VM i fotball 2018

Det er alltid lett å tippe Brasil. Denne gangen er det enda lettere

I Brasil tapte Brasil 7–1 for Tyskland, altså alt. I Russland gjenoppretter Brasil fotballbalansen og verdigheten, og vinner landets sjette VM-tittel.

MISTET HODET: Da de mistet Neymar. Brasil endte VM i 2014 med et mageplask. Nå er Neymar tilbake. Da er også Brasil tilbake. Foto: NTB Scanpix
MISTET HODET: Da de mistet Neymar. Brasil endte VM i 2014 med et mageplask. Nå er Neymar tilbake. Da er også Brasil tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER LETT å tippe Brasil. Fordi de er Brasil. De er alltid med, er alltid i bildet og de har fem VM-titler (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), mer enn noen andre. Jeg har tippet dem før, seks av ni ganger siden 1982, med 4–2 til de andre VM-vinnerne i 82, 86, 98 og 2014.

I Russland går jeg for Brasil igjen.

For sjuende gang.

TILBAKE: Neymar . Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Neymar . Foto: NTB Scanpix Vis mer

DET HAR VÆRT mange gleder med Brasil, de største med lagene som ikke nådde opp. Som den magiske 82-utgaven i Spania, laget som i mellomspillet hadde vært i semifinalen med 2-2, men som tapte 3–2 for Paolo Rossis hat trick på veien til Italias sensasjonelle VM-gull. Som den like magiske 86-utgaven, den som tapte kvartfinalen mot Frankrike da Zico misset sitt livs viktigste spark fra straffemerket i Guadalajara

82-EXITEN VAR et sjokk, men ble forklart med brasilianernes på den tida lunkne holdning til forsvarsspill. Nederlaget i Mexico utløste landesorg. For alt som gikk galt i 1982 skulle rettes opp med VM-tittel i 1986.

TAR UTFORDRINGEN: Alt som hører med til å bære trøye nummer 9 for Brasil har tatt knekken på mange talentfulle spillere. Men nå er det en unggutt fra favelaen i Sâo Paulo som tar utfordringen på strak arm og har muligheten til å oppnå suksess. Vi ser på reisen til Manchester Citys Gabriel Jesus som håper å skinne i VM. Video: FourFourTwo Vis mer

Og så vant isteden Diego Maradona hele greia for Argentina

ALT SOM GIKK galt i Brasil 2014 skal nå rettes opp med en sjette VM-tittel i Russland. Og bare så det er helt klart, absolutt alt gikk galt da Brasil for andre gang arrangerte VM for fire år siden. Alt pluss litt til. Og mens hele verden prøvde å sette ord på hva som skjedde i Belo Horizonte den 8. juli 2014, lanserte en landskjær forfatter på Oslos vestkant, Lars Saabye Christensen, som på mail til kollega Stalsberg allerede hadde skrevet sine ti fotballbud i forbindelse med VM-boka vi arbeidet med – der det tredje lød "Du skal ikke trekke ut din nestes tid" – to ekstrabud i sjokkets og følelsenes anledning:

11. Du skal ikke vinne 7–1 over Brasil.

12. Du skal ikke tape 1–7 mot Tyskland.

OG BARE SÅ det er helt klart. Du skal ikke det. Ingen av delene. Det var derfor det gjorde så vondt for brasilianerne. Det var derfor brasiliansk fotball ble påført et sår større og dypere enn noe annet i landets historie. Et nederlag for Tyskland kunne under normale omstendigheter forklares med Neymars fravær på grunn av ryggskaden han pådro seg da Colombias Zuniga plantet kneet i ryggen på ham fire dager i forveien, men denne dagen var ingenting normalt i Brasil.

Alt var unormalt.

Alt ble feil.

JEG HUSKER BRASILS kaptein, David Luiz, gå gråtende av banen mens han roper «unnskyld, unnskyld» til tribunene. Jeg husker også jeg noterte «det skulle han tenkt på før». For det var ikke fra Thomas Müller gjorde 1–0 etter elleve minutter, og fram til Sami Khedira la på til 5–0 atten minutter seinere, det gikk galt for hjemmelaget.

Det var fokuset som var feil.

Fokuset på Neymar istedenfor Tyskland.

BRASIL OPPFORDRET FOLK til å bære Neymar-masker på tribunene. Selv tok de med seg drakta hans ut på banen, nummer 10, der David Luiz og keeper Julio Cesar løftet den mot himmelen med hvite knoker mens nasjonalsangen gjallet på Estadio Mineirão. Jeg trodde knapt det jeg så. Og da Brasils genierklærte trener Luiz Felipe Scolari, ga Tyskland-boss Jogi Löw en gave før kampen, etterfulgt av en bjørneklem, tenkte jeg herregud.

Hva tror Scolari og Brasil at dette er?

En testimonial for Neymar?

MANGE SÅR ER slikket siden det. Og Neymar er på beina igjen etter en ny skade. Tilsynelatende pigg også, det så i hvert fall sånn ut da han scoret mot Kroatia i comebacket på Anfield 4. juni, 98 dager etter skaden han pådro seg mot Marseille. Og når Neymar er på beina igjen er Brasil på beina igjen, og er Brasil på beina igjen er håpet der også.

DET HADDE IKKE sett så verst ut uten Neymar heller. Brasils offensive kraft er formidabel. Ingen kan måle seg med den. Og så spørs det da, om de har lært av tidligere feil, lært av historien og kanskje sett noen av kampene på veien til VM-tittelen 1994, den gangen Brasil kunne forsvare seg og holdt nullen i fem av sju kamper.

Det var ikke veldig underholdende, jeg husker finalen (0-0 Italia, 3–2 på straffer) er den kjedeligste jeg har sett.

Varmt var det også, kvelende varmt.

Men det hjelper å ha orden på motspillet.

Får Brasil til det er de laget å slå den neste måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer