- Det eneste jeg mangler i karrieren er et sluttspill

Kaptein Hangeland lar seg pirre av U21-suksessen.

HAR NESTEN OPPLEVD ALT: Men Brede Hangeland mangler et sluttspill på cv-en sin. Etter VM-kvaliken skal den norske landslagskapteinen vurdere om han skal fortsette på landslaget eller ikke.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HAR NESTEN OPPLEVD ALT: Men Brede Hangeland mangler et sluttspill på cv-en sin. Etter VM-kvaliken skal den norske landslagskapteinen vurdere om han skal fortsette på landslaget eller ikke. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

• U21-sluttspillet i Fotballstudio: Israel - Norge kl. 18

(Dagbladet): Brede Hangeland har 83 a-landskamper for Norge, og har vært soleklar landslagskaptein de siste fem åra.

Han har aldri lykkes å nå et sluttspill med Norge, og uten tre poeng i Albania på fredag spøker det for Brasil-billetten også.

Når denne kvaliken er over skal Hangeland sette seg ned for å vurdere landslagsframtida si. Da pirrer det kanskje at det tidligere U21-sjef Per Joar Hansen karakteriserer som stammen i de neste landslagene spiller et mesterskap under israelsk sol akkurat nå, og at nettopp disse gutta kan sørge for at Hangeland også får oppleve et mesterskap?

- Jeg skjønner hvor du vil, men det enkle svaret på det er at det ikke er mulig å bestemme seg for å spille tre, fire, fem år på landslaget. Det der blir en fortløpende vurdering, og for meg er det naturlig å ta en kvalik av gangen. Først og fremst må jeg jo se om jeg er god nok, men også om kroppen holder og om motivasjonen er der.

- Det er jo endel faktorer der som er vanskelig i forutse om kommer til å være der om ett, to eller tre år. Men jeg syns det er utrolig positivt at U21 har kvalifisert seg til et mesterskap og at de får den erfaringen der, og jeg er enig i at det kommer til å gi et løft for a-landslaget også på et eller annet tidspunkt. Det er utrolig fint for norsk fotball, sier Hangeland til Dagbladet.

Pirrer
Ifølge Hansen gir mesterskapserfaringen U21-gutta får i disse dager ringvirkninger utover det enkeltstående mesterskapet i Israel. Perry tror at smaken av sluttspill er noe av det som kommer til å gi det norske a-landslaget minst ett sluttspill de kommende åra også.

Og da kan Hangeland være den rutinerte kapteinen som endelig lykkes med å kvalifisere seg til et mesterskap.

- Selvfølgelig pirrer det, jeg er jo primært med på landslaget for å prøve å komme til mesterskapene. Nå har det vært nesten, nesten, nesten, nesten, så det å klare det... Forhåpentligvis er det jo Brasil, men hvis det ikke skulle gå vil det jo være en vurdering til neste kvalik. Det er det eneste jeg føler jeg mangler i min karriere, det er å være i et mesterskap. Ellers har jeg opplevd mer enn jeg hadde håpet og trodd, men det ville vært prikken over i-en med et mesterskap.

Vil revansjere seg
- Så om dere ikke lykkes i å nå Brasil-VM kan det spille positivt inn på avgjørelsen om å forlenge landslagskarrieren med nok en kvalifisering?

- Jeg har jo egentlig hatt de tankene der hver gang det ikke har gått veien. Da ønsker du det jo enda sterkere neste gang, det vil jo være noe i det naturligvis. Men nå er jo ikke toget gått for Brasil ennå, så det er jo det jeg tenker og håper på nå, at vi skal klare å komme oss dit, sier Hangeland til Dagbladet.

Neste etappe på den veien er bortekampen mot Albania fredag.

• Se oddsekspertens tips: U gir 3,10