KAN BLI HISTORISK: Det store norske spørsmålet før dagens lagtempoetappe: Kjører Team Sky så godt at Edvald Boasson Hagen stiller i gult under morgendagens etappe til Marseilles? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KAN BLI HISTORISK: Det store norske spørsmålet før dagens lagtempoetappe: Kjører Team Sky så godt at Edvald Boasson Hagen stiller i gult under morgendagens etappe til Marseilles? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er en drøm som går i oppfyllelse

I dag kan Hushovd kan få celebert Tour de France-selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Følg 4. etappe i vårt livestudio

(Dagbladet): Tour de France-syklistene har til nå kjempet seg gjennom tre knallharde etapper av årets ritt. Raskest av dem alle har RadioShacks Jan Bakelants vært, og i går, som han skal i dag, kjørte Bakelants med den gule ledertrøya som synlig bevis.

Før dagens lagtempo, er det imidlertid bare ett fattig sekund som skiller belgieren fra rytterne som følger på de neste 71. plassene. Derfor ser nå flere lag sitt snitt til å sikre seg den ikoniske trøya før mørket senker seg over den franske storbyen Nice i kveld.

Overrasket
Britiske Sky er blant favorittene, og med Edvald Boasson Hagen som deres best plasserte rytter i sammendraget, har nordmannens gul trøye-kandidatur allerede blitt lansert.

- Jeg håper jo at Sky gjør det best - og at Edvald tar den gule trøya, men utifra det vi har sett de siste dagene, er jeg usikker på om laget er i god nok form, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

<strong>LEGENDE:</strong> Thor Hushovd, her jublende for NM-gullet tatt i Grimstad sist måned, er Norges beste toppsyklist noensinne, sier Kurt Asle Arvesen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LEGENDE: Thor Hushovd, her jublende for NM-gullet tatt i Grimstad sist måned, er Norges beste toppsyklist noensinne, sier Kurt Asle Arvesen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere toppsyklisten følger årets ritt tett, og mener blant annet at skaden til tempokanon Geraint Thomas svekker Sky.

- Men mange her i Frankrike er også overrasket over formen til flere av de andre Sky-rytterne. (David) Lopes, (Vasilij) Kiryienka og (Kanstantsin) Siutsou har alle falt av på enkelte etapper, forteller Kaggestad, som samtidig trekker frem Garmin - Sharp og Orica-GreenEdge som de største favorittene til dagens etappeseier.

Arvesen har troen
Det synet deler hans tidligere kollega Kurt Asle Arvesen. Men selv om den nåværende Team Sky-treneren ser på Garmin - Sharp som det største hinderet for en norsk mann i gult på ettermiddagens podie, er han sterk i troen.

- Sky er reduserte, men fortsatt bra. Det er ikke sikkert de er nødt til å vinne, heller - det kommer an på hvordan de andre lagene gjør det, påpeker Arvesen overfor Dagbladet.

Bare én nordmann har tidligere hatt æren av å sykle langs Frankrikes veier med den gule ledertrøya. Den mannen heter Thor Hushovd. Sist i 2011. Da sikret «Oksen fra Grimstad» ledelsen i etappe nummer to og forsvarte trøya heroisk de neste syv.

- Som en drøm
Legendestatusen til Hushovd i sykkelverden er ubestridt. Det samme er prestasjonene. Gul trøye i både 2004 (én etappe) og 2006 (to etapper) - i tillegg til nevnte 2011 har bidratt til det.

JOBBER I SKY Tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JOBBER I SKY Tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det Thor gjorde for to år siden, er det råeste han har levert noen gang. Det var helt vanvittig. Vi hadde aldri sett noe lignende i Tour de France. Alle sa han kom til å miste trøya før hver etappe, men han motbeviste kritikerne dag etter dag, skryter Kaggestad.

- I tillegg har han vunnet 10 etapper og blitt verdensmester. Det er unikt, sier Arvesen.

De to er ikke i tvil om hvor mye det betyr å være rittets konge. Om det så «bare» er for én dag.

- Det er helt enormt. For en syklist er det en drøm som går i oppfyllelse, sier Kaggestad, som tror Edvald kjenner på kroppen hvor nære han er å doble det norske antallet som har syklet Frankrike Rundt i gult.

<strong>EKSPERT:</strong> Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
EKSPERT: Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Jeg er helt sikker på at Edvald har hatt det i bakhodet de siste dagene.

Store forventninger
Alexander Kristoff (25) og Lars Petter Nordhaug (29) er konkurransens to andre norske alibi. Selv om det ikke er dem det knyttes størst forventinger til før dagens 25 kilometer i Nice, tror begge sykkelekspertene Dagbladet har pratet med at publikum har flere godbiter å se frem til.

- Sammen med Edvald har de bare gitt oss en forsmak på hva vi har i vente de neste tre ukene, mener Arvesen.

Han er sikker på at Nordhaug vil gå i flere brudd fremover, tilsvarende det 29-åringen gjorde i går.

- Jeg tror i tillegg at Kristoff kommer til å ta en etappe. Han er en av sprinterne som tåler litt juling. Når de andre får kjørt seg, vil han være på topp. Kristoff er sterk, konkluderer Arvesen, som derimot er mer bekymret over Boasson Hagens sjanser de neste ukene.

<strong>I FORM:</strong> Lars Petter Nordhaug sier han er i kanonform. .Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I FORM: Lars Petter Nordhaug sier han er i kanonform. .Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Edvald får for lite hjelp. Det blir vanskelig å vinne når du må spurte fire ganger før selve sprinten.

Det er Kaggestad enig i.

- Men jeg er også litt usikker på om Edvald er på sitt beste. Han er solid og bra, men jeg skulle ønske jeg var tryggere på formen hans.

Svaret på et av de mange ubesvarte, men spennende, spørsmålene, kommer seinere i dag. Først ut på lagtempoen er Team Argos-Shimano klokken 15.15.

<strong>PROFIL:</strong>.Foto: Alexander Kristoff jakter etappeseirer under Tour de France-debuten. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROFIL:.Foto: Alexander Kristoff jakter etappeseirer under Tour de France-debuten. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

LAGTEMPO

15.15: Team Argos-Shimano
15.19: Omega Pharma-Quick Step
15.23: Lotto-Bellisol
15.27: Cannondale
15.31: Confidis, Solution Credits
15.35: FDJ.FR
15.39: Belkin Pro Cycling
15.43: Garmin - Sharp
15.47: Euskatel - Euskadi
15.51: Sky Procycling
15.55: Katusja Team
15.59: Sojasun
16.03: Astana Pro Team
16.07: Moviestar
16.11: Team Saxo-Tinkoff
16.15: Team Europcar
16.19: AG2R La Mondiale
16.23: Orica-GreenEdge
16.27: Lampre - Merida
16.31: Vacansoleil-DCM
16.35: BMC Racing Team
16.39: RadioShack Leopard

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer