Foto: EPA / Jose Coelho / Scanpix
Foto: EPA / Jose Coelho / ScanpixVis mer

- Det eneste som manglet var et par mål til

Danmark videre etter sterk seier over Portugal. Også Sverige videre etter sensasjonell seier over Nederland.

(Dagbladet): • Danmark - Portugal 2-1, Sverige - Nederland 3-2

Norge må se nok et sluttspill fra sofakroken, men våre skandinaviske naboer kvalifiserte seg begge til EM-sluttspillet i Polen og Ukraina i kveld.

Danmark tok en knallsterk seier over Portugal i Parken, mens Sverige tok en like imponerende seier over Nederland i Råsunda utenfor Stockholm.

Med seieren over Portugal vant Danmark gruppa, mens Sverige tar seg videre til EM som beste gruppetoer.

- Det var fantastisk. Det eneste som manglet var muligens et par mål til. Det er utrolig at jeg kan stå å si det her etter å ha møtt et klasselag som Portugal, sa Danmarks trener Morten Olsen etter kampen.

Glitrende Eriksen Portugal slet tidvis mot Island fredag, og hadde også problemer med ballsikre og hurtige dansker i et stappfullt Parken.

Danmark hadde fullstendig kontroll over kampen innledningsvis, og ble snytt for scoring tidlig i kampen da Michael Silberbauer satte ballen i mål etter klabb og babb i feltet.

Anført av en glitrende Christian Eriksen skulle våre danske venner få ledelsen de fortjente etter 13 minutter.

Brøndby-spilleren Michael Krohn-Dehli fikk ballen på venstrekanten av Eriksen, skar inn og avsluttet via en portugisisk brystkasse og i mål. 1-0 til Danmark.

Danmark var klart best, og Portugal hadde bare én god mulighet i den første omgangen. Thomas Sørensen ga retur på et Pereira-innlegg, men en dansk spiller fikk ballen vekk foran føttene til Nani.

I den andre omgangen økte Danmark til 2-0 ved Nicklas Bendtner. Dennis Rommedahl dro seg forbi på høyresiden, og spilte inn til Bendtner som enkelt sendte ballen i mål. Bendtner fikk en ny mulighet med fem minutter igjen å spille, men Rui Patricio sto i veien for Sunderland-spilleren.

Foto: Reuters / Pontus Lundahl / Scanpix
Foto: Reuters / Pontus Lundahl / Scanpix Vis mer

Cristiano Ronaldo reduserte på overtid med et lekkert frispark, men Portugal klarte ikke å score utligningsmålet i sluttminuttene.

Danmark er med det altså videre, mens Portugal må ut i play-off.

Sverige videre Sverige fikk en god start hjemme mot Nederland da Kim Källstrøm sendte Erik Hamréns menn i ledelsen etter fem minutter.

Klaas-Jan Huntelaar utlignet ikke lenge etter, og lagene gikk til pause på stillingen 1-1.

Ikke lenge etter avspark i den andre omgangen tok Nederland ledelsen da Dirk Kuyt scoret 2-1, men så fulgte et par hektiske minutter.

Sebastian Larsson scoret først på straffe, og like etter hamret Ola Toivonen ballen i mål med et glimrende skudd.

Sverige er med det beste gruppetoer, og kan bestille billetter til Polen og Ukraina neste sommer.

Hellas såvidt videre To sene scoringer reddet Hellas' EM-billett da de slo Georgia 2-1 tirsdag. Gruppetoer Kroatia må dermed ut i omspill om en plass i fotball-EM neste år. David Targamadze sendte Georgia opp i ledelsen på et frispark etter 19 minutter, og grekerne levde farlig. Siden Kroatia tok ledelsen hjemme mot Latvia, trengte den økonomisk herjede nasjonen minst ett poeng for å vinne sin EM-kvalifiseringsgruppe. 11 minutter var igjen av ordinær spilletid da innbytter Giorgos Fotakis fikk klemt et langskudd inn til 1-1. Seks minutter senere trygget Angelos Charisteas tabelltopp med sin matchvinnerscoring. Eduardo og Mario Mandzukic scoret målene i Kroatias 2-0-seier over Latvia. Laget klatret opp til 16 poeng, men nådde ikke opp i kampen som beste toer i og med at Sverige slo Nederland 3-2 og endte på 18 poeng.

(Dagbladet/NTB)