Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det er aldri for seint å bli best

For et drøyt år siden argumenterte jeg mot Alexander Tetteys landslagsplass. Siden det har han vært vår beste mann.

TOPPER LISTA: Alexander Tettey er Norges beste fotballspiller, mener Dagbladet.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TOPPER LISTA: Alexander Tettey er Norges beste fotballspiller, mener Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE FLESTE «VINNERNE» av Dagbladets Topp 50 har vært i diskusjonen rundt førsteplassen året før de toppet lista. Men ikke årets vinner. Ikke Alexander Tettey (29). Om det sier noe om norsk fotball, kan vi selvfølgelig diskutere, men hva det sier om Alexander Tettey er udiskutabelt.

Han er en meget god fotballspiller.

Ja, for flere av oss er han faktisk en sjokkerende god fotballspiller

DET SKJEDDE NOE med Alexander Tettey. Og det skjedde fort. Ikke sånn å forstå at han plutselig ble veldig god. Du spiller ikke på de to øverste nivåene i engelsk fotball om du ikke er en god fotballspiller. Men et eller annet sted på veien mellom kritikken som handlet om å kjenne sin begrensning når han spilte for Norge — rett og slett gjøre det enkelt, dekke rom, vinne ballen og spille den til nærmeste kamerat i samme farge — og opprykksfinalen med Norwich på Wembley for 10 måneder siden — har Alexander Tettey fått bitene på plass.

Og blitt lysende.

OPPRYKKSFINALEN PÅ WEMBLEY i mai i fjor nevnes fordi det var fotballkampen som fikk meg til å se hvor god Alexander Tettey kan være på sitt beste. Eller for å være helt presis — på grunn av tippeligajobbing rakk jeg ikke mer enn førsteomgangen mellom Norwich og Middlesbrough. Men det holdt for å bli overbevist om potensialet. AT var aldeles lysende. Og da jeg traff tidligere Brentford-, Wigan og Leeds-manager Uwe Rösler for noen uker siden, og vi ble sittende og snakke om det norske landslaget gjennom 2015, nevnte han plutselig fjorårets opprykksfinale.

Og Alexander Tettey.

- Absolutely fantastic, sa Rösler. - Jeg visste ikke at han kunne være så god.

MEN SÅ GOD er han blitt, Alexander Tettey. Og litt til. For det er ikke bare evnen til å dekke rom, vinne ballen og gjøre det enkelt som løfter Norwich-proffen til topps på Dagbladets liste over de 50 beste norske spillerne 2016. De offensive bidragene, scoringene hans, spiller også en stor rolle. Og da tenker jeg like mye på seiersmålet på Old Trafford som de tre han scoret for Norge gjennom EM-kvalifiseringen.

Scoringer som gjorde Alexander Tettey til Per-Mathias Høgmos toppscorer.

DET ER MYE nytt på årets Topp 50. Hvilket er bra. Nytt betyr ungt og ungt er framtida. Men det er også en mann der, en 40-åring, som ikke spiller fotball.

Grunnen til det er at han er mer enn god nok.

DANIEL BERG HESTAD hadde et sensasjonelt avslutningsår som fotballspiller. For å spisse det helt hadde han en sensasjonelt bra siste kamp da Molde slo Europa Leagues tittelforsvarere, Sevilla, 1—0 på Aker Stadion i slutten av februar. Og etter BB-kampen da Molde slo Celtic på Parkhead i november var jeg sikker på at DBH ville bli overtalt til å ta en sesong til.

Etter februarkampene mot Sevilla håpet jeg det.

MARTIN ØDEGAARD (17) er i den andre enden av karrieren og har ikke hatt et like godt år. PÅ 2015-lista var han nummer 10. Nå er han 27. Men det skyldes ikke at en av verdens beste spillere født i 1998 har mistet noe som helst.

Det skyldes bare at utvikling (som oftest) tar tid.

FOR DET ER faktisk en ekstremt lang vei fra Marienlyst til Real Madrid og La Liga. Det siste året med MØ har vist at det er langt til landslaget også. Og det er den forståelsen som må inn i alle debattene rundt våre neste menn.

Alt annet enn tålmodighet er egentlig dumskap.

DET ER ALLTID et navn som skyter oppover lista fra året før. I år er det Rune Almenning Jarstein. For et år siden var han reserve over alt. Nå spiller han strålende på et av Tysklands beste lag. Hvilket betyr at alle aldrer kan trenge tid.

Igjen blir det et spørsmål om tålmodighet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart