Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare å komme og spørre, så skal dere få se de verdiene dere vil se

Eldar Rønning om «Den store dopingbløffen».

USIKKER PÅ AGENDAEN: Eldar Rønning er kritisk til en del av påstandene Mads Drange kommer med i sin nye bok «Den store dopingbløffen». 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
USIKKER PÅ AGENDAEN: Eldar Rønning er kritisk til en del av påstandene Mads Drange kommer med i sin nye bok «Den store dopingbløffen». Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag kom det fram at den tidligere dopingjegeren Mads Drange skriver i en ny bok at norske idrettsutøvere doper seg, men at sjansen for å bli tatt er svært liten.

«I 2014 er det fremdeles ikke noe problem å dope seg og slippe unna med det. Alle som er involvert i antidopingarbeidet vet, eller bør vite, at de stort sett er ute av stand til å avsløre dem som virkelig ønsker å jukse. Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt. Jeg er overbevist om at uten en slik erkjennelse hos idretten, i antidoping-organisasjonene og blant folk flest, er det lite som vil endre seg», skriver Drange i boka «Den store dopingbløffen»

Mistet troen Drange sa opp jobben i Antidoping Norge i april i fjor, og skriver i boka at han sa opp fordi han ble desillusjonert på antidopingarbeidets vegne.

Drange skriver også i boken at han vet om norske idrettsutøvere som både nå og tidligere har dopet seg, uten at han navngir noen.

«Jeg er fremdeles overbevist om at doping er et mindre problem i norsk idrett enn i andre land, men jeg vet også at det finnes norske toppidrettsutøvere fra flere idretter som har dopet seg, og som fortsatt doper seg, selv i et land der man i mange år har hatt et av de ledende testprogrammene i verden», skriver Drange i boka.

Drange skriver at han i 2008 jobbet med å sette opp et nasjonalt blodfilprogram, med bloddata tilbake fra 2001. Han sorterte bloddata per utøver, og satte opp grafer for å studere utviklingen av bloddataene over tid. Han forventet at variasjonen skulle være relativt lav.

«Overraskelsen var derfor stor da jeg etter hvert støtte på noen profiler med en betydelig større variasjon, og ofte med store svingninger på kort tid som verken stemte overens med høydeopphold, sykdom eller andre faktorer. Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne noe annet svar på disse resultatene enn bloddoping.», skriver han.

Rønning reagerer Boka ble også et tema på pressekonferansen før NM på Lillehammer, som starter i morgen.

TIDLIGERE DOPINGJEGER: I sin nye bok skriver Mads Drange om manglene i antidopingarbeidet. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TIDLIGERE DOPINGJEGER: I sin nye bok skriver Mads Drange om manglene i antidopingarbeidet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis noen i Antidoping Norge har mistanke om doping så burde de kanskje kommet med dette før, i stedet for å skrive en bok, sier Eldar Rønning på pressekonferansen.

Rønning reagerer på at det blir satt ut mistanke om norske utøvere, uten at noen blir navngitt.

- Det henger ut en hel idrettsnasjon ved å skrive om ikke-navngitte utøvere. Jeg vet ikke hva slags agenda han har. Men det er bare å komme og spørre, så skal dere få se de verdiene dere vil se, sier han.

- Vi blir testet bortimot en gang i uken nesten og i konkurranser. Blodverdiene er noe alle kan se og følge med på. Jeg har ingenting hverken å skjule eller være redd for. Det er bra om de finner ut om folk doper seg. Men jeg syns det er et tynt grunnlag å skrive bok og sette tvil ved ting som er testet og gjennomgått fra før.

DEN STORE DOPINGBLØFFEN
DEN STORE DOPINGBLØFFEN Vis mer
Hele Norges coronakart