Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er en forferdelig følelse

FFK-spillerne i sjokk etter nedrykk og tap mot lillebror Sarpsborg 08.

ADECCOLIGAEN NESTE: Fredrikstad var storfavoritter, men fikk bank på eget gress av lillebror Sarpsborg 08. Dermed blir det nedrykk for den tradisjonsrike Østfold-klubben. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
ADECCOLIGAEN NESTE: Fredrikstad var storfavoritter, men fikk bank på eget gress av lillebror Sarpsborg 08. Dermed blir det nedrykk for den tradisjonsrike Østfold-klubben. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

||| Fredrikstad - Sarpsborg 0-2

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Fredrikstad tapte mot lillebror Sarpsborg og har sensasjonelt rykket ned fra Tippeligaen. Kongsvinger slo Sogndal 3-1 og møter dermed Sarpsborg 08 i en ren opprykksfinale til mandag.

- Vi gjennomførte nesten som vi ønsket oss. Vi hadde marginenepå vår side, det smalt i stenger bak oss. Keeperen vår gjorde en pangkamp. Sånn er fotballen. Vi scorer på to av muligetene våre og vinner. Da er det ikke ufortjent. Nå gjelder det bare å komme seg i garderoben og tenke Kongsvinger. Det blir lite festing nå, sier en stolt Sarpsborg-trener Roar Johansen til NRK.

Nedbrutte Fredrikstad-spillerne strenet rett i garderoben etter sjokktapet, og bare keeper Kenny Stamatopolous orker å la seg intervjue av NRK.

- Det er en forferdelig følelse. Vi kom ikke til kampen med rett mentalitet. Sarpsborg spilte bedre, de kom for å få et resultat, og det avr akkurat det de gjorde, sier han.

- Hvordan blir det å skulle spille 1. divisjon?

- Jeg vet ikke. Det har ikke sunket inn ennå. Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det som har skjedd. Jeg vil ikke tenke på det, sier han til NRK.

Nordlie roser Sarpsborg

Etter hvert dukket også trener Tom Nordlie opp i intervjusonen. Mannen som ble hentet inn for å redde Fredrikstad i slutten av august mislyktes. Og tapte sin fjerde kvalik av fire mulige.

- Jeg er skuffet over at vi ikke setter sjansene. Vi har stolpeskudd og åpent mål. Det er surt at vi ikke fikk til dette. Sarpsborg skal ha ros for hvordan de taklet full stadion og det trykket som var her, sier FFK-trenere, som har kontrakt ut 2011.

WIIG BLE HELTEN: Martin Wiig, som spilte for FFK fra 2005 til 2006, senket sin gamle klubb med to flotte scoringer. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix
WIIG BLE HELTEN: Martin Wiig, som spilte for FFK fra 2005 til 2006, senket sin gamle klubb med to flotte scoringer. Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix Vis mer

- Vi skulle være så gode at tilfeldighetene ikke skulle avgjøre. Det første jeg tenker på nå er konsekvensene dette får. Laget tar dette fryktelig tungt, sier Nordlie.

Wiig-magi

En fantastisk ramme satte standarden for det ultimate byderbyet sør for Oslo. Hele Fredrikstad-by hadde nervene i høyspenn før dagens oppgjør, og "aristokratene" hadde i praksis alt å tape.

Sarpsborg 08 med fire tidligere FFK-spillere med fra start hadde på sin side alt å vinne.

Og det skinte gjennom hvem som spilte med høye skuldre i 1.omgang på Fredrikstad Stadion.

Gjestene fra Sarpsborg utnyttet en tam åpning fra hjemmelaget og gikk uventet opp i ledelsen da 14 minutter var spilt. 16 år gamle Magnar Ødegaard spilte frem Martin Wiig på utsøkt vis. Den tidligere FFK-spissen var iskald alene med Kenny Stamatoupolos og sendte Sarpsborg 08 i føringen til ellevill jubel fra bortesupporterne.

