- Det er en dramatisk situasjon som kan ende med å bli en tragedie

Ekspertene tror Carlsen strippes for VM-tittelen.

HOLDES HEMMELIG: Siden Magnus Carlsen spiller en viktig turnering i St. Louis, USA, skal ikke 23-åringen ha fått beskjed av sitt eget team om at FIDE har satt fristen for å signere VM-kontrakten til i morgen. Standpunktet er likevel klart: Carlsen ønsker ikke å spille i Sotsji.
Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
HOLDES HEMMELIG: Siden Magnus Carlsen spiller en viktig turnering i St. Louis, USA, skal ikke 23-åringen ha fått beskjed av sitt eget team om at FIDE har satt fristen for å signere VM-kontrakten til i morgen. Standpunktet er likevel klart: Carlsen ønsker ikke å spille i Sotsji. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Presset på Magnus Carlsen og hans støttespillere er ekstremt. Ifølge Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) bestemmelser, er det i overkant av to måneder til den regjerende verdensmesteren skal forsøke å forsvare tittelen mot Vishy Anand i russiske Sotsji.

Problemet er at Carlsen-leiren overhodet ikke ønsker å spille i Russland. Ingen ønsker å oppgi hele bakgrunnen for de klare motforestillingene, men de politiske urolighetene tilknyttet landet utgjør utvilsomt en stor del av det. Manager Espen Agdestein sa til Dagbladet i går at de har forsøkt tre ulike virkemidler i forhandlingene med FIDE:

1. Å flytte kampen til et annet sted.
2. Når det ikke gikk, utsette den.
3. Få en forlenget frist til å skrive under VM-kontrakten, på grunn av det som antas å være en rekke uavklarte problemstillinger.

Dette har FIDE blankt avvist. Det betyr at Carlsen må signere kontrakten, uten å sannsynligvis vite helt hva han forplikter seg til, i løpet av morgendagen. Hvis ikke vil det norske sjakkfenomenet miste VM-tittelen.

- Det er en dramatisk situasjon som kan ende med å bli en tragedie for verdenssjakken, sier den anerkjente eksperten Torstein Bae til Dagbladet.

Massivt press Det som gjør situasjonen enda mer prekær, er at Carlsen for tiden befinner seg i USA. Der spiller han sjakkhistoriens sterkeste turnering - Sinquefield Cup - angivelig intetanende om den dramatiske utviklingen i saken.

Overfor Dagbladet ønsker ikke manageren å kommentere om, eller eventuelt når, de vil trenge inn i Carlsens «turneringsboble» ved å fortelle verdenseneren om gårsdagens nådeløse FIDE-beskjed.

TAUS: Espen Agdestein ønsker ikke å kommentere om forhandlingene med FIDE er gjenopptatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAUS: Espen Agdestein ønsker ikke å kommentere om forhandlingene med FIDE er gjenopptatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke lyst til å si noe om dette her nå. Beklager. Jeg vil si mer seinere, forteller Agdestein til Dagbladet i dag.

Manageren er en av støttespillerne som nå lever under et massivt press - utøvd av den russiske sjakkpresidenten Kirsan Iljumzjinov. Agdestein ønsker heller ikke å kommentere om det har vært kontakt mellom partene i løpet av det siste døgnet og om det i tilfellet har ført til bevegelse i saken.

- Forstår frustrasjonen Hans Olav Lahlum er blant annet kjent sjakkekspert, politiker og historiker. Han skjønner Carlsens dilemma godt.

- Jeg forstår godt at Magnus er veldig frustrert over situasjonen. Jeg sa selv nei til å reise til Sotsji for å dekke vinter-OL, for jeg ikke var komfortabel med situasjonen i Russland på det daværende tidspunktet. Nå har den blitt enda verre.

- Jeg synes det er flott at Magnus ikke bare er en av de som bare sier «ja» uansett hvordan situasjonen er, men heller kaster blikket rundt seg hvis han synes det er foruroligende, sier Lahlum til Dagbladet.

- Magnus må spille Hvis frykten til den vestlige sjakkverden blir bekreftet og Carlsen diskvalifiseres, vil den ukrainsk-fødte russeren Sergei Karjakin overta nordmannens plass. Det er en av grunnene til at Lahlum understreker at han mener Carlsen må gå med på å spille VM-kampen likevel.

- Jeg mener at Magnus bør spille fordi det ikke er en sportsboikott av Russland. Det er noen definerte tiltak, men en sportsboikott er ikke et av dem.

Da vinter-OL ble arrangert i samme by i februar, sa Lahlum nei til å jobbe med mesterskapet. Han syntes derimot det var bra at Norge som idrettsnasjon deltok.

TROR CARLSEN DISKES: Atle Grønn ville satt pengene sine på at Magnus Carlsen mister VM-tittelen sin.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TROR CARLSEN DISKES: Atle Grønn ville satt pengene sine på at Magnus Carlsen mister VM-tittelen sin. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Det var til tross for betenkelighetene jeg hadde. For hva hadde skjedd hvis ikke? Jo, det hadde blitt flere gullmedaljer til Russland, noe som hadde passet president Vladimir Putin godt.

- Konsekvensen i Magnus' sitt tilfelle, vil bli at en russisk spiller kommer inn i stedet for. Dermed kan det bli en russisk verdensmester, noe som også vil passe Putin og Iljumzjinov godt.

Tror Carlsen diskvalifiseres Atle Grønn er sjakkekspert og førsteamanuensis ved Universitet i Oslo, med Russland som et av sine spesialområder.

Han tror den kritiske situasjonen ender på verst tenkelig vis.

- Jeg tror dessverre at det kan gå mot diskvalifisering av Carlsen. Hvis jeg skulle satt penger på noe, hadde det vært at Magnus sier nei og mister tittelen.

Grønn forteller samtidig at han synes å se at manager Agdestein nå virker mer villig enn tidligere til å gå med på FIDEs betingelser.

- Jeg synes Agdestein var litt mindre bombastisk etter at FIDE sto veldig hardt på kravene i går. Jeg synes ikke Espen var like kategorisk som han har vært tidligere. Det kan hende den norske leiren tenker at de risikerer for mye ved å si nei.

Ønsker mer informasjon Ekspertkollega Bae venter samtidig i spenning på mer konkret informasjon fra Carlsen-leiren.

KRITISK: Hans Olav Lahlum er en kjent Russland-kritiker.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KRITISK: Hans Olav Lahlum er en kjent Russland-kritiker. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Carlsens team har ikke gjort det klart hvilke reservasjoner de har. De har kommet med antydninger, men det hadde vært interessant å fått mer «kjøtt på beinet» om hvorfor de ikke vil signere. Om det går på spørsmål om sikkerhet, penger eller hva det er. Det er sikkert flere ting som henger sammen.

- Det er samtidig ikke å utelukke at Carlsen signerer, men det virker veldig lite sannsynlig, sier Bae.

Om han får rett, står altså VM-kampen mellom Sergej Karjakin og Vishy Anand i Sotsji i november.

Les også: Norges sjakkpresident om korrupsjonsforfulgt FIDE-regime: - Det virker som de ikke ønsker at Magnus skal delta