Interessen er enorm, sier Lagerbäck til Dagbladet. Over 30.000 islendinger - altså ti prosent - er det samme som om over en halv million nordmenn skulle vært i Frankrike.

De er sikret tre kamper i gruppe F: Mot Portugal, Ungarn og Østerrike. Hvem vet hva som skjer videre: Mirakelmenn har gått på vannet før. Og Lagerbäck har en plan for Ronaldo.

- Vi skal senke tempoet på ham, stenge ham inne.

På sin vei til EM slo Island ut Nederland. Det viser kvaliteter i laget og egenskapene til Lagerbäck.

Erfaring

Troppen består av null spillere fra islandsk serie. Derimot finner vi tre fra norsk fotball: Eidur Gudjohnsen (Molde), Hannes Halldórsson (Bodø/Glimt) og Ingvar Jónsson (Sandefjord).

TRENER: Lars Lagerbäck. FOTO: NTB SCANPIX
TRENER: Lars Lagerbäck. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg har all respekt for Pepsi-ligaen på Island. Men du ser det samme i Norge og Sverige: Landslaget tjener på å ha spillere i bedre i ligaer, påpeker Lagerbäck, som har trent Sverige og Nigeria tidligere.

- Hva har du bidratt med?

- Erfaring. Samtidig har det gått veldig fint å skape et velorganisert lag. Både ledergruppa og spillerne har jobbet knallhardt.

Mye nytt

Island er den minste nasjonen som noen gang har kvalifisert seg til EM. Lagerbäck er erfaring fra til sammen sju mesterskap. Dette kommer gruppa til gode.

Mye er nytt i Frankrike, blant annet sikkerhetstiltakene. På Island går folk ut uten å låse døra etter seg. Babyer sover i hagen. Under EM stirrer spillerne inn i geværmunninger.

Men nå handler det om å senke skuldrene og nyte. På Stade Geoffroy Guichard i Saint-Etienne vil det være over 40.000 tilskuere. Det var her Norge så gjerne skulle vært.

Island er her.