Klæbo om duellen mot rivalen Aleksandr Bolsjunov

– Det eneste som gjør at du klarer å holde motivasjonen oppe

Johannes Høsflot Klæbo er utladet etter VM, men kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt gjør at 22-åringen ikke kan hvile.

RIVALER: Mens Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo kunne juble for gull, måtte Aleksandr Bolsjunov ta til takke med sølv i VM. Nå jager han Klæbo i verdenscupsammendraget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RIVALER: Mens Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo kunne juble for gull, måtte Aleksandr Bolsjunov ta til takke med sølv i VM. Nå jager han Klæbo i verdenscupsammendraget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Etter tidenes beste VM på ski for de norske langrennsløperne er neste stopp Holmenkollen, hvor et norsk folkehav skal takke de norske langrennsstjernene for de gode minnene fra Seefeld.

Lørdag og søndag gås to av verdenscupens mest ikoniske renn, femmila og tremila i Kollen. At det skjer helga etter VM gjør at utøverne ikke helt får muligheten til å koble av og nyte gullmedaljene.

VM-kongen Johannes Høsflot Klæbo og VM-dronningen Therese Johaug innrømmer gladelig at det kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe til de tre siste verdenscupukene.

– Det er jo tungt. Jeg trenger ikke legge skjul på at når du kommer hjem fra et mesterskap så kjenner du at du er litt utladet og mest gira egentlig på å avslutte og si deg fornøyd, sier Klæbo.

– Det var som jeg fryktet litt da jeg kom hjem. Du er jo kjempefornøyd og blid og glad for at du har prestert det du har gjort og veldig stolt over deg selv. Så kan det fort bli litt tomrom når du kommer hjem og lufta går litt ut av ballongen. Jeg kjente det i starten av uka at alt var litt tomt, sier Johaug.

Jagende russer

Med Aleksandr Bolsjunov jagende i hælene i verdenscupsammendraget er det fortsatt mye som står på spill for Johannes Høsflot Klæbo.

– For min del handler det om å ha fullt fokus de neste dagene på det som skal skje her og i Drammen på tirsdag. Det er 190 poeng det står om på femmila, det er mye når du leder med 76 og han du konkurrerer mot har sølv på distansen fra OL i fjor, sier Klæbo.

I fjor tuslet han og Emil Iversen inn over ti minutter bak vinneren av rennet i Holmenkollen. Klæbo håper å holde følge lengre enn de to milene han hang med på tempoet til de beste i fjor. Akkurat nå handler det mest om erfaring for framtida for Klæbo og tape minst mulig til Bolsjunov for verdenscuplederen.

Det er den kampen som fortsatt hjelper Klæbo å bevare motivasjonen etter VM-triumfene.

– Jeg veit jo at jeg har relativt mange viktige skirenn igjen om jeg skal ha sjans til å den kula, og det er klart, det er vel det eneste som gjør at du klarer å holde deg litt oppe nå og som du prøver å ha fokus på, sier Klæbo.

Mye verre

Ikke alle er enige med de to største stjernene på langrennshimmelen for øyeblikket. Emil Iversen kom nemlig for første gang hjem fra mesterskap med edelt metall. Han mener det gjør det langt enklere å møte «hverdagen» med verdenscup i etterkant.

– Jeg har vært på andre siden av båten. Jeg har vært i noen mesterskap hvor jeg har mislyktes til de grader. Jeg må si at det å ha kommet hjem fra et VM og ha lyktes og oppfylt et guttedrøm, det gjør noe med en, sier Iversen til Dagbladet.

– Det er verre, mye verre å sitte og være reserve og mislykkes. Det tar nok en del på mentalt. Jeg tror vi alle her svever litt på en sky og er klare for å gå de siste skirennene og så kan vi heller ta litt ferie og nyte etterpå, men vi skal gjøre en bra jobb de siste ukene, det tror jeg, fortsetter trønderen.

Gleder seg

Aller først skal utøverne gjennom den tøffeste konkurransen på rennkalenderen i Holmenkollen. Med stemningen publikum lager der, blir det enkelt å motivere seg, ifølge Iversen.

– Vi trives med å gå på ski, vi trives sammen og det er flere fine skirenn som står igjen. For min egen del er det egentlig, i forhold til å mislykkes, så er det som en drøm nå. Jeg gleder meg til å gå, femmila i Kollen er et stort idrettsarrangement, det er en ære og gå her og en glede å bli hyllet fram såpass av publikum, så det er artig.

DRONNING: Therese Johaug tok tre VM-gull og ett sølv i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
DRONNING: Therese Johaug tok tre VM-gull og ett sølv i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

For Johaug hadde Seefeld vært det store målet de siste to åra. Uka etter VM har handlet om å finne tilbake overskuddet og lysten på skirenn for Johaug. Dermed har det blitt lite trening og heller et besøk på jobben hos hennes eget klesmerke.

Nå merker Johaug at lysten har begynt å komme tilbake.

– Det motiverer meg litt at det nå bare er tre verdenscuphelger igjen, så er sesongen over. Det er bare å nyte mens man kan, å få lov til å konkurrere igjen og det å få lov til å være på tur med disse trivelige jentene er veldig gøy, sier Johaug.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer