Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er en drøm. Det var utrolig. Jeg er målløs

Thor Hushovd tok gull i VM-thriller i Australia.

MESTER THOR:  Thor Hushovd jubler over målstreken som verdensmester i landeveisritt i Geelong i Australia. Danske Matti Breschel (bak Thor) tok sølvet. Foto: Brandon Malone, Reuters/Scanpix
MESTER THOR: Thor Hushovd jubler over målstreken som verdensmester i landeveisritt i Geelong i Australia. Danske Matti Breschel (bak Thor) tok sølvet. Foto: Brandon Malone, Reuters/Scanpix Vis mer

|||
(Dagbladet): Thor Hushovd vant landeveisrittet i Sykkel-VM i Australia etter en fantastisk spurt. Han ble Norges første mannlige verdensmester i landeveisritt i seniorklassen.

Hushovd satt hele tiden i et hovedfelt som flere ganger så ut til å være satt ut av spill av sterke brudd, men til slutt ble det en spurt helt etter Hoshovds smak, og på oppløpet knuste han konkurrentene og vant med et par sykkellengder.

- Det er vanskelig å fortå at jeg vant VM. Det er en drøm. Det var utrolig, jeg er målløs, sa en beveget Hushovd i det internasjonale TV-intervjuet rett etter målpassering.

Thor ble spurt om han var bekymret for at de mange bruddene ville gå inn.

- Ja, absolutt. På et tidspunkt var det bare Spania som kjørte med én eller to i hovedfeltet. Så kom Russland med laget sitt og kjørte.

For Hushovd var det ikke aktuelt å dra opp tempoet i hovedfeltet.

- Vi hadde Edvald i front, så jeg kunne bare sitte der, sier Thor.

For Edvald Boasson Hagen kom seg med i en sterk gruppe på 30 mann som så ut som den kunne holde helt til mål. Men gruppa ble kjørt inn, det gikk nye brudd og en runde før slutt brøt Edvald rittet.

Men da det gjensto to kilometer, kom det som var igjen av hovedfeltet dundrende og passerte alle favorittene som hadde forsøkt seg for tidlig på den tøffe avslutningsrunden. Og sterkest av alle var en 32-åring fra Grimstad.

Rolig åpning Rittet startet i Melbourne, før de kjørte drøye åtte mil til nabobyen Geelong, der det ble kjørt 11 runder i en sløyfe på 15,9 kilometer.

De første drøye fire timene skjedde det ikke så mye. En gruppe utbrytere fikk ha et stort forsprang, og det gikk - relativt sett - pent og pyntelig for seg i hovedfeltet.

Etter omkring 17 av totalt 26 mil begynte det imidlertid å skje ting. Vuelta a España-vinner Vincenzo Nibali var sentral i etableringen av en gruppe på drøyt 30 ryttere som stakk fra resten av hovedfeltet. Edvald Boasson Hagen kom seg med som eneste norske rytter i denne gruppa.

Da denne gruppa startet hardkjøret hadde fire utbrytere nesten ti minutters forsprang, men avstanden krympet raskt med det høye tempoet i den sterke gruppa.

Hjemme i Norge satt Kurt Asle Arvesen, som ikke fikk plass på det norske tremannslaget, og vurderte den norske taktikken som svært vellykket på dette tidspunktet.

SØT SMAK: Thor Hushovd smaker på gullmedaljen etter premieseremonien. Foto: Heiko Junge, Scanpix
SØT SMAK: Thor Hushovd smaker på gullmedaljen etter premieseremonien. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Det er et drømmescenario med Edvald i brudd og Thor som kan sitte i hovedfeltet og spare krefter sammen med Alexander Kristoff, sa
Arvesen til NRK på telefon fra hjemstedet Eresfjord.

Spansk i hovedfeltet Gruppa til Edvald inneholdt mange av de sterkeste navnene - men ingen av de sterkeste rene sprinterne. Heller ikke de sterkeste spanske rytterne var med i gruppa. Dermed tok de spanske rytterne ansvar foran i det store hovedfeltet, med den norske duoen Thor Hushovd og Alexander Kristoff rett bak seg i fronten.

Italia så sterkest ut i 30-mannsgruppa med Nibali, Francesco Gavazzi, Giovanni Visconti og ikke minst Filippo Pozzato. Også belgiske Philippe Gilbert satt der, og en sterkt australsk trio med Cadel Evans, Stuart O'Grady og Simon Gerrans. Tyskland hadde med Tony Martin, Fabian Wegmann og den sterke avslutteren André Greipel.

I den tredje siste av de elleve rundene i Geelon, satte italienerne inn et støt i den tøffeste i klatringen, og slet i filler tetgruppa. Edvald Boasson Hagen var blant de som måtte slippe da gruppa ble redusert til 12 ryttere.

Like etter, med under fire mil til mål, tråkket Nibali til og fikk en solid luke. Nederlandske Koos Moerenhout tok opp jakten, og fikk med seg Visconti, columbianske Jose Rodolfo Serpa Perez og danske Chris Anker Sørensen. De kjørte inn Nibali, og dermed var de en gruppe på fem mann.

Edvald slapp seg ned i et fortsatt hardt jagende felt med omkring 50 ryttere, og Thor Hushovd langt framme. Flere ryttere måtte slippe dette feltet mens de jaktet de fem i fronten.

Edvald brøt I løpet av nest siste runde hadde feltet kjørt inn den lille gruppa i front, men det gikk umiddelbart nye støt. Belgiske Björn Leukemans dro igang, og fikk følge sterke ryttere som Pozzato, Gilbert og Evans. Men de ble hentet inn igjen, og ved passering én runde á 15,9 kilometer før mål, var det akkurat 40 mann i tetgruppa.

Edvald Boasson Hagen var ikke med lenger, og like etter meldte NRK at Edvald hadde brutt. Dermed var Thor Hushovd det eneste norske håpet.

I første klatring på sisterunden - omtrent en mil før mål - støtet Philippe Gilbert. Cadel Evans, Aleksander Kolobnev, Fränk Schleck, Paul Martens og Filippo Pozzato var blant de fremste forfølgerne, mens Hushovd tapte et halvt minutt til Gilbert i bakken.

På de siste kilometerne vekslet de på å ta jakten, men i mangel på god organisering kom feltet - med Hushovd - susende bakfra og spiste opp både Gilbert og gruppa som jaget ham drøye to kilometer før mål.

Til slutt satt Thor sammen med omkring 15 ryttere - og den spurten vant nordmannen med god kontroll.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling