Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare å ta av seg hatten for Godset

Ble truet med poengtrekk i fjor høst, nå hylles de av NFF. Tromsø i faresonen.

EN SUKSESSHISTORIE: Det er ikke bare på banen Strømsgodset gjør sakene sine bra om dagen. Nå er klubben blant de beste i Tippeligaen på økonomistyring også, og én av fire klubber som er plassert i den grønne og beste kategorien. Her feirer de en borteseier over Viking tidligere denne sesongen. 
Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
EN SUKSESSHISTORIE: Det er ikke bare på banen Strømsgodset gjør sakene sine bra om dagen. Nå er klubben blant de beste i Tippeligaen på økonomistyring også, og én av fire klubber som er plassert i den grønne og beste kategorien. Her feirer de en borteseier over Viking tidligere denne sesongen. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er ikke bare sportslig Strømsgodset er en suksesshistorie om dagen.

Så seint som i november i fjor mottok de en advarsel fra NFF om mulig poengtrekk dersom de ikke fikk ordet på det finansielle før nyttår. I dag er de blant klubbene i Tippeligaen med sunnest økonomi.

- Godset var en av klubbene som fikk irettesettelse sist, og man kunne kanskje tro de kom til å få ett poeng i trekk. I stedet har de gått rett opp i grønn sone (kategori 3, den beste). Hvis det bare skjer endringer ved at man endrer litt på strukturen i klubben, kan det fort gå opp og så rett ned igjen. Men med Godset viser tallene at det ikke er tilfelle. De har gått gjennom hele organisasjonen, og sett hvordan de kan få bærekraftig økonomi, skryter fotballpresident Yngve Hallén.

Tippeligaen i bedring
Han trakk også fram Vålerenga og Aalesund som gode eksempler på fornuftig økonomistyring, men i motsetning til Strømsgodset var de ikke i den røde sonen ved forrige måling (kategori 1, den verste).

Tippeligaen som helhet ser ut til å være på riktig vei: 30. juni i fjor var det bare én eliteserieklubb - Sandefjord - som plasserte seg i den grønne kategorien.

Da NFFs fagansvarlige lisensmann Rune Nordhaug i dag presenterte tallene for siste periode (31. desember 2010) hadde ytterligere fire klubber tatt steget helt opp: Strømsgodset, Vålerenga, Aalesund og Rosenborg.

Yngve Hallén sier at det aldri har vært flere klubber i grønn kategori siden de innførte systemet om finansiell oppfølging i 2009.

- Det viser at det er blitt tatt på alvor og brukt som et godt styreverktøy på styrerommene. De har skjønt at det ikke bare tabellene i avisene på mandag som viser om klubben har suksess eller ikke, sier fotballpresidenten.

I BEDRING: Fotballpresident Yngve Hallén kan glede seg over at fire klubber i Tippeligaen nå er plassert i den "grønne" kategori 3, altså klubber med sunn økonomi. Til sammenligning var det bare én eliteserieklubb i den kategorien i første halvår av 2010, og det var Sandefjord. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
I BEDRING: Fotballpresident Yngve Hallén kan glede seg over at fire klubber i Tippeligaen nå er plassert i den "grønne" kategori 3, altså klubber med sunn økonomi. Til sammenligning var det bare én eliteserieklubb i den kategorien i første halvår av 2010, og det var Sandefjord. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

I Adeccoligaen er situasjonen langt verre: Hele 10 av 14 klubber er i den røde kategorien, deriblant tre av de fire nyopprykkede.

Har kuttet en halv millard
Siden 2009 har klubbene i våre to øverste divisjoner greid å kutte kostnader med til sammen en halv milliard kroner. Samtidig er inntektene redusert med 320 millioner kroner.

I Tippeligaen sliter Tromsø mest for øyeblikket. De har fått en irettesettelse av NFF, og får poengtrekk om de ikke greier å følge handlingsplanen til neste innrapportering.

Men noen greier både kutt og inntektsløft. Og her er altså Strømsgodset, Vålerenga og Aalesund de beste i klassen.

Da direktør Niels Røine i klubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF) fikk spørsmål om han likte den generelle utviklingen i Tippeligaen og Adecceligaen, svarte han både ja og nei.

- Det som er bra er at vi har kuttet kostnadene med en halv milliard, som var målsettingen for to år siden. Samtidig har vi mistet inntekter på 320 milliner kroner, som gjør at vi fortsatt har store utfordringer. Når vi ser på klubbene med best utvikling, er det påfallende at særlig Godset og Vålerenga har hatt god inntektsøkning samtidig som de har kontroll på utgiftene sine. Hver enkelt i de klubbene har fått et klart ansvar. Jeg vil spesielt berømme Godset, som har kommet seg veldig raskt avgårde økonomisk, samtidig som de har en sportslig utvikling som gjør at de ligger øverst på tabellen. Det til tross for at de er en ganske liten klubb med mindre økonomi enn andre i Tippeligaen. Det må vi ta av oss hatten for, sier han.

