FEMMILSKONGEN: Petter Northug kompletterte seierssamlingen da han fulgte opp VM- og OL-gullet med seier på femmila i Holmenkollen.Foto: Erlend Aas / Scanpix
FEMMILSKONGEN: Petter Northug kompletterte seierssamlingen da han fulgte opp VM- og OL-gullet med seier på femmila i Holmenkollen.Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Det er dette løpet man ønsker å vinne

Femmilskongen Northug triumferte i Kollen.

||| (Dagbladet): Det sies at man ikke kan regne seg som en fullkommen langrennsløper før man har vunnet femmila i Holmenkollen.

Riktignok var ikke årets utgave i tradisjonell intervallstart, men det er likevel vanskelig å bruke det argument mot at Petter Northug er i ferd med å melde seg på i langrennssportens ypperste elite.

På OLs avslutningsdag vant han den klassiske femmila, snaut to uker seinere gikk han til topps på den samme distansen, men i fristil, i neste års VM-løyper etter nok et taktisk perfekt gjennomført løp.

Det betyr at han allerede i en alder av 24 år har komplettert samlingen med VM-gull, OL-gull og Kollen-seier på den gjeveste distansen av dem alle.

- Det er dette løpet man ønsker å vinne av verdenscupløpene. Det var utrolig artig å gå her med så bra stemning ute i løypa, sier Northug til NRK.

Trygt Djupvik-løfteDe norske langrennskvinnene la lista svimlende høyt for kollegene på herrelaget da Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og There Johaug beslagla de tre plassene på seierspallen på tremila i Holmenkollen.

Med tanke på den norske laginnsatsen i vinterens distanserenn på herresiden, lovet landslagstrener Morten Aa Djupvik å legge ut på en femmil selv, dersom gutta skulle kopiere jentenes fantastiske lagseier.

Han trengte aldri å bli bekymret, selv om nest beste nordmann Petter Eliassen imponerte stort med en 10.-plass. Også 13.-plassen til Geir Ludvig Aasen og 16.-plassen til Kristian Tettli Rennemo var høyst godkjente prestasjoner.

Tidlig slutt for BauerMen det betyr ikke at det ikke var forhåpninger om mer hjemmejubel på den tradisjonsrike femmila i neste års beinharde VM-løyper. Northug har stadig norsk pass, og sprinten i Drammen tidligere i uka viste at han ikke var satt altfor mye tilbake etter å ha vært sengeliggende siden hjemkomsten fra OL.

Northug hadde før start tankene først og fremst på sammendraget i verdenscupen. Derfor var den opprinnelige planen å følge bakskiene til Lukas Bauer for enhver pris.

Dette var imidlertid en fellesstart utenom det vanlige, der opprinnelige planer tidlig måtte revurderes da det ble satt inn et voldsomt tempo allerede fra første kilometer, og blant dem som tidlig måtte kapitulere, var Lukas Bauer.

Ble med på fransk rykkNorthug var derimot piggere enn sin største rival til den store glasskula i verdenscupen, og ut på andrerunden var han våkent med da franskmennene Vincent Vittoz og Maurice Manificat satte inn et helhjertet angrepsforsøk, og de andre konkurrentene ble tatt for å sove i timen.

Som den slu taktikeren han er, gjorde ikke Northug mer enn det som krevdes for å holde den franske duoen så noenlunde fornøyde. Det førte blant annet til at han frivillig måtte gi bort verdenscuppoeng i en av de innlagte spurtene ved Frognerseteren for å blidgjøre Manificat, som reagerte negativt da Northug sprintet forbi ham på den foregående runden.

På det meste hadde tettrioen 1.38 ned til restene av hovedfeltet. Da var 33,3 kilometer unnagjort, og det så ut til å gå mot en ny utklassingsseier som på tremila tidligere på dagen.

Men på en femmil kan absolutt alt skje i siste halvdel av løpet, og plutselig kviknet forfølgerne til, da det lenge hadde sett ut som om de hadde gitt opp.

Mesterlig italiensk opphentingDa krympet forspranget raskt, særlig til milslukeren Pietro Piller-Cottrer fra Italia, med seier i Kollen på CVen.

Etter skibyttet på vei ut på sisterunden hadde Vittoz, Northug og Manificat 38 sekunder å gå på til italieneren.

Tre i teten ble brått til to da Manificat, som aldri hadde gått en internasjonal femmil, fikk det fullstendig i stigningene opp fra stadion.

Northug så imidlertid ikke ut til å la seg stresse verken av Manificats frafall eller at Piller-Cottrer var på full fart opp bakfra, og fortsatte ufortrødent videre i ryggen på Vittoz.

Da løperne viste seg på skistadion for siste gang før innspurten, hadde Piller-Cotttrer kontakt, og det tok ikke lang tid før han gikk i strupen på nordmannen og franskmannen.

DrømmescenarioNorthug var våken, og kastet seg på bakskiene til italieneren. Vittoz havnet umiddelbart i trøbbel, men Northug holdt stand, og med to kilometer igjen, handlet alt om å grave dypt.

Få, om noen, har en bedre evne enn Northug til å gå i kjelleren etter reserver, og Piller-Cottrer hadde investert mye krefter i jakten på seieren, og da skal det godt gjøres å kvitte seg med langrennsfenomenet fra Mosvik.

Da Northug fulgte enkelt opp den siste stigningen til Gratishaugen, som forøvrig ikke lenger er gratis, visste Piller-Cottrer hvilken vei det bar:

Mot spurt mot verdens beste avslutter i distanserenn.

Nordmannen ivaretok det ryktet på best tenkelig måte, da han manøvrerte seg forbi Piller-Cottrer i den lille kneika inne på stadion, kom seg først inn i svingen på oppløpet og vant med komfortabel margin.

- Jeg var skikkelig sliten, men hadde fått så mye hjelp at det ikke var aktuelt å gi fra seg førsteplassen. Jeg var forholdsvis sikker på spurten, men var sliten. Jeg hadde vondt, sier Northug.

Avgjorde verdenscupenNesten tre og et halvt minutt seinere kom en sliten Lukas Bauer inn til 17.-plass. Med innlagte poeng betyr det at Nortug økte forspranget på tsjekkeren med 141 poeng til 383 poeng.

Dermed trenger Northug bare 17 poeng på å vinne sammenlagt, noe som forutsetter at Bauer vinner absolutt alt som gjenstår - inkludert to sprintrenn - og at Northug kollapser fullstendig.

I morgen står sprint på programmet i Holmenkollen, en sprint der Northug sannsynligvis ikke stiller til start.