Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare tapere som trenger idrettspsykologer

Svensk forundring over fire psykologer i den norske OL-troppen.

BRUKER IDRETTSPSYKOLOG: Marit Bjørgen har trukket fram samarbeidet med idrettspsykolog Brit Tajet-Foxel som en viktig årsak til at hun har prestert på et høyt nivå denne sesongen. Men der Norge tar med seg fire psykologer til OL, tar svenskene med seg null. Noe som vekker stor oppsikt i nabolandet. 

Foto: Arnt E. Folvik
BRUKER IDRETTSPSYKOLOG: Marit Bjørgen har trukket fram samarbeidet med idrettspsykolog Brit Tajet-Foxel som en viktig årsak til at hun har prestert på et høyt nivå denne sesongen. Men der Norge tar med seg fire psykologer til OL, tar svenskene med seg null. Noe som vekker stor oppsikt i nabolandet. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det holder ikke å bare være topp fysisk forberedt om man skal ta medalje i OL - den mentale biten må også være på plass.

Av den grunn har Olympiatoppen tatt med seg hele fire idrettspsykologer til Vancouver, som når som helst står til disposisjon for utøverne om de skulle trenge det.

Marit Bjørgen har for eksempel hatt stort utbytte av sitt samarbeid med Brit Tajet-Foxel denne sesongen.

Til sammenligning har ikke Sverige med seg en eneste psykolog i sin OL-tropp. Uten at det er noen misunnelse å spore i den svenske leiren, ifølge Aftonbladet.

- Psykolog? Nei, jeg går på ski. Jeg tror det er viktig at det er god stemning i laget, en psykolog kan man bruke om man har et problem, sier langrennshåpet Marcus Hellner, som tilsynelatende ikke har tatt psykisk skade av de mange tapte duellene mot vår egen Petter Northug.

- Svake ledere
Svenskene føler trenerne og lederne rundt laget er mer enn tilstrekkelig som mental støtte. Veteran Anders Södergren har sin teori om det norske behovet for fire idrettspsykologer: Brit Tajet-Foxel, Anne Marte Pensgaard, Frank Abrahamsen og Nikolas Lemyre.

- Jasså, kanskje de begynner å bli nervøse, sier Södergren - også han et offer for Northugs overlegne spurtegenskaper.

Lengst i forsøkene på å provosere går uansett Aftonbladets profilerte sportskommentator Lasse Anrell. Han slår bombastisk fast at idrettspsykologer «bare prater skit» - og mener «armeen »av norske psykologer er et uttrykk for svakt lederskap.

- Alle vet jo at bare tapere bruker idrettspsykologer. Det er en av moderne idretts viktigste lærdommer. Bare svake ledere kommer på den desperate ideen å hente inn psykologer, til tross for at de vet at idrettspsykologer bare prater tull, skriver Anrell, og legger til at ropet på psykologer er et tegn på at man allerede har tapt.

Stusser over norsk avstemning
Men Norges mange mentale hjelpere er ikke det eneste Anrell godter seg over. At 7,68 prosent av det norske folk tror Northug ender uten OL-gull i en nettavstemning utført av VG Nett har slått ned som en bombe hos den svenske aviskommentatoren.

- Det gir håp at like mange nordmenn som antallet svensker som stemmer på folkpartiet (fikk 7,5 prosent i forrige parlamentsvalg) tror at nasjonens største stjerne må dra hjem fra Vancouver på samme fornedrende måte som Marit Bjørgen dro hjem fra Torino - gråtende og med halen mellom beina. Det stemmer ikke med min oppfatning av den norske folkesjelen, skriver Anrell.

Han tror Ola Vigen Hattestad er sjanseløs mot Emil Jönsson såfremt svensken bevarer formen fra helga, og han mener Bjørgens fiasko i Torino vitner om at hun ikke takler presset i OL.

Riktignok erkjenner han at Petter Northug har virket sterk tidligere denne sesongen - men han spår at 24-åringen fort kan brenne opp kruttet gjennom å gå samtlige distanser.

Så gjenstår det å se om Anrell er like stor i kjeften om tre uker - eller om det blir han som må dra hjem fra Vancouver med halen mellom beina.

SER IKKE BEHOVET: Marcus Hellner (t.h.) mener idrettspsykologer først er nødvendig når man har et problem. På bildet heter problemet hans som så mange ganger før Petter Northug. - Hellner slår meg aldri i en spurt, har Petter uttalt. Foto:  AFP PHOTO / Anders Wiklund
SER IKKE BEHOVET: Marcus Hellner (t.h.) mener idrettspsykologer først er nødvendig når man har et problem. På bildet heter problemet hans som så mange ganger før Petter Northug. - Hellner slår meg aldri i en spurt, har Petter uttalt. Foto: AFP PHOTO / Anders Wiklund Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!