Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Olav Lundanes sikret nytt EM-gull i orientering

- Det er egentlig ingenting som likner det vi driver med

Olav Lundanes orienterte i gullfart i sveitsiske alper.

EM-GULL: Olav Lundanes tok EM-gull i orientering søndag. Her fra lørdagens stafett, der han også løp Norge inn til gull. Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix
EM-GULL: Olav Lundanes tok EM-gull i orientering søndag. Her fra lørdagens stafett, der han også løp Norge inn til gull. Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix Vis mer

Olav Lundanes viste hvem som er kongen av langdistanseorientering. Etter 15 kilometer med 900 meter stigning sleit sunnmøringen seg inn til gull i EM. Tida ble 92.51.

I det sveitsiske alpeterrenget rundt Ticino gjorde 30-åringen de klokeste valgene i regnværet. Han vant kraftprøven med snaue minuttet til hjemmehåpet Matthias Kyburz, som gjorde en liten feil i siste fase av løpet.

- Ekstra prestisje

- Et VM-gull er større, men det var ekstra gøy å slå sveitserne her i dag. Det gir gullet enda mer prestisje, sier Lundanes til Dagbladet.

O-mesteren, som var nominert til to priser under Idrettsgallaen i januar, viste med dagens triumf igjen at han behersker mer enn det nordiske terrenget.

Å slå verdens beste orienteringsnasjon på hjemmebane betyr noe ekstra. Han klarte det da han vant VM i Lausanne i 2012 – nå fikset han det igjen.

- Er det mulig å sammenlikne dette langdistanseorientering med noe annet?

- Det er egentlig ingenting som likner helt. Selvfølgelig er det ikke like langt som en maraton eller ei femmil på ski, men på ei femmil får du pauser i utforbakkene og i maraton er det et jevnt sig. På en langdistanse i orientering må du kjempe på hele veien for å holde tempoet både oppover og nedover i halvannet time.

Mesteren som normalt ligger som «Petter Northug-slakt» etter innkomst, var ikke like langt nede i kjelleren etter oppløpet i Ticino.

- Vi fikk en del utforbakker mot slutten av løpet, forklarer han.

Unngikk veiblundere

- Hva er det som gjør at du får det til gang etter gang?

- Jeg har jo trent masse – og trent masse orientering. Jeg tror jeg har vært på flest poster av alle i startfeltet i dag. Jeg unngikk veivalg-blundere på de lange strekkene, men det var de vanskelige postene jeg berget gullet på. Det var ikke enkelt i skråliene med regn, mørk skog og glatt underlag. Jeg fikk betalt for mye trening.

Foran mesterskapet i Sveits hadde han egentlig satset spesielt mot mellomdistansen, der det «bare» ble bronse tidligere i uka.

- Bronse var nedtur

- Jeg følte bronsemedaljen var en skikkelig nedtur. Jeg var ikke i nærheten av å vinne. Dermed ble gullet ekstra viktig mot VM, sier Olav Lundanes.

Med dagens triumf har Lundanes kjempet til seg de to siste EM- og VM-titlene. I august får han en ny VM-sjanse.

Da deles det ut VM-gull i Latvia, og han kan pynte på statistikken med åtte individuelle triumfer - fem VM-gull og tre EM-gull.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media