Det er æren som står på spill - spør bare Sigve og Gorm i Dagbla'-sporten

Oslo - tirsdag 4. januar.

FOTBALLENS GALSKAP: Disse bildene publiseres mot begge de involvertes vilje, Sigve Kvamme til venstre. Foto: Høyst privat
FOTBALLENS GALSKAP: Disse bildene publiseres mot begge de involvertes vilje, Sigve Kvamme til venstre. Foto: Høyst privatVis mer

SKRIVER I DAGBLADET i dag at Tom Hildes meget gode innsats i Innsbruck — etter at han også hadde beste kvalifiseringshopp i Garmisch Partenkirchen — er blitt en mann å tro på når skinasjonen Norge for alvor snart skal begynne å telle ned til VM i Kollen. Vi trenger det. Blant alle andre norske VM-utøvere som skal levere sine dopingprøver stående er det jo ikke veldig mye å juble over per dato.

At hoppgutta, som stadig sliter med å finne fram til akkurat den følelsen og den bevegelsen som er helt avgjørende for de 0,3 sekundene de har til rådighet på hoppkanten (det er der og i løpet av den tida alle skihopp blir gjort ifølge Espen Bredensen, og han tror jeg på), gleder en av hoppsportens skapentusiaster 76 dager før seriestart. Skihopping er jo nesten like kult som utfor og Super-G. Og en sjelden hoppdiskusjon med Arne Scheie, og jeg håper inderlig jeg krysser tilløpet hans når nye Vikersund skal åpnes igjen senere i vinter, er alltid en høytid.

Når det går bra for de norske hopperne er det alltid en fest.

Når Arne er indignert, irritert eller rett og slett forbannet over et eller annet - og han begynner nå å nærme seg seg et brukbart sinne over det faktum at det nye poengsystemet som kompenserer for de ulike vindforholdene ikke gir tilstrekkelig med plusspoeng for bakvind — er det hoppfaglig grand galla.

DA PETTER NORTHUG dro til Tour de Ski satt han på Garderomoen og sa at målet med vinterens nest største begivenhet var å vinne hele greia. Basta. Etter total fiasko og forsøk på å stjele noen stakkars bonussekunder fra de argeste konkurentene sier sportsjef Åge Skinstad i dagens Dagbladet at "planen har hele tida vært at Tour de Ski skulle være en hard treningsperiode". Det høres ikke bare litt dumt ut, det henger ikke på greip i det hele tatt.

Mon tro om det er trøst og enda mer (misforstått) forståelse Petter Northug trenger akkurat nå.

I VG OMTALER kollega Truls Dæhli Petter Northug som en lommetyv ingen ønsker å forsvare. Jeg smilte da jeg leste det og jeg smiler når jeg skriver dette. For Petter Northug ble tatt på fersken da han prøvde å stenge veien for konkurrentene sine.

Hvis Åge Skinstad gjør alvor av å appelere FIS-straffen som fratok Northug de 15 bonussekundene han stjal, har Norge tapt alt i Tour de Ski.

Også æren.

I KVELD MØTER Manchester United Stoke hjemme på Old Trafford. Jeg nevner det fordi Premier League selvfølgelig vil få sin plass i dagboka, og fordi det er (enda) en spesiell kveld for kollega Sigve Kvamme (MU). I morgen spiller Arsenal-Manchester City på Emirates. Da er det kollega Gorm Andresen (City), som har invitert Sigve hjem til seg (Sigve vil av en eller annen grunn ikke at Arsenal skal vinne, han klarer ikke å ta City på alvor) som er pasienten. Og lurer du på hvorfor denne parentesen i det store fotballbildet nevnes så skal du vite at disse to meget gode (u)vennene i Dagbla'-sporten — og det blir ikke bedre etter at City nå har bekreftet kjøpet av Wolfsburg-spissen Edin Dzeko - er en utømmelig kilde til alt den galskapen fotball (egentlig) handler om.

Hva United og City angår hater de hverandre så blindt og inderlig at det for alle oss andre, og nå også denne dagbokas lesere, er en konstant fornøyelse.

ET LITE EKSEMPEL:

Mandag 10. mai i fjor - etter at Chelsea dagen før hadde slått Wigan 8-0 og vunnet Premier League med 103 scoringer, ett poeng foran Manchester United — ringte jeg Sigve (som også holder med Brann). Utgangspunktet mitt var ikke å helle salt i et sår som aldri kunne gro. Jeg skulle bare tipse om noe han kunne gjøre for Dagbladet.no. Men da den fanatiske ba meg om vennligst ikke å mobbe for mye, kunne jeg ikke dy meg. Samtalen forløp som følger:

MP: Du kan ikke la det som skjedde i går ødelegge hele uka, Sigve — du må jo ha skjønt at Wigan ville være sjanseløse i London.

SK: Jeg hadde et lite håp.

MP: Det er fordi du er ødelagt.

SK: Kanskje det. Men jeg oppførte meg i hvert fall pent da jeg kom på jobben i dag. Jeg smilte og gjorde til og med opp veddemålet mitt med Gorm (Andresen).

MP: Veddemål?

SK: Ja — tusen spenn. Og Gorm smilte ikke en gang da han fikk dem. Sa bare "it?s nice doing business with you".

MP: Angående?

SK: Nei, det tør jeg ikke å si. Du kommer bare til å le av meg.

MP: Og jeg ler ikke nå mener du?

SK: Jo, men enda mer da.

MP: Hallo!

SK: Greit, men det var noe vi veddet om før sesongen altså.

MP: ????

SK: Jeg sa at Michael Owen kom til å score flere mål for United enn noen av City-spissene kom til å score for City.

MP: Og Tevez scoret 23?

SK: Ja.

MP: Akkurat. Og som du erklærte udugelig da han gikk fra United, og som du siden har skjelt ut på daglig basis?

SK: Ja.

MP: Mens jeg har plaget deg med Berbatovs elendige form?

SK: Berba er ikke så .............

MP: Hva betyr dette Sigve?

SK: Hva mener du?

MP: Skal vi vedde?

SK: Jeg tar ikke veddemål med Brann, altså. I går betalte jeg 170 kroner for å se dem tape 2-1 for Stabæk. Jeg lærer ikke vet du.

Etterpå noterte jeg følgende:

Kjære gud, fra en ihuga ateist og til deg der oppe i himmelen: Takk for en strålende dag. Sigve er i sine beste (United)stunder som en alzheimer-pasient på et horehus — han skjønner ikke at han blir feid over. Hver eneste gang. Han merker det rett og slett ikke. Og ikke husker han det heller. Men betaler gjør han. Alltid. Som sagt, tusen takk for (enda) en dag i himmelen .

Åge Skinstad bør ta av seg lua for Dario Cologna - for tida verdens beste langrennsløper. Det er den eneste måten å redde den norske langrennsæren på. Foto: ARNT E. FOLVIK

Foto:ARNT E. FOLVIK
Åge Skinstad bør ta av seg lua for Dario Cologna - for tida verdens beste langrennsløper. Det er den eneste måten å redde den norske langrennsæren på. Foto: ARNT E. FOLVIK Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer