STOPPET VIKING: Brann-keeper Piotr Leciejewski viste seg vanskelig å overliste i straffesparkkonkurransen og ble den store helten da bergenserne gikk til semifinale i cupen på Vikings bekostning.
Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
STOPPET VIKING: Brann-keeper Piotr Leciejewski viste seg vanskelig å overliste i straffesparkkonkurransen og ble den store helten da bergenserne gikk til semifinale i cupen på Vikings bekostning. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

- Det er dette Brann betaler meg for

Beskjeden Leciejewski ble den store cuphelten.

(Dagbladet): Viking - Brann 1-1 (1-3 etter straffespark).

Med Start, Aalesund og Fredrikstad allerede klare, var den siste semifinalebilletten i cupen til utdeling på Viking stadion søndag kveld da vestlandsrivalene Viking og Brann barket sammen for tredje gang på to måneder.

Viking leverte tett oppunder årsbeste i seriemøtet i Stavanger i juni da de vant 3-0, men det skulle bli et langt jevnere oppgjør mellom lagene i Jåttåveien denne gangen.

Verken 90 ordinære minutter eller en halvtime med ekstraomganger var nok til å kåre en vinner.

Dermed måtte det straffesparkkonkurranse til for å skille lagene - en avgjørelsesform preget av tilfeldigheter og som skaper helter og syndebukker.

Som oftest er det keeperen på det seirende laget som kommer heldigst ut, og det kan definitivt sies om Branns sisteskanse Piotr Leciejewski, som etter å ha blitt lurt av Indridi Sigurdsson stoppet forsøkene fra Valon Berisha, Vidar Nisja og Trond Erik Bertelsen.

Når lagkameratene Fredrik Haugen, Kim Ojo og Tadas Labukas alle gjorde jobben fra elleve meter endte det med Brann-avansement til semifinalen.

BESKJEDEN HELT: Piotr Leciejewski gjorde ikke det store nummeret ut av innsatsen i straffesparkkonkurransen mot Viking.Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
BESKJEDEN HELT: Piotr Leciejewski gjorde ikke det store nummeret ut av innsatsen i straffesparkkonkurransen mot Viking.Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Polakken var alt annet enn beskjeden ute på gressmatta, men så fort han fikk en mikrofon stukket opp i ansiktet, virket han direkte brydd av heltemerkelappen han fikk klistret på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er jobben min. Det er dette Brann betaler for. Seieren er det viktigste. Nå må vi fokusere videre på semifinalen, sier Brann-keeperen til NRK.

Merkelig offsideavgjørelse Gjestene var trolig mest fornøyd med at det måtte straffer til for å få en avgjørelse, for det var Viking som viste størst angrepsvilje i ekstraomgangene etter at Åge Hareide hadde spart på byttene i ordinær tid.

Likevel kunne mye sett annerledes ut om dommer Kristoffer Helgerud og hans ene assistent hadde unnlatt å fatte en av årets merkeligste offsideavgjørelser i første omgang.

Kim Ojo ble nemlig vurdert å være involvert i spillet, noe han definitivt ikke var, da Diego Guastavino kombinerte seg fri i bakrom ved hjelp av Chukwuma «Bentley» Akabueze.

Trumfkort I stedet var det Viking som fikk uttelling først.

64 minutter ut i kampen fikk Erik Nevland pannebrasken på et presist frispark fra Trond Olsen. Spissveteranens heading endret retning i Indridi Sigurdsson og utmanøvrerte en ellers bunnsolid Leciejewski.

Rune Skarsfjord har imidlertid fått et taktisk trumfkort å spille ut, og det heter Fredrik Haugen. 19-åringen fra Bergen kom inn og ble matchvinner mot nettopp Viking på Brann stadion for to uker siden.

I kveld kom han inn og berget ekstraomganger mer eller mindre umiddelbart etter at han hadde erstattet Bentley. Med et frekt skudd i nærmeste hjørne tok han Rune Almenning Jarstein på senga, og la dermed grunnlaget for at Brann er klare for semifinale for første gang siden de vant cupen i 2004.

- Taktisk triumf - Det er fantastisk morsomt. Det ble et cupoppgjør slik alle ønsker det skal være. Vi fikk kampen litt inn i vårt spor, og det er bare å gi gutta full honnør for det som var en fantastisk taktisk kamp, sier Skarsfjord til NRK.

LOVENDE START: Viking scoret først, men Brann slo tilbake.Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
LOVENDE START: Viking scoret først, men Brann slo tilbake.Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Viking-kollega Åge Hareide fortviler på sin side over alle forspilte muligheter i løpet av 120 minutter, men var ikke en altfor slagen mann etter at det ble bråstopp i kvartfinalen.

— Fotball er sånn av og til. Vi vinner ikke kampen på de sjansene vi har, og da går det ofte denne veien. Sånn er det, sier VHareide til NRK.

— Vi har et ungt lag som vil lære av dette. Vi får heller komme sterkere tilbake neste år, legger Viking-sjefen til.