Det er av og til trist for oss små

På tide å ta innover seg Rosenborgs begrensninger i internasjonal klubbfotball?

YDMYKET: Daniel Örlund  strekker seg forgjeves etter skuddet til Patrick Helmes. Foto : Bjørn Langsem, Dagbladet
YDMYKET: Daniel Örlund strekker seg forgjeves etter skuddet til Patrick Helmes. Foto : Bjørn Langsem, DagbladetVis mer

||| LEVERKUSEN (Dagbladet): Trondheim heter ikke Rosenborg. Det er en greit å minne om sånt på en fotballkveld der byens helter ikke engang spilte opp til sitt vante nivå, men i stedet ble rundlurt og ydmyket.

For motstanderne heter tross alt Bayer 04 Leverkusen, og denne første Europa League-kampen ble avviklet så og si midt mellom reagensglassene til ett av verdens største kjemikonsern.

Den plasseringen er noe som teller i kapitalsporten fotball.

LIKE i nærheten bygde den dristige og eksperimentelle doktor Carl Leverkusen sin første kjemiske bedrift som mot slutten av 1800-tallet ble kjøpt opp av Bayer-familien. Etter hvert ble det egen by oppkalt etter doktoren, en av verdenshistoriens mest kjente fabrikker og et solid firmalag i fotball.

Da noen av arbeiderne fikk støtte fra fabrikkledelsen til sitt første bedriftsidrettslag i 1904, var tankegangen at friske, fornøyde ansatte jobbet bedre. Det er vel omtrent den samme begrunnelsen for at Bayer-konsernet stort sett har holdt laget i tetsjiktet i Bundesligaen siden 1979, og da er vi inne på forskjellen det var lett å se på Bay Arena:

•• Dette var en mellomstor medlemsstyrt norsk fotballbedrift mot et verdenskonsern.

Kallenavnet til Bayer 04 er «Fabrikklaget» i selvironisk takknemlighet til de midlene som blant annet har gjort at klubben de siste årtiene har hatt imponerende 15 brasilianske landslagsspillere innom drakta. I fotball er det i lengden vanskelig å utfordre slike ressurser fra utkanten av Europa.

MEN gårsdagens elendighet startet  tilfeldig. For Mikael Dorsin har vel ikke for vane å ta vekk blikket fra lange, høye crossballer akkurat idet de når kritisk avstand og høyde?

Det var det som skjedde da Sidney Sam stjal den enkle ballen fra ham før 0 - 1 og siden skulle det hende mer både rundt dribleglade Sam og RBKs svensker.

SIDNEY SAM først. Han hører med til den markante flerkulturelle ungdomsgruppa i tysk fotball der de beste allerede preget VM sist sommer, og flere følger. Sam med nigeriansk bakgrunn er altså en av de som forandrer den tyske varianten av sporten, og da er det interessant å se på hvorfor. Stikkordene er hurtighet i ballbehandlingen, god oversikt og ekstrem forflytning. Det var litt av dette som rev RBK i fillebiter i de avgjørende øyeblikkene i går kveld.

For her var det ikke snakk om mislykket taktikk eller et for dristig Rosenborg på en uansett vanskelig utebane. Det dreide seg om individuell svikt, og sånt kommer jo oftere med individuelt litt svakere spillere.

Det er her ulikheten i rammebetingelsene bokstavelig talt gir Bayer 04 Leverkusen mer å spille på enn Rosenborg Ballklub.

HJEMME i Tippeligaen har de svenskene sidebackene Mikael Dorsin og Mikael Lustig vært helt sentrale i RBK-suksessen. Dette er også internasjonalt ganske bra spillere, men de har en svakhet i det defensive tempoet sitt som gjør begge sårbare i en-mot-en duellene. Dermed blir sammensetningen av hele forsvarsrekka avgjørende for trøndernes nivå, og her er RBK svekket ettersom svært hurtige Kris Stadsgaard i midtforsvaret nylig ble solgt og måtte erstattes med Mattias Bjärsmyr.

Mot Leverkusen var riktignok nykommer Bjärsmyrs naturlige trøbbel i det defensive samspillet mer synlige enn temposvakheten, men på sikt er dette et bra eksempel på hvorfor Norges beste lag kommer til å gå på flere smeller mot så gode motstandere. Bjärsmyr har kanskje pasningsfot og lederegenskaper til å bli den forsvarssjefen laget trenger, men han blir det eventuelt med et merkbart minus.

Det hører selv det beste av norsk klubbfotball til. RBK-ledelsen kunne nok ha drømt om en enda mer komplett ny midtstopper, men de hadde ikke råd. På samme vis som klubbstyret aldri turte å ta den store investeringen som var nødvendig for å sikre seg Christian Bolanos i forkant av Champions League-kvalifiseringen.

Slike spillerkjøp er også en av grunnene til at FCK denne uka vant i Champions League, mens RBK tapte i Europa League.

LIKEVEL blir ikke de åpenbare talentene  borte i Rosenborg på bare en dårlig kveld.

Pur unge Markus Henriksen skal for eksempel få tid til å bygge mer hurtighet og finne nivået. Det er det slike turneringer på sikt dreier seg om. I Leverkusen var Henriksen bare en del av et lag som fungerte så uvant svakt at det er vanskelig å få noe lærerikt ut av rundspilling.

Bortsett fra at den suverent beste norske fotballklubben fortsatt kommer fra Trondheim og derfor naturlig tilhører europatoppens aller minste.