Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

UAE kjørte smartest blant proffene:

- Det er alliansen som gjør at jeg kan vinne i dag

Vegard Stake Laengen lot Stein Ørn styre taktikken.

SMARTEST: Vegard Stake Laengen utnyttet overskuddet fra Giro d'Italia da han - og alliansen fra Vestlandet - tok NM-gull i Sandefjord. FOTO: Trond Teigen, Scanpix
SMARTEST: Vegard Stake Laengen utnyttet overskuddet fra Giro d'Italia da han - og alliansen fra Vestlandet - tok NM-gull i Sandefjord. FOTO: Trond Teigen, Scanpix Vis mer

SANDEFJORD (procycling.no): Den forrige gangen Vegard Stake Laengen kjempet om NM-gullet var Alexander Kristoff konkurrenten, og det spurtoppgjøret tapte han med glans.

Les procycling.nos LIVE-referat!

Sju år senere ankom han NM-byen to timer før start, og dro rett på taktikkmøtet med Kristoff, hans trener Stein Ørn, lagkompis Sven Erik Bystrøm og Team Coop.

Beskjeden var klar:

- Det var enten Team Coop eller UAE som skulle stikke av med seieren her i dag. Ingenting annet er godt nok.

Kristoff i ro - spilte ut andre kort

Stavanger-skolen er gjennomsyret av Stein Ørn og dette er et miljø som fostrer ryttere som vet hvordan man skal sykle - og avgjøre - sykkelritt.

Under fellesstarten lyktes alliansen med å få både Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen i en gruppe som tok opp jakten på bruddet.

Helt der framme hadde vestlendingene alt lyktes med å plassere kjøresterke Krister Hagen og klatreren Kristian Aasvold.

Les også: Stake Laengen ble norgesmester

Da Trond Håkon Trondsen angrep opp Mokollveien, kastet også flere ryttere fra Joker Icopal seg på. I en gruppe på 17 ryttere som dannet seg i rittets andre halvdel, satt laget med de blå draktene med hele seks av dem.

Det betød et stort tallmessig overtak for kontinentallagene, og i tillegg for UAE - via koalisjonen med Coop.

- Vår taktikk var å slite ut Edvald, Doffen og de rytterne. Vi skulle skaffe oss et overtall og få gode ryttere ut i bruddene, og det gjorde vi i dag. Vi skulle få Sven-Erik eller Vegard i bruddet og vi hadde i perioder begge to. Vi kjørte bra lagmessig, men for min del er det litt dumt når de andre proffene ikke slår seg sammen og kjører det inn, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Bystrøm i fjor - Stake Laengen i år

Som i Stjørdal i fjor, endte norsk sykkelsports to største stjerner opp med å spille hverandre ut av seierskabalen.

KORTSPILL: I år som i fjor lot Alexander Kristoff egne vinnersjanser fare, mens Team Coop og UAE Team Emirates spilte andre farlige brikker i spill. FOTO: Trond Teigen, Scanpix
KORTSPILL: I år som i fjor lot Alexander Kristoff egne vinnersjanser fare, mens Team Coop og UAE Team Emirates spilte andre farlige brikker i spill. FOTO: Trond Teigen, Scanpix Vis mer

I år - som i fjor - lyktes det også vestlendingene å sette opp en av kronprinsene sine i vinnerposisjon. I Sør-Trøndelag gikk Bystrøm for seier, men ble markert av Tiller, som igjen vant spurten komfortabelt.

I Sandefjord endte angrep både fra Trond Håkon Trondsen og Krister Hagen, med at Joker Icopal til slutt brant opp sine egne hjelperyttere.

Da dro Stake Laengen til flere ganger på rappen. Den avgjørende gangen forsøkte Carl-Fredrik Hagen å tette luka, men mislyktes i forsøket.

- Jeg var redd for at Tiller skulle ta hjulet mitt, men når jeg så at han ikke fulgte var det bare å gi gass. Jeg hadde ingenting å spare, jeg visste at jeg ikke kom til å vinne en spurt. Jeg visste at det var den luka som gjaldt. Og den luka økte, så det var gøy, sier Stake Laengen til procycling.no.

