Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard etter marerittet:

- Det er brutalt. Det er tungt å stå her

Martin Ødegaard (17) og Mats Møller Dæhli (21) hadde det svært tungt etter kveldens stortap mot England i EM-kvalifiseringen. Nå henger U21-EM i en tynn tråd.

NEDTUR: Martin Ødegaard og Norges U21-landslag gikk på en stjernesmell med 1-6-tapet mot England. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEDTUR: Martin Ødegaard og Norges U21-landslag gikk på en stjernesmell med 1-6-tapet mot England. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

England U21 - Norge U21 6-1

COLCHESTER/OSLO (Dagbladet): 17 år gamle Martin Ødegaard kan faktisk spille U21-landslagsfotball helt til 2021 og viste i den første halvtimen mot England hvor høyt ferdighetsregister han er i besittelse av.

Ødegaard virket svært motivert fra start og var aggressiv i presset som førsteforsvarer. De norske unggutta imponerte med et unorsk, nesten spansk, kombinasjonsspill langte oppe på Englands banehalvdel innledningsvis.

Norge hadde ballen mest og skapte flest sjanser den første halvtimen. Da så det meget lyst ut. De norske unggutta ble hyllet i sosiale medier. Én time senere ble hyllesten forvandlet til slakt etter tidenes kollaps. Til slutt vant England hele 6-1 over Norge anført av en enestående Marcus Rashford.

Manchester United-spissen scoret hat trick mot Norge og satte Ødegaard til slutt fullstendig i skyggen i den store talentduellen. Sluttresultatet ble et nytt norsk fotballmareritt.

SJANSELØSE: Ruben Loftus-Cheek og England lekte seg med Martin Ødegaard og Norge. Foto: Nigel French/PA via AP
SJANSELØSE: Ruben Loftus-Cheek og England lekte seg med Martin Ødegaard og Norge. Foto: Nigel French/PA via AP Vis mer

- Det er tungt å stå her etter å ha tapt 6-1. Det ble desverre brutalt på slutten, men vi gjør et ærlig forsøk, er gode en halvtime og produserer tre store sjanser vi ikke scorer på, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Men det spiller ingen rolle det når det går som det går. Læringen av dette må være at vi må orke i 90 minutter, mener unggutten.

Norge hadde muligheten til å overta ledelsen i gruppe 9 i EM-kvalifiseringen, som gir direktebillett plass til U21-EM neste sommer. Etter stortapet i dag, er Norge bak både England og Sveits, som riktignok har én kamp bedre spilt. Fem minusmål gjør dessuten at muligheten for å bli en av de fire beste toerne som får EM-billett, blir langt mindre.

Ødegaard forklaring

Real Madrid-talentet forklarer kollapsen slik:

- Vi gjør et ærlig forsøk, velger å presse dem høyt og det koster selvfølgelig krefter. Og så får vi ikke betalt på sjansene våre. Vi gir vi bort ballen gjennom en feil, har litt utur fordi den går til Rashford og så er det 1-0 til England. Det var kjedelig. Men vi ga ikke opp og følte det var kamp til 3-0. Men tre dødballmål i mot, det er selvfølgelig alt for mye, sier 17-åringen.

Ødegaard så imidlertid frisk ut innledningsvis, både med og uten ball. Med flere lekre detaljer viste han sitt høye ferdighetsregister før den kollektive kollapsen ble et trist faktum.

- Du virket spillesugen?

- Ja, og det er jeg. Har ikke spilt så mange 90-minuttere i det siste, men det begynner å hjelpe. Og jeg liker meg i dette laget, det er et morsomt lag å spille på. Men det er selvfølgelig kjedelig å måtte stå her og forklare et 6-1 tap.

Dæhli: - Det gjør sykt vondt

TUNG KVELD: 6-1-tapet mot England ble et mareritt for de norske U21-gutta. Foto: Images via Reuters / Matthew Childs
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
TUNG KVELD: 6-1-tapet mot England ble et mareritt for de norske U21-gutta. Foto: Images via Reuters / Matthew Childs Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

Mats Møller Dæhli har ikke vært bortskjemt med å spille fotballkamper de siste årene. Nå er han endelig tilbake, men opplevelsen ble på ingen måte som han hadde drømt om.

Tvert imot.

- Det gjør sykt vondt å stå her. Vi var veldig gode i en halvtime, holdt i ballen når vi trengte å gjøre det, presset ekstremt høyt for å vinne den igjen og skapte gode målsjanser. Akkurat som planlagt. Men det koster for mye, vi blir slitne og begynner å gjøre feil. Og så blir det 6-1 og det er helt forferdelig, sier Møller Dæhli til Dagbladet.

- Men vi gir ikke opp selv om det glipper, vi prøver. Men når du glipper i det høye presset da er det lett å spille gjennom deg. Og så slipper vi inn må på tre dødballer, det er selvfølgelig også tungt. Vi er ikke sterke og tøffe nok i egen boks.

Smerud: - Veldig tungt å fordøye

Landslagssjef Leif Gunnar Smerud tok også stortapet tungt.

- Vi valgte å prøve. Man kan kanskje bruke det mot oss å si vi ble for slitne av det, at det var det som felte oss, men vi gjorde et ærlig forsøk. Det holdt ikke. Og selv om det ikke var en 6-1 kamp, er selvfølgelig 6-1 veldig stygt. Og veldig tungt å fordøye, sier Smerud.

- Hva er galt med norsk fotball?

- Det som er bra er at vi har mange gode spillere framover i banen. Det er litt verre den andre veien. Og derfor måtte eksempelvis vi i denne kampen spille med to midtstoppere som ikke har gjort det veldig mye. Før i verden hadde vi noen av verdens beste forsvarspillere. Nå mangler vi det.

Norge har ti poeng i gruppe 9. Sveits har tolv poeng med én kamp mer spilt, mens England har 14 poeng. De ni gruppevinnerne går direkte til U21-EM neste sommer, i tillegg til de fire beste toerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!