- Det er artig å slå disse lokale jentene, da

Tora Berger om å danke ut Neuner som VM-dronning.

VM-DRONNINGA: Gull på mixed-stafett, gull på 15-kilometeren og gull på fellesstarten i dag. Tora Berger har levert sitt livs beste mesterskap.
VM-DRONNINGA: Gull på mixed-stafett, gull på 15-kilometeren og gull på fellesstarten i dag. Tora Berger har levert sitt livs beste mesterskap.Vis mer

RUDPOLDING (Dagbladet): Før VM snakket alle om hvor mange gullmedaljer Magdalena Neuner kom til å ta.

Langt færre snakket om Tora Berger - men det var Lesja-jenta som skulle bli VM-dronningen på Neuners egen hjemmebane.

Gull på mixed-stafett, 15-kilometeren og fellesstarten i dag, samt en bronse på stafetten, gjør at Berger reiser hjem med fire medaljer. Neuner har samme antall, men ett gull mindre.

- Det skulle liksom være Neuners VM dette, men det ble Toras?

- Det er det som er litt artig da, å slå disse lokale. Men hun fikk jo med seg noen medaljer hun også. Ut fra det som har skjedd tidligere i vinter, skulle det ikke stemme. Men hun hadde fryktelig press på seg. Jeg synes det hun har prestert er imponerende uansett.

- Hva med presset på deg?

- Det havnet litt i bakleksa, kanskje. Jeg har hatt roen til å gjøre det jeg må for å prestere, og forberedt meg mye til dette. Jeg har egentlig hatt en god plan siden mai for å få med meg medalje herfra. Det er fryktelig deilig å få det til, sier Berger.

- Mer enn jeg drømte om
Hun hadde som målsetting å ta ett individuelt VM-gull, det eneste hun manglet i samlingen sin. Det ble to. 

- Hadde du trodd at dette kunne skje?

- Nei. Jeg hadde selvsagt håpet på å få til noen løp, og jeg hadde lyst på en gullmedalje. Å reise hjem med to individuelle gull og én gullmedalje på mixed, er kjempebra. Det er absolutt i overkant av det jeg drømte om, sier hun.

Etter bronsemedaljen på stafetten i går, der hun imponerte ved å slå raske Darya Domratsjeva på sisterunden, sa Berger at hun hadde «tømt mye av formen».

Men åpenbart ikke mer enn at hun gjentok bedriften i dag - riktignok mot Kaisa Mäkäräinen og Marie Laure Brunet. De er på ingen måte noen småjenter hva angår tempo i sporet, men sjanseløse mot Bergers uimotståelige avslutninger.

SNART OVER: Magdalena Neuner hadde som mål å ta seks medaljer i VM på hjemmebane. Hun endte med fire. På dagens fellesstart ble hun nummer 10 etter seks strafferunder. Foto: EPA/ANDREAS GEBERT
SNART OVER: Magdalena Neuner hadde som mål å ta seks medaljer i VM på hjemmebane. Hun endte med fire. På dagens fellesstart ble hun nummer 10 etter seks strafferunder. Foto: EPA/ANDREAS GEBERT Vis mer

- Jeg var veldig glad for at de ikke gikk forbi meg, og at jeg kunne holde litt igjen på flatene. Kaisa prøvde seg og gikk forbi meg i bakken, men da ga jeg det jeg hadde. Og det gikk jo greit. Det ble litt lettere i dag enn på stafetten.

- Men du visste at du hadde en fordel i motbakkene?

- Kaisa er ganske sterk i bakkene, hun også. Men jeg har et gir som jeg merker at ikke alle andre har.
 
- Føler du at du har et psykisk overtak på konkurrentene når du går ut sammen med dem på en sisterunde?

- Jeg føler selv at jeg er sterk på sisterunder, jeg har overbevist meg selv om det. Det handler kanskje om at jeg har prestert på det området i mange år, og lurer meg selv til å tro at jeg er sterk, sier Berger til Dagbladet og ler.

10 på lykkeskalaen
Hun sier at førsterunden i dag gikk greit, men at de fire neste var «pyton».

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle komme først til mål i dag, for å si det sånn. Da jeg gikk inn til siste skyting, tenkte jeg nesten at jeg ikke måtte skyte fullt, slik at det måtte fightes på sisterunden igjen. Jeg var egentlig helt ferdig.

En gullfest i kveld slipper hun likevel ikke unna, selv om Berger føler seg så sliten at hun aller helst skulle lagt seg tidlig.

- Slik det kjennes ut nå, ville det beste vært å hoppe i senga og legge seg. Jeg skal på en middag med noen sponsorer, så jeg må vel stille opp på det.

- På en lykkeskala fra én til ti, hvor er du nå?

- Hvis ti er høyest, så er det selvfølgelig ti, sier VM-dronninga Tora Berger.