- Det må ha vært deilig når du kunne starte med å juble halvveis ut på oppløpet og ta imot hyllesten fra publikum?

- Det var en utrolig deilig følelse. Det er sånn jeg pleier å vinne løp og, det er solo. Jeg har vel aldri vunnet sykkelløp noen gang, sier rytteren vi vel nå bare kan døpe Vegard Solo Laengen.

Åpne rundt alliansen

I målområdet ble det klemt på tvers av klubbdraktene.

- Dritbra kjørt! utbrøt Stake Laengen til en av Coop-rytterne.

Det var altså ikke noe hemmelighetskremmeri rundt samarbeidet. I praksis så man det også da Stake Laengen ikke gikk rundt etter at Trondsen angrep i gruppa der Joker Icopal også hadde med Fridtjof Røinås.

- Da sa jeg at: «Sorry, vi har en allianse med Coop» og det må jeg respektere. Jeg tror også det er av veldig stor betydning mot slutten at når jeg går solo så er ikke Coop med og kjører.

- Samtidig som det også inviterte Joker-Icopal tilbake i kampen igjen?

- Ja, det gjorde det. Men det er også det som gjør at jeg kan vinne i dag, at vi har den alliansen.

Mente proffene kunne skylde seg selv

Mest skadelidende var uansett ikke Joker-laget, som endte opp med å ta sølvet - men proffene, som dels fikk en frustrerende dag mot overmakta.

- Hvor spesiell er konkurranseformen her med alle kontinentalrytterne og de forskjellige koalisjonene?

- Det er veldig spesielt, men jeg sitter jo godt i det siden jeg har så stort lag. Likevel ender jeg oppe med å spille meg selv ut av seierskampen, og. Jeg kan ikke begynne å kjøre bak når vi har så mange ryttere der framme, påpeker Kristoff.

Han var ikke i det trøstende humøret overfor Boasson Hagen, Kristoffer Halvorsen og Sondre Holst Enger:

- For min del så ønsker jeg å kjempe om seier. Det er perfekt for meg om de må jobbe og slite seg ut og gi meg en billig reise. Det er taktikken vår at vi skal spille dem ut. De ser på meg som en favoritt og da spiller jeg ut våre kort, og det gjør vi veldig bra i dag. Jeg er sponset av Coop og da kjører jeg på lag med dem. De kjørte bra. Jeg hørte at vi satt godt i det, og da var det ikke opp til meg å gjøre noe, sier Kristoff.

Lur Laengen utnyttet overskudd fra giroen

For vår nye norgesmesters del, holdt han kortene tett til brystet i NM-oppkjøringa.

I etterkant av Giro d’Italia reiste han videre til Slovenia rundt i midten av juni.

Men han valgte også ikke å slippe seg ned i treningshverdagen, i håp om å utnytte deler av overskuddet fra giroen i Sandefjord.

- Jeg valgte ikke å slippe meg for mye ned etter giroen. Jeg har goldt hjula gående. Men nå tar jeg en uke ferie. Det har vært litt på limit. Laget har vært bekymret, men jeg har sagt at om jeg får kjøre NM, så skal jeg ta den etterpå. Så lyktes jeg i dag, så det var gøy. Da blir det ferie og så oppkjøring med laget i Sestriere i høyden i juli, forteller han.

- Jeg sa til deg før start i dag: Dette her kan du vinne også, Vegard. Var det i tankene dine allerede da?

- Jeg hadde egentlig tenkt det, men jeg ville samtidig holde en lav profil. Jeg tenkte at om jeg gikk ut og sa at dette skulle jeg vinne i et soloangrep, så ville mange ryttere sitte på hjulet mitt. Mange tenkte nok at dette ikke var en løype for meg, gliser Stake Laengen.

De andre tenkte nok kanskje heller ikke over at de fikk en ny taktisk mesterklasse fra Vestlandet, inntil det var for sent å gjøre noe med det …

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!