- Det er bare titlene som teller til slutt

Skal Ballack endelig vinne noe internasjonalt?

Med nummer 13 på ryggen utfordrer Michael Ballack skjebnen. Skal marerittet fra 2002 gjenta seg, eller bryter han forbannelsen?

Ballack spiller søndag for sin første internasjonale tittel med klubb eller landslag, når Tyskland møter Spania i EM-finalen. Det er ikke bare fordi Chelsea ble nest best i ligacup, serie og mesterliga at han er ekstra sulten på en triumf.

For seks år siden opplevde Ballack som Leverkusen-spiller tre bitre nederlag før VM. Klubben mistet seriegullet på målstreken, tapte den tyske cupfinalen og ble deretter slått av Real Madrid i mesterligafinalen.

Da Zinedine Zidane avgjorde finalen i Glasgow med sitt uforglemmelige volleyskudd, sto Ballack en meter bak ham som hjelpeløs tilskuer da drømmen brast.

Hjelpeløs tilskuer var han også da Tyskland senere samme sommer tapte VM-finalen mot Brasil. Ballack var beste utespiller da tyskerne tok seg til finalen. Han ble matchvinner i semifinalen mot Sør-Korea, men pådro seg i samme kamp det gule kortet som satte ham utenfor finalen.

Det gjorde han da han rettet opp en lagkamerats feil og kynisk stoppet en sørkoreaner på vei gjennom.
Gråt
Ballack er en vinnertype som gjør det som må til. Som da han i årets EM-kvartfinale dyttet klubbkamerat Paulo Ferreira i ryggen og ga seg selv sjansen til å nikke inn det tredje og avgjørende målet mot Portugal. Likevel er han gang på gang endt opp som gråtende toer etter store finaler.

Hele ni annenplasser har han i karrieren sin. Han har tre dobbelttriumfer med Bayern München, men ennå ingen internasjonal seier.

- Du kan spille i en toppklubb, og spille godt. Du kan score mange mål og være fast på landslaget. Men til sist teller bare titlene du vinner, har Ballack sagt.

Denne sesongen kan det igjen ende med fire annenplasser. Ballack var for et halvt år siden tilbake etter en karrieretruende ankelskade som satte ham utenfor i åtte måneder, og han bidro til det som kunne blitt en stor sesong for Chelsea.

VINNERTYPE: Michael Ballack gjør alt for å vinne ute på banen, som her i kvartfinalen mot Portugal, da han dyttet Chelsea-kamerat Paulo Ferreira ut av veien og headet forbi Ricardo. Foto: AP/SCANPIX
VINNERTYPE: Michael Ballack gjør alt for å vinne ute på banen, som her i kvartfinalen mot Portugal, da han dyttet Chelsea-kamerat Paulo Ferreira ut av veien og headet forbi Ricardo. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Men det ble bare skuffelser. Først ble Tottenham for sterk i ligacupfinalen, så dro Manchester United fra i eliteserien, og til sist vant United også mesterligafinalen i Moskva etter straffedrama. Ballack var utrøstelig etterpå.


Jordens ende
Nå har 31-åringen som lagkaptein utfordret skjebnen ved å hjelpe Tyskland til enda en finale. Men denne gang får han spille selv. Han var ingen matchvinner i semifinalen, spilte faktisk en av sine svakere kamper, men han gjorde heller intet som kunne sette ham utenfor finalen.

- Det er stort å være i finalen, og vi skal gjøre alt for å vinne den. Vi har ennå ikke vist vårt beste og må heve oss for å greie det, sier han.

Ballack har løpt klart mest av alle tyskerne hittil i EM, over 57 kilometer. Bare tre russere har løpt mer. Søndag løper Ballack gjerne til jordens ende bare han der får lov til å løfte EM-pokalen.

(NTB)

- Det er bare titlene som teller til slutt