«Det er en dramatisk situasjon som kan ende med å bli en tragedie»

I stedet for ble det et nytt jubelår for Carlsen.

SÅ GLAD BLE CARLSEN: Magnus Carlsen var både glad og lettet etter sin andre VM-seier mot Vishy Anand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SÅ GLAD BLE CARLSEN: Magnus Carlsen var både glad og lettet etter sin andre VM-seier mot Vishy Anand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): «Gratulerer, Magnus Carlsen! Du har forsvart VM-tittelen. Norge er stolt av deg!»

Ordene tilhører statsminister Erna Solberg. Datoen er 23. november. Som resten av det norske folk, har statsministeren akkurat sett fenomenet fra Lommedalen beseire indiske Vishy Anand for andre gang på bare ett år. Følelsen av patriotisme er stor. Verdens beste sjakkspiller er fremdeles norsk og heter Magnus Carlsen.

- Glad og lettet Det tok over to dramatiske uker og 11. intense partier før seieren var klar. Kampen kostet mye krefter - både psykisk og fysisk. Med sår stemme og tett nese satte Carlsen selv ord på opplevelsen bare noen minutter etterpå:

- Jeg er glad og lettet.

Selv om han fortsatte å gi intervjuer til media utover deler av festkvelden i russiske Sotsji, trengte han egentlig ikke si så mye mer. Han hadde forsvart tittelen. Det var det han hadde kommet til Russland for.

Ble historisk Ser man noen måneder tilbake, var det imidlertid ingen selvfølge at Carlsen fremdeles skulle stå som den ubestridte kongen av sjakkverden. Ikke fordi han ikke var god nok. Det beviste han igjen i sommer da han ble historisk ved å vinne VM også i lyn- og hurtigsjakk. Ingen har tidligere hatt de tre gjeveste titlene samtidig.

Det var det utenomsportslige rotet i forbindelse med returkampen mot Anand som skapte grunn til bekymring.

- Det er en dramatisk situasjon som kan ende med å bli en tragedie, uttalte sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet i september.

Sa ja Da hadde Carlsen ennå ikke signert VM-kontrakten med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Politiske uroligheter i Russland og en halvert premiepott fra India-kampen bidro til at han ikke var fornøyd med Sotsji som arrangørby. I flere uker holdt sjakkverden pusten. Derfor var lettelsen stor da Carlsen signerte sju dager på overtid.

Den avgjørelsen angrer han nok ikke på i dag, for nå kan han kalle seg verdensmester i minst to år til. To år hvor han kan spille uten press og kose seg med sjakken, mens han omfavner mulighetene som følger med å være sportens supestjerne.

Folkets Idrettspris, tidligere vinnere:

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer