GYLLEN GENERASJON MED GYLLEN MULIGHET: Eden Hazard, Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne og Michy Batshuayi har funnet formen, i hvert fall resultatmessig, etter en vanskelig åpning på EM. Nå er spørsmålet om det kan rekke helt til finale i Paris. Foto: NTB Scanpix/AFP Pascal PAVANI
GYLLEN GENERASJON MED GYLLEN MULIGHET: Eden Hazard, Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne og Michy Batshuayi har funnet formen, i hvert fall resultatmessig, etter en vanskelig åpning på EM. Nå er spørsmålet om det kan rekke helt til finale i Paris. Foto: NTB Scanpix/AFP Pascal PAVANIVis mer

- Det er det beste de har hatt noensinne. Frykten er at det skal skusles vekk

Tidenes mulighet for Belgia.

(Dagbladet): Det startet tungt med 0-2 for Italia, men med tre strake seire etter det er plutselig Belgia tilbake i den favorittposisjonen mange plasserte dem i før EM i Frankrike.

Troen på det stjernespekkede mannskapet ble nok rokket ved hos noen etter prestasjonen i åpningskampen, men Italia har vist seg å være tøffe for alle motstandere. Og med den «lette» veien foran seg tror mange Belgia nå vil gå helt til finalen - deriblant TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

- De har en fantastisk mulighet - de er et bedre fotballag enn Wales. Det bør gå. De er også et bedre fotballag enn Portugal. Jeg blir overrasket om de ikke er i finalen, sier keeperlegenden til Dagbladet, som selv syntes det var vanskelig å felle en så positiv dom etter Italia-tapet.

- Det er litt vanskelig. En bokser ser alltid bra ut mot en dårlig motstander, og veldig mye handler om det. Belgia så strålende ut mot Ungarn, men det er åpenbart en forskjell på det og møte Italia og Tyskland, for eksempel, sier han.

Overdrevet krangling

Bekymringen rundt Belgia har handlet i stor grad om to ting: Marc Wilmots' disposisjoner og interne stridigheter i spillergruppa.

Det er velkjent at stjernene Kevin de Bruyne og Thibault Courtois ikke har den beste forhistorien, og før kampen mot Irland ble det hevdet at spillergruppa åpent kritiserte Wilmots og taktikken hans etter nederlaget i åpningsrunden.

OMSTRIDT: Det er blitt skrevet et par ganger at Belgia er gode på tross av, ikke på grunn av, trener Marc Wilmots. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Regis Duvignau
OMSTRIDT: Det er blitt skrevet et par ganger at Belgia er gode på tross av, ikke på grunn av, trener Marc Wilmots. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Regis Duvignau Vis mer

- Sånt er ofte litt overdrevet. I et EM vil alle lykkes, alle vil gjøre det bra, sier Erik Thorstvedt om betydningen av krangling i troppen.

- Det er ofte sånn i et lag at noen henger sammen mer enn andre, og sånt kan eksplodere, men husk at alle har den rette motivasjonen i bånn: Folk vil spille. Belgia har en lang historie med spillere med ulik bakgrunn, for eksempel, og det har vært en av suksessfaktorene at de har greid å inkorporere mange ulike personligheter i gruppa. Så ser du på England - en million ting dukker plutselig opp når de blir slått ut. Det samme kommer til å skje med Belgia dersom de ryker mot Wales, sier TV 2-eksperten.

Burde vært sterkere enn de er

Både Eden Hazard og Thomas Vermaelen (utestengt med gule kort) sto over treninger denne uka, så skadesituasjonen og suspensjoner er enda en liten bekymring for Marc Wilmots. Wales surfer på en medgangsbølge i mesterskapet, og mye tyder på en åpen kamp i Lille, i sluttspillgrenen der et fellesstrekk for flere av lagene er superstjernene som lokomotiv (tenk Lewandowski, Bale, Ronaldo). Belgia skiller seg ut, mener Erik Thorstvedt.

- Belgia er ikke i den kategorien, det er helt annerledes. Belgia har bra folk over hele linja. De har en super keeper, strålende sittende midtbanespillere, farlige folk på kantene. Det er bra dekket over hele fjøla. Det er 16-17 spillere som holder enormt høy kvalitet. Når du får en påskrudd Hazard, støttet av De Bruyne og Nainggolan, og i tillegg har spillere som Fellaini å sette inn til å skape kaos når de trenger et mål, da begynner det å nærme seg en finale, sier han.

TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Men så har det ofte ikke sett så bra ut som det burde. De burde være sterkere enn de er med ressursene som ligger i bånn. Det går ofte litt treigt med dem, og Wilmots ble totalt fintet av banen av Antonio Conte og Italia. De har det beste laget Belgia har hatt noengang, og så lurer man: Skal dette skusles vekk? Det er den store frykten, at den gylne generasjonen her skal mislykkes, sier Thorstvedt.

Marc Wilmots lover i det minste at Belgia skal satse alt framover mot Wales i kveld.

- De kommer nok til å legge seg lavt og vente på oss, med fem forsvarere. Vi kunne også ha avventet og sett an hvordan de vil reagere på det, men det er ikke vår filosofi, sier belgieren.

- Vi må være rolige og tålmodige, men vi må bruke det offensive spillet vårt og prøve å trenge gjennom forsvarsmuren deres, sier han.

- Det er det beste de har hatt noensinne. Frykten er at det skal skusles vekk