Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det er bare en karakter som er godkjent for Høgmos eksamen. Han MÅ bestå

Per-Mathias Høgmo har tatt ut de spillerne han mener han kan stole på. Derfor ble Josh King vraket.

ULLEVAAL (Dagbladet): PER-MATHIAS HØGMO tok ut en tropp akkurat som forventet, inkludert Tippeligaens målscorene formspiller, Marcus Pedersen. Han fikk til og med plass til Moldes målfarlige Moi Elyounoussi fordi han klokelig valgte å vrake en ufokusert og søvngjengeraktig Josh King. Og sånn må det også være når prosjektet ditt skal opp til avgjørende eksamen.

Det er ikke nå man skal eksperimentere eller ta sjanser.

MEN DET ER nå han må levere, Høgmo. Det er disse play off kampene mot Ungarn de to siste årene med landslagsfotball egentlig har handlet om.  Og for Norges landslagstrener er det bare en måte å bestå den testen på.

Han må vinne.

SANSYNLIGHETEN FOR NORSK suksess steg betraktelig da vi trakk den letteste av de fire potensielle play off-motstanderne etter gruppespillet. Det hjelper selvfølgelig. Det er ingen grunn til å frykte noe som helst mot Ungarn. Og fordi laget har vokst gjennom å håndtere et stadig større press i kampene mot Bulgaria, Kroatia, Malta og Italia (ja, vi håndterte rammen og trøkket rundt kampen i Roma også selv om det ble tap — Italia var bare så veldig mye bedre enn oss), tror jeg forventningene som vil bygge seg opp gjennom de neste ni dagene vil gjøre laget godt.

Og at stemningen og støtten fra et fullsatt Ullevaal Stadion til slutt vil være katalysatoren som får brikkene til å falle på plass.

SKULLE DET MOT formodning ikke gå som vi tror og håper er det ingen grunn til å legge skjul på at første fase av Prosjekt Høgmo vil være en resultatmessig fiasko. Såpass ærlig må man være, også dressene på Ullevaal Stadion bør innrømme det. Med 24 lag i det forestående EM-sluttspillet var nemlig forventningene krystallklare ved ansettelsen i slutten av september 2013. Bordet var dekket for Norge og Frankrike 2016. Og det var Høgmos jobb å få oss dit. Men det får ikke konsekvenser for jobben hans om det til slutt går på dunken langt utpå søndagskvelden den 15. november - det toget gikk den kvelden vi slo Bulgaria 1-0 i Sofia.

Der og da fikk nemlig Per-Mathias Høgmo et år til.

Minst.

Først neste høst, når VM-kvalifiseringen til Russland 2018 er fire kamper gammel etter matcher mot Tyskland (H), Aserbajdsjan (B), San Marino (H) og Tsjekkia (B), vil en ny evaluering bli gjort.

EN TRENER HAR alltid hundre prosent tillitt helt til han ikke har det lenger. Sånn er det i denne bransjen. Det er enten eller. Det var derfor NFF var så krystallklare da de stilte seg bak Per-Mathias Høgmo i forkant av skjebnekampen mot Bulgaria. Mens det uuttalte faktum er at et norsk tap i Sofia mest sannsynlig ville ført til at vi allerede hadde hatt en ny mann ved roret.

For en EM-kvalifisering uten play off og den muligheten laget vant gjennom å slå Bulgaria under massivt press borte, ville ikke bare vært en stor skuffelse.

Det ville ikke vært til leve med verken for NFF, NFFs bunnlinje, samarbeidspartnerne eller det kongelige norske fotballfolk.

MEN NÅ ER alt annerledes. Og nå står alt på spill. Og da tenker jeg ikke bare på 100 millioner kroner i korte penger, et kontanttilskudd som alltid vil komme godt med. Men på alle synergieeffektene som vil falle å plass av seg selv. For dette handler selvfølgelig ikke bare om sport, dette handler også veldig mye om butikk.

Og to veldige forskjellige framtidscenarier.

NORGE TRENGER EM 2016 av tre overordnede grunner. A) Det er ekstremt god butikk. B) Det vil gjenskape den nasjonale entusiasmen og fotballgleden fra 90-åra. C) I sluttspill vil 2016 gi Høgmos unge mannskap de beste ni månedene et lag kan få inn mot VM-kvalifiseringen og neste utviklingssteg som starter i september. For vi spiller ikke bare for her og nå og et EM i Frankrike neste sommer når vi møter Ungarn 12. og 15. november.

Vi spiller for mange, mange år fram i tid.

 

          

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media