Om Adeccoligaen har Røine følgende diagnose:

- Det er for sportslig styrt, de har gjerne en administrativ ledelse og en daglig leder som er veldig ensom og som må gjøre alt. Vi må få til en struktur hvor styrene tar enda større ansvar for driften og har en tydelig økonomisk styring. Den jobben skal vi gjøre nå. Vi har prioritert Tippeligaen først, og drevet brannslukking i Adeccoligaen. Nå er vi mer på offensiven. Adeccoligaen opplever inntektssvikt i enda større grad enn i Tippeligaen. De har ikke evnet å leite etter nye inntekter.

Godset ikke helt friskmeldt
Vålerenga viste vei for de andre klubbene etter å ha gått 21 millioner kroner i minus i 2009. I fjor endte Oslo-klubben åtte millioner kroner i pluss, og den siste tiden har de holdt kurs om økonomistyring for ni andre klubber.

- Seks av dem har vært fra Tippeligaen, opplyser direktør Pål Breen til Dagbladet.

Blant dem finner vi Strømsgodset, som har vist seg som en mønsterelev med særdeles bratt læringskurve.

Daglig leder Erik Espeseth er naturligvis meget tilfreds med å være én av fire tippeligaklubber i grønn sone. Men er de friskmeldt?

- Vi er ikke lenger på penicillinkur, men vi har litt rusk i halsen, sier han til Dagbladet.

- Vi gikk sju millioner kroner i pluss i fjor. I 2009 var det seks, sju millioner i minus, og de to årene før det lå det på 13,14 millioner i minus. Vi har hatt en veldig bratt og positiv kurve i form av resultat. Men det er ikke bare takket være salget av Marcus Pedersen, som en del virker å tro.

Fem punkter som har vært gull verdt
Espeseth ramser opp fem hovedpunkter som har snudd økonomisk krise til økonomisk opptur for Godset.

1. - Dette startet vel mellom 2008 og 2009, av Jostein Flo og Ronny Deila i kompaniskap. Sammen med klubben for øvrig iverksatte de tiltak for å få ned kostnader. Spillerlønningene gikk ned 30-40 prosent. Det var et veldig viktig bidrag.

2. - I fjor skjedde det en del ting i forhold til endringer på bedriftsmarkedet/sponsorer. Vi fikk på plass en hel del midler etter seriestart. Det har vi ikke lyktes med tidligere. Vi hadde en bra vekst på sponsormarkedet fra året før, på fem millioner kroner.

BEST I KLASSEN: Vålerenga og Aalesund er begge i den grønne kategorien. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BEST I KLASSEN: Vålerenga og Aalesund er begge i den grønne kategorien. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

3. - Vi hadde den største reelle publikumsveksten i Tippeligaen i fjor. Da selger man også mer supporterutstyr og det blir mer mynt i kassa. Det henger sammen med sportslig suksess, og vi gjorde små ting på stadion for å bedre publikumsopplevelsen.

4. - Vi kom til cupfinalen. Det ga oss gode inntektsmuligheter.

5. - Vi solgte Marcus Pedersen til Vitesse i fjor sommer (salgssummen skal ha vært på ca. 12 millioner kroner). 

Espeseth garanterer at den økonomiske framgangen ikke skal bli noen hvilepute.

- Noen skrev i en kommentar, jeg tror det var Drammens Tidende, at vi bare var en generalsponsor unna medalje. Jeg mener det blir feil i forhold til hele vårt verdisett og måten vi driver klubben på. Med det utsagnet sikter man vel til at vi kunne tatt medalje om vi for eksempel kjøpte en klassespiss. Men vi vil aldri bruke midler fra en generalsponsor på å kjøpe inn dyre spillere. Vi vil bruke det på å styrke vårt utviklingsarbeid og måten vi driver klubben på. Vi har et sterkt ønske om å utvikle spillere selv, primært fra egen region, sier Espeseth.

ADVARSEL: Tromsø har fått en irettesettelse av NFF for å ikke ha fulgt handlingsplanen. Bryter de den også ved neste innrapportering blir det poengtrekk for laget som i øyeblikket ligger på annenplass i Tippeligaen. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
ADVARSEL: Tromsø har fått en irettesettelse av NFF for å ikke ha fulgt handlingsplanen. Bryter de den også ved neste innrapportering blir det poengtrekk for laget som i øyeblikket ligger på annenplass i Tippeligaen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media