BLIR OFTE AMPERT: Kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm lever sitt eget liv. Her ligger Daniel Fredheim Holm nede etter å ha blitt stemplet i mageregionen av Frode Kippe (i midten) i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLIR OFTE AMPERT: Kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm lever sitt eget liv. Her ligger Daniel Fredheim Holm nede etter å ha blitt stemplet i mageregionen av Frode Kippe (i midten) i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Derby-lørdag: Vålerenga-Lillestrøm

Det er egentlig bare ett derby som per definisjon virkelig gjelder i norsk fotball - kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm

Det er ikke iboende hat i på våre arenaer, det handler mest om øl, testosteron og høye stemmer. Unntaket er forholdet mellom Vålerenga og Lillestrøm.

DISCOVERY HAR GJORT Derby-lørdag til et begrep for å spille på følelser og patriotisme, og for å løfte entusiasmen rundt lørdagskampen på TV. Det er prisverdig selv om grenser er tøyd for mange av derbyene.

Norsk toppfotball trenger all den nytenkingen den kan få.

I CAMBRIDGE DICTIONARY defineres et derby som "a sports event between teams in the same area - a local derby between Manchester United and Manchester City". Legg merke til "area", område. Det må ikke være i samme by. Om man unngår å kalle det lokalderby er det innafor om det er i samme region.

AMERIKANSKE BEGREPSDEFINISJONER KAN dra det helt ut til en (idretts)konkurranse, eksempelvis det årlige New Hampshire fishing derby. Der prøver man i beste sportsånd å dra mest mulig opp av havet uten å vandalisere eller skjelle hverandre ut på det groveste. For det er først og fremst det vi forbinder med fotballderbyene her hjemme - den intense patriotismen og rivaliseringen som i enkelte tilfeller får de dummeste og mest tankeløse av oss til å gå over streken.

Som f.eks. å kappe hodet av Tom Lund-statuen utenfor Åråsen.

FØR OSLO-DERBYET mellom Vålerenga og Lyn i 2004 fikk daværende VIF-direktør Kjetil Siem massiv kritikk for å brukes Klanens «Vi er best i byen, og vi hater Lyn - vi er Vålerenga» som innledning og avslutning i en liten stemningsrapport han skrev i kampprogrammet. I tillegg til å harselere en smule med Lyns publikumstall brukte han også anledningen til å tråkke litt på naboen. Som seg hør og bør i en nesten død fotballby. Man prøver alt for å piske opp stemningen. Men i Lyn tok man hatet bokstavelig, sa det var forkastelig å håne andre og at respekt for sine medmennesker var en av fotballens grunnverdier.

Javel, tenkte jeg den gangen.

De som kritiserer dette vet ikke hva at er.

HAT I NORSK fotball er mest tøff-i-trynet-retorikk, faren min er sterkere enn faren din og et par pils for mye. Det tåler vi. Det norske fotballhatet er mest søndagsskole-liturgi sammenliknet med det man opplever i utlandet. Man trenger ikke reise langt en gang, det holder med Stockholm. Men forholdet mellom Vålerenga og Lillestrøm kan på det verste tangere de mørke kreftene som får spillerom når det er derby-dager i den svenske hovedstaden.

Det tåler vi ikke.

VI MED BETYDELIGE pensjonspoeng husker det vi kalte Trikkeserien på 60-tallet, den gangen Lyn, Skeid, Frigg og Vålerenga spilte i den øverste divisjonen. Da var det skikkelige lokalderbyer i norsk fotball. Hele tida. Og det var fler av dem innafor noen få kvadratkilomter i Østfold også, mellom Fredrikstad, Greåker, Østsida, Lisleby og Sarpsborg.

MED LYN I breddefotballen er kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm det største, beste og mest intense derbyet norsk fotball har å by på. Med all mulig respekt for 1) den ekstra rivaliseringen politikerne har klart å skape mellom Molde og Kristiansund, 2) AaFKs lillebrorkompleks overfor MFK, 3) det som har utviklet seg i Molde og Trondheim etter at Nils Arne Eggen definerte Moldes spill under Åge Hareide som rævafotball, 4) kampene om Nord-Norge når TIL og Glimt er i samme liga, 5) kampene om vestlandet og Sogndals ypping med Brann, 6) forsøkene på å skape litt ekstra rivalisering mellom tre fylker og Godset, Sandefjord og Odd - Discovery gjør så godt de kan. Men rosinen i pølsa vil inntil videre alltid være kampene mellom Vålerenga-Lillestrøm.

Det er ikke et liksom-derby slik fotballderbyer defineres.

Det er ekte.