- Det er 19 klubber som jubler i dag

Ekspertenes vurdering av Ronaldo-overgangen.

PÅ VEI TIL MADRID: Bare formaliteter gjenstår før Cristiano Ronaldo får sin overgang til Real Madrid. Kenneth Fredheim og Lars Tjærnås tor overgangen skjer på et riktig tidspunkt.Foto: EPA/MAGI HAROUN
PÅ VEI TIL MADRID: Bare formaliteter gjenstår før Cristiano Ronaldo får sin overgang til Real Madrid. Kenneth Fredheim og Lars Tjærnås tor overgangen skjer på et riktig tidspunkt.Foto: EPA/MAGI HAROUNVis mer

||| (Dagbladet.no): Cristiano Ronaldo er så godt som klar for Real Madrid. Manchester United har akseptert et rekordstort bud på 824 millioner kroner.

Dermed går en av tidenes lengste overgangsføljetonger mot en slutt da bare den personlige kontrakten og en legesjekk gjenstår før avtalen er endelig spikret.

De norske Premier League-ekspertene hyller spilleren og tror overgangen kommer på riktig tidspunkt.

19 klubber som jubler i dag
Dersom alt går etter planen vil Ronaldo bli verdens desidert dyreste fotballspiller. Zinedine Zidane og Kakà ankom begge Madrid for knapt 600 millioner kroner.

- Summen er jo helt hinsides, men det er ikke så uventet. Dette er drømmeovergangen hans og han har på mange måter oppnådd det han kan med Manchester United. Sånn sett er det et bra tidspunkt, sier Canal Plus-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet.

Sammen med blant andre Lars Tjærnås er han blant de som følger Premier League aller tettest i Norge.

- Det er nok 19 klubber som jubler i dag for han har terrorisert de fleste forsvarene i Premier League. Samtidig har nok mange internt i klubben hatt et ambivalent forhold til Ronaldo etter Real-flørten i fjor, tror Tjærnås, som også har en fortid som trener i Wimbledon.

Prosjekt «nye galacticos»
Det har pågått lenge nå. Da Florentino Perez gjeninntok presidentsete i Madrid gikk det derimot fort. Mandag ble Milan-playmaker Kakà klar for nesten 600 millioner kroner som første brikke i «nye galacticos».

Nå er den andre brikken så godt som på plass.

Strategien ser ut til å være den samme som sist for den handelkraftige presidenten.

- Han kjøper jo et verdenslag igjen og målet må være verdensherredømme. Som før kjøper de spillere som kommer til å generere enorme inntekter gjennom billetter, drakter og reklamekroner, sier Tjærnås.

Kvitter seg med potensielt problem
Han har driblet, headet, skutt, kastet seg — og bøttet inn mål — i seks år på engelsk jord. Han har vunnet Premier League og Champions League og han har blitt kåret til verdens beste fotballspiller.

- Hans bidrag har vært massivt, men det siste året han hatt et kroppsspråk som har vært negativt. Det har sett ut som fotball har vært noe han drive med, ikke noe han har lyst til, sier Tjærnås, og legger til:

- Uniteds suksess er bygget opp rundt kollektivet og at ingen er større enn klubben. Slik kan United ha kvittet seg med et potensielt problem.

Problem eller ikke; Premier League har definitivt mistet en attraksjon som mange elsket - og mange elsket å hate.

INGEN STØRRE ENN KLUBBEN: Sir Alex Ferguson har tradisjon for å kvitte seg med spillere som setter seg over laget. Foto: AP
INGEN STØRRE ENN KLUBBEN: Sir Alex Ferguson har tradisjon for å kvitte seg med spillere som setter seg over laget. Foto: AP Vis mer

- Dette har vært hans gigantiske drøm og sir Alex har nå oppfylt den. Når julenissen kom til Old Trafford for femte gang var det nok ikke så vanskelig å si nei til 824 millioner kroner, sier Kenneth Fredheim.

Hvem kommer inn?
Som United-fansen regner ekspertene med at Ferguson får anledning til å bruke deler av summen på nye spillere.

- Første prioritet bør være å beholde Carlos Tevez. Han er god en mot en, scorer mål og er populær blant supporterne. Franck Ribery og Wigans Antonio Valencia er kantspillere som kan være aktuelle mål for United, sier Lars Tjærnås.

Ronaldos overgang til Real Madrid skal sluttføres 30. juni.

EKSPERTER PÅ PREMIER LEAGUE: Kenneth Fredheim og Lars Tjærnås sier Ronaldo nå får sin drømmeovergang.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
EKSPERTER PÅ PREMIER LEAGUE: Kenneth Fredheim og Lars Tjærnås sier Ronaldo nå får sin drømmeovergang. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer