KAMPLYSTEN: Morgan Andersen sier helga har vært helt grei, fordi familien og vennene nå ser at han har begynt å ta igjen. 
Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
KAMPLYSTEN: Morgan Andersen sier helga har vært helt grei, fordi familien og vennene nå ser at han har begynt å ta igjen. Foto: ARNT E. FOLVIK/DagbladetVis mer

- Det eneste som kan redde politiet er at videoen fra glattcella forsvinner

Nå har Morgan Andersen også anmeldt Aftenposten.

(Dagbladet): Morgan Andersen er kamplysten etter at han for en uke siden ble pågrepet og siktet av politet, for sin rolle i skattesviksaken rundt Raio Piiroja.

Like før helga anmeldte han politiet for maktovergrep, etter at han måtte kle seg naken på glattcella og ble sjekket i endetarmen.

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet, annet enn at spesialenheten for politisaker (SEFO) ringte meg og bekreftet at de har mottatt saken, og vil etterforske den. Det gjorde de samme dag som anmeldelsen forelå. Jeg synes det er veldig ryddig og bra, sier den tidligere sportssjefen i Fredrikstad.

- Har du tro på at den fører noe sted, eller regner du med henleggelse?

- Slik jeg ser det, og etter hva jeg har forstått juridisk, er det eneste som kan redde politiet at den videoen forsvinner - videoen som viser hva som faktisk skjedde. Jeg kan ikke se at man kan gjemme seg bak noe annet.

- Du frykter at videoen kan forsvinne?

- Jeg har ikke tro på at den gjør det. Men for meg er de viktige personene de som har gitt ordren - ikke de som førte meg til glattcella. Denne saken kom først opp i 2009. Hvis det var fare for at jeg skulle unndra bevis, måtte det skje i den perioden. Det er helt usannsynlig at jeg skulle sitte meg bevis i min egen kropp idet jeg ble hentet av politiet, uten forvarsel. Og det er veldig usannsynlig at jeg skulle ta selvmord på cella.

- Vurderte du å motsette deg ordren?

- Jeg hadde ekstremt lyst til det, men jeg skjønte at det var det de ønsket. Da ville det kommet en haug med mennesker og lagt meg i bakken med tvang, sier Morgan Andersen.

- FFK husker jo ingenting
I går kveld leverte han også inn en anmeldelse mot Aftenposten, som han mener har framsatt falske påstander i saken om millionoverføringene til det svenske agentselskapet Sport Invest GmbH og Abgar Barsom.

En rekke andre medier, Dagbladet inkludert, har sitert saken.

- Helga har vært OK, i og med at familie og venner ser at jeg endelig tar igjen. I går kveld leverte jeg en anmeldelse av Aftenposten, så politiet kan etterforske dem for de falske påstandene de har kommet med, og som de senere har opprettholdt.

- Jeg har ingen kjennskap til inngåelsen av avtalen inngått mellom Barsom og hans agent, eller med Barsom og Fredrikstad. Jeg har aldri vært involvert i noen avtaler eller forhandlinger rundt ham. FFK som klubb kunne jo bekreftet det, men de husker ingenting. Alle har gått inn i blåskjellet sitt, og lukket det igjen, sier han til Dagbladet.

- Hvis du mener saken er feilaktig - hvorfor ikke gå til Pressens Faglige Utvalg?

- Jeg har tro på PFU, men poenget er at både Skatt Øst og politiet har sagt at Aftenpostens artikkel har gitt dem et nytt spor og gjennom løgnaktig atferd satt ytterligere søkelys på meg. Jeg bedt Aftenposten rydde opp og legge fram bevis på påstandene i artikkelen, eller gå ut og beklage oppslaget. I stedet har de opprettholdt saken. Det synes jeg er så alvorlig at jeg ønsker å komme til bunns i det, og få vite hvem kildene er.

- Hva med andre medier som har sitert saken - vil du anmelde dem også?

- At alle andre medier er ukritiske til hva Aftenposten har skrevet er i seg selv fantastisk, det gjør det bare fordi det gjelder meg, som er belastet fra før. Det viser bare hvor lettvint og voldsom journalistikken er i dag. Men det er Aftenposten som står bak, og som har startet det. Så får jeg vurdere hva annet jeg ønsker å gjøre, sier Andersen.

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Ole Erik Almlid, avviste tidligere i dag kritikken fra Andersen overfor NRK.

- Vi har dokumentert at Andersen har hatt en rolle i denne saken, og utover det har jeg ikke mer å si, sier han.

- Piiroja er veldig fornøyd med meg
Morgan Andersen var i Fredrikstad mellom 2006 og 2008, og midt i denne perioden var han med på å reforhandle klubbens speideravtale med det estiske agentselskapet Sport & Net Grupp.

NEKTER KJENNSKAP TIL BARSOMS MILLIONAVTALE: - FFK som klubb kunne jo bekreftet det, men de husker ingenting. Alle har gått inn i blåskjellet sitt, og lukket det igjen, sier Morgan Andersen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NEKTER KJENNSKAP TIL BARSOMS MILLIONAVTALE: - FFK som klubb kunne jo bekreftet det, men de husker ingenting. Alle har gått inn i blåskjellet sitt, og lukket det igjen, sier Morgan Andersen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet omtalte i 2009, som første avis, avtaleforholdet mellom Fredrikstad og det estiske selskapet, hvor østfoldklubben i fem år hadde betalt store summer for speideroppdrag i Baltikum uten at det resulterte i en eneste nysignering.

Da Morgan Andersen og FFK fornyet avtalen i 2007, var det like etter at Piiroja hadde forlenget siden egen kontrakt til 2011. Ifølge egne ord gikk han da fra 30 000 i måneden til mellom 45 og 50 000 kroner i måneden. Piiroja mottok altså en årslønn på snaut 600 000, til tross for at han var en av Østfold-klubbens største profiler.

Overfor Fredriksstad Blad har Andersen forklart at den lønna var såpass lav, fordi han og Piiroja hadde en muntlig avtale om at han kunne forlate FFK for en lav sum om det dukket opp en større klubb.

Agent Tore Pedersen var blant dem som mente forklaringen var lite troverdig, og på Twitter skrev han:

«Tror MA at noen virkelig tror på denne historien? Utrolig...»

- Jeg økte faktisk Piirojas lønn ganske betydelig. Raio vil si at jeg flyttet ham opp på et mer fornuftig nivå. Spør du ham, vil han være veldig fornøyd med meg som sin sjef og måten jeg behandlet ham på. Raio gikk i hvert fall opp et par hundre tusen på årsbasis, sier Andersen.

Han mener det er liten tvil om at Sport & Net Grupp, gjennom agent Tarmo Lehiste, faktisk utførte den jobben FFK betalte for.

- Når politiet får se den grundige dokumentasjonen, med videoer og rapporter fra hans reisevirksomhet, vil ingen trekke i tvil at han har brukt store ressurser på å gjøre en jobb for FFK. Ingen har brydd seg med å stille de spørsmålene. Alle styrene i klubben fra 2004 til 2011 har vedtatt å videreføre avtalen med dem, fordi de har vært veldig fornøyd med den.

- Men de leverte jo ingen spillere til klubben?

- Den førte blant annet til at Raio kom til FFK. Han har vært den mest markante FFK-spilleren fra 2004 til 2011, og han kom billig. Da Rai ble kjøpt av Spillerinvest, etter min tid, glemte mange av Sport & Net Grupp kunne krevd 20 prosent av summen. De har egentlig mye penger til gode fra FFK Sport ASA, mener Andersen.

Forstår at folk tviler
Han sier at han etter Mikel-saken var veldig nøye på at styret skulle godkjenne alle avtaler han gjorde, fordi han var under etterforskning og etter hvert også siktet, og at han alltid fikk den nødvendige fullmakten før kontrakter ble inngått.

- Styret hadde full tillit til det jeg gjorde, og de var fullt klar over hva jeg gjorde.

- Forstår du at folk tviler på troverdigheten din, etter alle sakene du har vært innblandet i?

- Ja, jeg kan forstå det ut fra hvordan ting er blitt framstilt. Men det mangler en helhet der. Jeg har jobbet i 15 år med administrative ting i idretten, hvorav ni av dem i NISO der jeg jobbet med flere tusen kontrakter og forhandlinger. Etter mitt eget skjønn gjorde jeg en ganske brukbar jobb der. I Lyn mener jeg selv at jeg gjorde en veldig god jobb, og snudde millionunderskudd til millionoverskudd. Klubben gikk fra 2000 til 8000 på tribunene. Og i FFK var jeg med på å samle folk med penger, på 14 dager, da klubben trengte 30 millioner for å ikke bli slått konkurs. Var det ikke for at Terje Høili og Spillerinvest hadde gått inn med midler, ville ikke FFK eksistert i dag.

- Man skal bli nevnt for det som gir dårlig omdømme, men også få godt omdømme for de gode tingene man gjør. Framstillingen av meg har vært ekstremt ubalansert. Jeg mener jeg aldri ville vært dømt i Mikel-saken om media ikke hadde forhåndsdømt meg, og dommerne går inn med forutinntatt mening. Derfor fighter jeg nå. Jeg er ikke skyldig, det skal jeg bevise, og det skal jeg ha oppreisning for, sier Morgan Andersen.