ALARMERENDE: La Liga-ekspert Petter Veland mener straffen kan få alvorlige konsekvenser for Barcelona. Foto:  AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
ALARMERENDE: La Liga-ekspert Petter Veland mener straffen kan få alvorlige konsekvenser for Barcelona. Foto: AFP PHOTO/ JOSEP LAGOVis mer

- Det er ekstremt alvorlig

Petter Veland tror overgangs-straffen kan få alvorlige konsekvenser for Barcelona.

(Dagbladet): I dag slo nyheten ned som en bombe: Barcelona får ikke handle spillere før sommeren 2015.

Fifa melder i dag at Barcelona har brutt overgangsregler i forbindelse med internasjonale overganger for spillere under 18 år.

- Det er alvorlig. Det er ekstremt alvorlig. Det at Barcelona unngår regelverket og bryter lovene er ille nok i seg selv. Det er en straff som ser ut til å skulle statuere et eksempel. Det er spesielt alarmerende for Barcelona som mer enn noen gang må forsterke til sommeren. Det er svært alvorlig, sier La Liga-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Den engelske Premier League-klubben Chelsea ble idømt tilsvarende straff - to overgangsvinduers kjøpsnekt - høsten 2009 for overgangen til den daværende 18-åringen Gaël Kakuta fra Lens. Straffen mot Chelsea ble hevet i februar 2010 etter at de kom fram til et forlik med Lens.

Ankemuligheter Barcelona har 90 dager på å bestemme seg for om de vil anke avgjørelsen. Veland er rimelig sikker på at Barcelona kommer til å gjøre nettopp det.

- Det kan neppe bli verre. Jeg tror Barcelona vil kjempe sin sak til «the bitter end». Jeg tror ikke de bevisst har gjort dette for å vente på å få en straff. Jeg tror de har handlet i god tro, men har tolket regelverket feil. FIFA nevner ikke hvilke spillere, eller hva som er gjort galt, bare at de har kjøpt utenlandske spillere under 18 år. Jeg vil tro at Barcelona bedyrer sin uskyld, men det virker på uttalelsene som at de mener alvor, sier Veland.

- Konkret hvilke konsekvenser kan dette få?

- Det første som slår meg er Gladbach-keeper Marc André Ter Stegen. Overgangen er ikke offentlig gjort, men det er en ekstremt dårlig hemmelighet at han skal erstatte keeper Victor Valdes. Spørsmålet er hva skjer med den overgangen der? Om den vil gå igjennom vil de redde mye av stumpene. Samtidig har de et ekstremt behov på stopperplassen, og slik har det vært de to siste årene. De har klart seg med små skadeproblemer, men nå legger også Puyol opp. Der er det store spørsmålstegn. Xavi blir også bare eldre, og trenger hvile mellom slagene. Det er klart at det i Barcelonas søken om å bli europas beste lag, er dette et brutalt knytteneveslag i ansiktet, sier Veland.

Keeperproblem Barcelona-keeper Victor Valdés (31) har gitt Barcelona beskjed om at han forlater klubben i juni. Han pådro seg nylig en kneskade som holder han ute i sju måneder.

- Valdes og Borussia Mönchengladbach henger sammen. De har ikke offentliggjort sitt valg. Det betyr ikke at han ikke har signert noe. Det spekuleres i at han har signert for Monace for tre år. Det gikk også rykter om at Manchester City var interessert. Men det er det kun Valdes og Barcelona som vet, og hva den eventuelle kneskaden nå gjør med situasjonen. Det er en faktor opp i det hele, sier Veland.

Skulle FIFA sette foten ned for Ter Stegen, har Barcelona fire alternativer mener han:

- Enten må de satse på Pinto, noe gårsdagen viste at kanskje ikke er så lurt. I tillegg har de en uprøvd tredjekeeper. Det er også en ung keeper på Barcelona B som er et alternativ, men det er nok ikke godt nok for et Barcelona som skal være best i Europa. Det siste alternativet er å overtale Valdes til å bli, sier Veland.