SMILTE, TROSS ALT: Tora Berger smilte da hun møtte norske fans etter sprinten, men innrømmer at hun irriterer seg over bommen som tok fra henne gullet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SMILTE, TROSS ALT: Tora Berger smilte da hun møtte norske fans etter sprinten, men innrømmer at hun irriterer seg over bommen som tok fra henne gullet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

- Det er bra å vinne VM når du ikke har noen World Cup-seirer

Tora Berger om gullsensasjonen.

NOVE MESTO/OSLO (Dagbladet): Etter en norsk jubeldag med gull både til Emil Hegle Svendsen og Aksel Lund Svindal var det duket for mer norsk moro da kvinnene gikk sprint i Nove Mesto.

Tora Berger var storfavoritt på dagens øvelse, men etter én bom på stående skyting, måtte hun se seg slått.

Vinneren ble imidlertid verken Miriam Gössner, Darja Domratsjeva eller Kaisa Mäkäräinen.

Gullvinneren ble nemlig Olena Pidhrusjna (26).

Den ukrainske jenta har to andreplasser fra verdenscupen, men har aldri slått de beste - før i dag. Tora Berger innrømmer, overfor Dagbladet, at hun er litt overrasket over å bli slått av Pidhrusjna.

- Det er bra å vinne VM når du ikke har noen World Cup-seirer, sier Tora og legger til:

- Hun (Pidhrusjna) har vært såpass god at jeg vet godt hvem hun er. Det er likevel litt rart at hun ikke har vunnet før.

- Ergelig
Den norske jenta endte til slutt 6,4 sekunder bak Pidhrusjna, som skjøt fullt.

- Det ble en bom for mye. Det kom litt for fort, men ellers fungerte dette bra. I sporet fikk jeg presset meg skikkelig og var frisk over toppene, sier Berger til NRK om sølvplassen, og forteller at hun er fornøyd med beste langrennstid.

- Det smaker godt, men litt ergelig med den bommen. Sånn er det, jeg var klar over at jeg måtte fylle.

Berger har uansett et godt utgangspunkt før morgendagens jaktstart.

- Jeg skal prøve å gjøre det best mulig i morgen. Jeg er selvfølgelig avhengig av å skyte bra og gå fort, men jeg har gitt meg selv et bra utgangspunkt. Det gikk bra i sporet både på torsdag og i dag, så formen er der den skal være, sier Berger.

Dagens dobbel
Ukraina tok også bronsemedaljen i ettermiddag, ved Vita Semerenko, som hadde ti treff, og var i mål 22,8 bak lagvenninna.

Synnøve Solemdal endte på en 19. plass.

- Jeg er veldig fornøyd med skytingen. Men i sporet er jeg ikke helt i form for tida. Jeg gir det jeg kan, mer enn det klarer jeg ikke, sier hun til NRK.

- Det er fine løyper, men når man ikke er i form blir det tungt.

Akkurat som Ole Einar Bjørndalen bommet Solemdal på sitt siste skudd.

- Det er en klassisk nybegynnerfeil å bomme på siste.

Ingen bom
I morgen er det 10 kilometer jaktstart.

- Jeg må nullstille meg og innbille meg selv at jeg er i god form igjen, sier Solemdal.

Ann Kristin Flatland skjøt fullt på standplass, men med et seint startnummer hadde hun tøffere forhold i løypa. Likevel endte comeback-mammaen på en flott åttendeplass, 35,5 sekunder bak.

- I dag gikk jeg det jeg var god for. Jeg skjøt bra, og synes det gikk bra på ski. Jeg må si meg fornøyd med gjennomføringen, sier hun til NRK.

- Jeg har hatt god feeling på skytingen, og jeg føler det gikk bra.

Fanny Welle-Strand Horn endte på en 35. plass, 1,42 bak.

DAGENS OVERRASKELSE: Tora Berger måtte finne seg i å bli slått av overraskelsen Olena Pidhrusjna fra Ukraina på VM-sprinten. Vita Semerenko (t.h.) tok bronsen. Foto: AP / NTB Scanpix
DAGENS OVERRASKELSE: Tora Berger måtte finne seg i å bli slått av overraskelsen Olena Pidhrusjna fra Ukraina på VM-sprinten. Vita Semerenko (t.h.) tok bronsen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer