- Det er dette jeg lever for

Etter tre minutter tilleggstid er øyeblikket der. Kjetil Rekdal skriker ut sin hemningsløse glede. Så begynner han nesten å grine.

SKIEN (Dagbladet): 3000 Klanen-medlemmer stormer banen. For Kjetil Rekdal er gullet så stort at han går i garderoben. 13 år med Rosenborg-dominans er over. Det får nesten fram tårene i jernmannen.

Start helsnublet mot Fredrikstad. Vålerenga slet seg til 2-2 mot Odd. For første gang siden 1984 heter seriemesteren Vålerenga. Trener Kjetil Rekdal får ikke med seg det avsindige kaoset på Falkum stadion. Han går ned i garderoben. Til slutt kom han ut. Klanen ropte «Vi vil ha rompa til Kjetil». De fikk en lykkelig trener.

– Jeg ville sitte for meg sjøl. For meg er dette fem års hardt arbeid som belønnes. Helt rått at vi bryter Rosenborg sin seiersrekke, sier Rekdal til Dagbladet.
 

– Vi tapte med ett mål i fjor. Den flaksen vi ikke hadde da, hadde vi i år. Det viser at fotball tross alt er rettferdig, mener Rekdal.

Måltørken over

– Tok du til tårene?

– Det v ar ikke l angt u nna, innrømmer Rekdal med et glis.

I fjor tapte Vålerenga seriegullet i siste minutt. For Rekdal og Vålerenga- gutta er revansjen enorm.

GULLØYEBLIKKET: Dommer Terje Hauge blåser av Odd Grenland–Vålerenga. Og Kjetil Rekdal har innsett at Vålerenga er mestre. Foto: Daniel Sannum Lauten
GULLØYEBLIKKET: Dommer Terje Hauge blåser av Odd Grenland–Vålerenga. Og Kjetil Rekdal har innsett at Vålerenga er mestre. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Nyheten om Øyvind Hoås scoring i Kristiansand etter sju minutter sendte Vålerenga til himmels. Tommy Svindal Larsen volleyscoring i Skien minuttet etter sendte dem langt ned på jorda.

– Odd gjorde en knallkamp. Tommy Svindal Larsen lagde masse problemer for oss i første omgang, erkjenner Vålerengatreneren.

10 minutter etter var Enga i penga igjen. Daniel Fredheim Holm brukte kneet etter en corner. En absurd måte å avslutte 492 minutter med måltørke på.

Og da André Muri setter hodet til Magne Hoseths innlegg etter 19 minutter, var Vålerenga på tabelltoppen. Og den ga de aldri fra seg.

– Vi har matchball da Daniel kommer alene i første omgang. Og vi sløste med sjansene, mener Vålerenga- treneren.

– Mer skuffa

I andre omgang var Vålerenga naturlig nok langt tammere. Og etter at Start reduserte til 1-2 og Odd utliknet til 2-2, visste knapt nok ringreven Rekdal hva han skulle gjøre. Angripe eller ligge i forsvar? Ett Odd-mål i sluttminuttene – og det hadde vært da capo fra helvete for Oslo-laget.

–Det var absurd. Det er den lengste 2. omgangen jeg har opplevd i mitt liv, sier Rekdal.

– Det eneste jeg tenkte på i slutten var at Terje Hauge skulle putte fløyta i fleisen og blåse, sier romsdalingen.

– Den beste følelsen i fotball er når dommeren setter fløyta i munnen og du vet at ditt lag har prestert. Det tidelet der, er det vi lever for, forteller Rekdal.

I Kristiansand satt Start-trener Tom Nordlie igjen som den store taperen. Men i seiersrusen under tribunen i Skien og med 3500 tilhengere som sang «Vålerenga kjerke » utenfor på grasmatta, ønsker ikke Rekdal å hovere.

– Hvordan tror du Nordlie har det nå?

– Han er nok mer skuffa enn vi var i fjor. De har ledet serien lenge og har spilt fantastisk fotball på hjemmebane. I fjor kom vi bakfra. Men når skuffelsen har lagt seg, vil han nok se at de har gjort en fantastisk prestasjon som et nyopprykka lag, sier Kjetil Rekdal.

Ingen liker oss
Men Kjetil Rekdal hadde ikke vært Kjetil Rekdal hvis han ikke så framover. Selv med seriegullet i lomma.

– Det viktigste nå er å tenke på hvordan vi skal vinne igjen neste år. Vi har vært seriens klart beste bortelag. Men vi må bli bedre hjemme. I fjor var vi best på Ullevaal. Det må vi bli igjen. Vi har også en del å hente fysisk, ramser suksesstreneren opp.

For Kjetil Rekdal har kritikken mot mangel på offensiv struktur vært tung å bære. Starts suksess har gjort dem til folkets favoritter. For Rekdal og Vålerenga-miljøet mener de har hatt mange mot seg oss. De om det. Men derfor:

– Gutta har gjort en fantastisk innsats. De har slått tilbake mot alle. Alle har snakket om hvordan vi skal spille, og hvordan vi ikke scorer og så videre. Ingen liker oss. Derfor føles dette ekstra godt, sier Rekdal.