Tre minutter senere ble FFK snytt for en eventyrlig kontringsmulighet. Celso Borges var igjennom men dommer Kjetil Sælen så ikke an fordelen og blåste frispark til FFK. Et stort drønn gikk gjennom stadion. Tom Nordlie la heller ikke skjul på hva han mente.

- Jeg regner med at de beste dommerne i Norge var på prisgalla. De var i alle fall ikke her, sier FFK-treneren.

La seg lavt

Etter scoringen la Sarpsborg 08 seg lavere og nektet FFK spillerom. Hjemmelaget spilte seg frem til noen få nesten-sjanser, hvor blant annet Everton og Abgar Barsom hadde skudd utenfor. Nærmere var ikke de "rød-hvite" utligning til pause.
Blytung Fredrikstad-dag

Sarpsborg 08 gikk ut i et forrykende tempo i 2.omgang, og spilte FFK langt bak på banen. Gjestene hadde tre skudd på keeper Stamatopoulous i løpet av det første kvarteret, hvorav Michael Røn var nærmest i å øke ledelsen til sarpingene.

Fjorårets sølvvinner av tippeligaen åpnet omgangen som en enda blekere kopi av seg selv, og ble til tider utspilt av Sarpsborg 08. Spesielt Tom Erik Breive på høyrekanten til Sarpsborg var et konstant uromoment.

Sløste

MISLYKTES IGJEN: Tom Nordlie har nå tapt fire av fire kvaliker. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MISLYKTES IGJEN: Tom Nordlie har nå tapt fire av fire kvaliker. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Midtveis i 2.omgang kom FFKs første sjanse. Mattias Andersson la inn fra venstrekanten til Celso Borges. Costaricaneren klarte på mirakuløst vis å bomme på sjansen som ville utlignet gjestenes ledelse. Dette skulle få hjemmelaget til å våkne.

For kun to minutter senere la Wallace Pereira inn til Mattias Andersson som headet på mål. Kun en fantastisk redning fra Joachim Heier gjorde at Sarpsborg 08 holdt ledelsen.

Tom Nordlie kastet innpå Gardar Johansson 20 minutter før slutt. Det holdt på å gi umiddelbare resultater. Et innlegg fra kanten havnet på pannebrasken til Johansson, men igjen var Heier i det umulige hjørnet da han fikk fistet ballen over tverliggeren.

På overtid fikk Celso Borges nok en mulighet. Skuddet ble blokkert av en egen FFK-spiller. Sarpsborg 08 gikk i kontring og ingen andre enn Martin Wiig punkterte kampen til 2-0. Alene med Kenny Stamatopoulos avsluttet han iskaldt og sendte Sarpsborg 08 et sted nærmere Tippeligaen.

Har god samvittighet

Et sjokkskadet fredrikstad-publikum ble vitne til en av de tyngste opplevelsene i "aristokratenes" historie da de måtte se sine helter rykke ned. Og det etter tap mot nabolaget Sarpsborg 08. Et nedrykk kan neppe kjennes verre.

Tom Nordlie ble ikke den redningsmannen alle hadde forventet. Mange forventet at Nordlies inntog skulle redde en ellers katastrofal sesong, men den gang ei. Fredrikstad rykket ned og må ta den blytunge turen ned til Adecco-ligaen.

- Det er ekstremt skuffende, sier Nordlie.

Som har god samvittighet for jobben han har gjort etter at han overtok:

- Laget har tatt 1,5 poeng i snitt etter at jeg kom, mot 0.7 før jeg kom. 

Mange FFK-spillere står uten kontrakt etter sesong, men Nordlie er ikke redd for at spillerstallen skal tappes for det meste av kvalitet.

- Jeg frykter ikke at de beste spillerne på kontrakt forsvinner. Nå skal vi fordøye dette før vi tenker nytt, sier han.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media