Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste som matcher meg på oppløpet er kameraet

Petter med klar beskjed til Hellner & co foran stafetten.

NORTHUG ER I SONEN: Dette bildet viser med all tydelighet hvor avslappet Petter Northug føler seg etter at han endelig fikk gullet han ønsket seg så sterkt. I morgen kan det bli et nytt på stafetten -  og om det ender med spurt har ikke 24-åringen akkurat noen overdreven frykt for konkurrentene. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
NORTHUG ER I SONEN: Dette bildet viser med all tydelighet hvor avslappet Petter Northug føler seg etter at han endelig fikk gullet han ønsket seg så sterkt. I morgen kan det bli et nytt på stafetten - og om det ender med spurt har ikke 24-åringen akkurat noen overdreven frykt for konkurrentene. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WHISTLER (Dagbladet): De som har tvilt på formen til Petter Northug - og det finnes nok av dem - fikk et greit svar på gårsdagens lagsprint.

24-åringen leverte en avslutning av sedvanlig Northug-merke, og hevdet etterpå at han ikke engang hadde brukt rykket sitt.

I morgen venter en ny stafett og kanskje en ny spurt om gullet. Og som vanlig mangler ikke akkurat Petter troa på egne ferdigheter om det skulle bli en mann mot mann-duell.

Da Dagbladet spør hvem han frykter mest i en spurt er svaret Axel Teichmann - som han enkelt suste forbi før den siste svingen ut på oppløpet i går.

- Han er den sterkeste spurteren av distanseløperne. Han slo Petukhov i går og viser at han er sterk. Jeg tror nok han er den sterkeste utfordreren.

- Du hadde ikke veldig store problemer med ham i går?

- Nei, men du spurte hvem jeg fryktet mest.

- Så du frykter ikke mange?

- Nei, jeg gjør ikke det, altså. Den eneste tingen som kan matche meg på oppløpssida er det kameraet som går ved siden av oss.

- Skal du ta det også?

- Jeg skal kjempe med det. Om jeg skyter litt mer fart på oppløpet tror jeg at jeg kan slå det. Så får vi se hvor bra utstyret er, sier Northug.

Tror han kan hente inn halvminuttet
Det er omtrent slutt på tidene da et lag vant i utklassingsstil på en herrestafett. Nå blir det som regel kamp til døra, og det store spørsmålet er om Norge i så fall kan greie å gi Northug et godt nok utgangspunkt for å vinne.

Så langt i OL har de norske distanseløperne vært et sørgelig skue, og verken Odd-Bjørn Hjelmeset på andreetappen eller Lars Berger på tredjeetappen har gått noen renn i langrenn ennå.

- Frykter du å gå ut en del bak teten?

- Jeg frykter ingenting, men jeg er forberedt på det. Det kan skje at jeg går ut bak. Men i stafett er det masse som kan skje, det er viktig å ha en plan uansett og ha tenkt gjennom flere scenarier.

- Hvor mye tror du at du kan være i stand til å hente inn?

- Det er jo en kort og intens løype, men det går sikkert an å ta inn et halvt minutt. Det tror jeg er mulig. Men det kommer an på om jeg går ut sammen med noen eller aleine. Og så er det litt føreavhengig - det er mye som spiller inn, sier Northug til Dagbladet.
 
Stafettgull er størst
Det pene været som har preget Whistler de siste dagene vil man neppe se noe til i morgen, og muligens vil det også snø litt underveis. Petter sier han ikke bryr seg om det er oppholdsvær eller om det snør - han vil bare vinne.

Gullet i går var like mye en lettelse som det var en glede, selv om han sier det eneste presset han har kjent er det han har lagt på seg selv.

Et stafettgull i OL rager likevel over det meste i hans verden:

- Ja, det gjør egentlig det. For laget og meg er det det største. Når jeg har kommet hjem fra mesterskap før, så har jeg merket på folk hjemme at det betyr utrolig mye å vinne stafetten. Det henger utrolig høyt og de fleste husker de løpene. Sånn var det etter Liberec også, folk snakket om stafetten, sier Northug, som tok tre gull i det mesterskapet.

Ny duell mot Hellner
Rent dramaturgisk er det liten tvil om at et oppgjør mellom Northug og svenske Marcus Hellner på sisterunden vil bli ekstra interessant.

Svensken sendte som kjent Northug ut av gullkampen på 30-kilometeren da han kjørte over staven til nordmannen - og selv om Northug i etterkant har sagt at han «tipper det var et uhell» vet Dagbladet at han var opprørt en god stund etterpå, i hvert fall fram til gårsdagens gull på lagsprinten.

- Hva tenker du om en eventuell sisteetappe mot Hellner?

- Det tror jeg ikke vi får se.

- Vil du gjerne ha en spurt mot ham?

- Jeg trenger ikke spurte mot ham. Det har jeg gjort nok, sier Petter - som tidligere har sagt at han «aldri kommer til å tape en spurt mot Marcus Hellner».

Fortsatt irritert over Torino
Northug ble også konfrontert med en angivelig uttalelse om at han godt kunne tenke seg å prøve noe annet enn sisteetappen på et tidspunkt - men nå er ikke den rette timingen.

- Hvis du ser på dem borti her, er det vel greit at jeg går sisteetappen, flirer Petter - og skuler bort på Odd-Bjørn Hjelmeset og Lars Berger.

- Skulle du ønske det var større rift om plassene?

- På klassisketappene er det vanvittig hard kamp om plassene, og om tredjeetappen også. Sisteetappen har vel egentlig vært klar siden Torino. Den har jeg på en måte hatt i lomma hele tida. Men det er greit å få beskjeden, at jeg vet at jeg skal gå den et år i forveien. Så jeg vet det når jeg trener.

- Irriterer du deg fortsatt at du ikke fikk gå i Torino?

- Ja, svarer Petter.

Den stafetten satte ny formiddagsrekord for NRK, med 1,2 millioner senere. Resultatet var imidlertid begredelig sett med norske øyne - og etter 5. plassen fikk landslagstrener Krister Sørgård på ny hetsende sms'er fordi han hadde vraket Northug.

- Jeg tror ikke man skal skylde for mye på skiene. De var ikke gode nok til å henge med, sa Northug til VG etterpå.

Spørsmålet er om de norske gutta er gode nok i morgen.

DISSE SKAL GÅ NORGE TIL GULL:
Onsdagens herrestafett består av Martin Johnsrud Sundby, Lars Berger, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug jr. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DISSE SKAL GÅ NORGE TIL GULL: Onsdagens herrestafett består av Martin Johnsrud Sundby, Lars Berger, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug jr. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!