Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM 2017:

Det er dristig å ta imot frikort fra denne mannen

Men denne gangen har håndballgutta heldigvis fått som fortjent

NY NORGESVENN? Den omdiskuterte håndballpresidenten Hassan Moustafa har gitt Norge friplass til VM. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY NORGESVENN? Den omdiskuterte håndballpresidenten Hassan Moustafa har gitt Norge friplass til VM. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

NÅR Hassan Moustafa; eneveldig hersker i det internasjonale håndballforbundet (IHF) tilbyr et frikort til VM, er sjansene store for å si ja takk til heleri. For dette er en idrettsleder som villig innrømmer å selge stjålne varer.

Det skjedde for eksempel for noen år siden da Moustafa ble avslørt som privat fikser for TV-avtaler for håndballen hjemme i Egypt samtidig som han regjerte som sportens sjef. Det ga rundt 5 millioner kroner på egen konto, uten at hverken beløpet eller handlingen ifølge Moustafa var noe å skamme seg over:

- Det er livets realiteter i mitt hjemland, forklarte Moustafa, da han manøvrerte seg fri fra en sivilrettslig tysk etterforskning av handelen.

DE realitetene har preget internasjonal håndball helt siden Hassan Moustafa kom til makten for 17 år siden. Da begynte denne idrettsutdannete egypteren å virkeliggjøre ideene fra sin egen doktorgrad i idrettsfag: «Hvordan administrere fram internasjonal suksess». Han studerte idrett på 1970-tallet i den gamle svindelfabrikken DDR, og lærte betydningen av det å kontrollere en sterk sentral ledelse. Med Moustafa som enehersker har denne en gang isolerte europeiske håndballsporten, blitt en global idrett med over 200 medlemsland.

I hvert fall på papiret.

FOR de fleste av disse landene er fortsatt viktigere medspillere på IHF-kongressene der Moustafa garantert blir gjenvalgt uten plagsom komkurranse, enn spennende motstandere i de ulike håndballmesterskapene:

  • På parketten er håndball fortsatt nesten bare en europeisk sport.

Den realiteten ga for eksempel Moustafa anledning til å fjerne VM-klare Australia foran forrige VM til fordel for Tyskland som hadde røket ut av kvaliken, men som er sportens viktigste marked:

- Det er til sportens beste, lød håndballpresidentens forklaring da.

Det gjør jo at det lyder litt falskt når Norge etter å ha blitt slått ut av Slovenia i kvaliken sist sommer, nå har fått et såkalt «wildcard» til VM etter at den ikke fullt så håndballinteresserte verdensdelen Osceania denne gangen ikke klarte å stille noe lag.

var det da også en mistenksom norsk håndballedelse som ba Moustafa forklare hvorfor han ga frikortet akkurat til oss. Seinest for to år siden hadde Norges Håndballforbund sagt nei takk til å blande en mulighetene for en fri VM-plass med TV-rettigheter. Den norske sporten har heldigvis lenge vært mildest talt lite interessert i å bli en del av egypterens globale puslespill.

Først da nordmennene ble vist en troverdig sportslig ranking som begrunnelse for det nye frikortet, aksepterte styret i Håndballforbundet å sende herrelandslaget sitt til VM.

Den avgjørelsen var grei. Med den overraskende semifinaleplassen i EM for et år siden, har de norske håndballgutta vist at de rent sportlig hører hjemme blant verdens 24 beste lag.

FORØVRIG er det å sikre en mest mulig demokratisk ledelse av internasjonal idrett fortsatt en vrien øvelse. Underveis har noen norske ledere ivret for at det europeiske forbundet skal trekke seg ut av IHF og fritt organisere sin egen sport. Det er uaktuelt i en idrett som er avhengig av å være med i OL. Den internasjonale olympiske komite (IOC) vil aldri tillate en slik splittelse.

Uansett må forandring skje innenfra ved å være tydelig på de etiske verdiene. Det har norsk håndball hele tida vært når det gjelder Hassan Moustafas maktspill.

Det får være bra nok grunn for håndballgutta til å bruke denne friplassen uten å ha dårlig samvittighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media