UNITED, ARSENAL OG LIVERPOOL: England kommer med flere høyt verdsatte unggutter til Norge, deriblant Danny Welbeck (Manchester United), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Jordan Henderson (Liverpool) og Phil Jones (Manchester United). Foto: SCANPIX
UNITED, ARSENAL OG LIVERPOOL: England kommer med flere høyt verdsatte unggutter til Norge, deriblant Danny Welbeck (Manchester United), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Jordan Henderson (Liverpool) og Phil Jones (Manchester United). Foto: SCANPIXVis mer

- Det er en fryktelig sterk tropp

Sjekk hvilke Premier League-profiler som kommer til Norge.

(Dagbladet): Etter en serie av nedslående resultater innledet de norske U21-gutta EM-kvaliken med stil tidligere denne måneden, da de slo Island 2-0 i Reykjavik.

Om det var et blaff eller et vendepunkt får vi en pekepinn på i starten av neste måned.

6. oktober venter en bortekamp mot overkommelige Aserbajdsjan, før England kommer på besøk til Marienlyst Stadion fire dager seinere.

- Blir fantastisk artig
I går presenterte Stuart Pearce troppen som skal møte Norge, og den inneholder flere navn som allerede er godt kjent for de fleste Premier League-interesserte nordmenn.

Manchester United-spiss Danny Welbeck, som henviste Dimitar Berbatov og Javier Hernandez til benken før han pådro seg en strekkskade mot Arsenal, er med. Det samme er lagkamerat Phil Jones, som har imponert kraftig med sine sugende raid fra dypt i banen.

Jordan Henderson og Jack Rodwell er høyt prisede midtbanemenn fra henholdsvis Liverpool og Everton og med bøtter av Premier League-erfaring, mens Liverpool-duoen Martin Kelly og Jonjo Shelvey også har fått kjenne på nivået ved flere anledninger.

Og da har vi fortsatt ikke nevnt en mann som Kyle Walker, som har startet fire av fem kamper for Tottenham denne sesongen, gårsdagens Champions League-målscorer Alex Oxlade-Chamberlain, eller stortalentet Connor Wickham fra Sunderland.

Norges U21-trener Per Joar Hansen gleder seg til å måle krefter med så mange etablerte toppspillere.

GLEDER SEG: Norges U21-landslagstrener, Per Joar Hansen. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
GLEDER SEG: Norges U21-landslagstrener, Per Joar Hansen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Det er en fryktelig sterk tropp, med Phil Jones og Danny Welbeck som de to største overraskelsene i troppen. Det er ingen tvil om at de tar oss på ramme alvor. Men det blir jo fantastisk artig, sier Hansen til Dagbladet.

Tapte 0-2 i sommer
Den dyreste engelske enkeltspilleren overstiger hele Norges startellever til sammen i verdi, men fotball er heldigvis ikke så enkelt at prislapp og navn betyr alt.

Per Joar Hansen begynner omtrent å le når han ramser opp verdisettingen av noen av de mest profilerte engelskmennene.

- Vi møter nok omtrent den samme midtbanen som de hadde i sin siste kamp mot Israel (4-1-seier). Da spilte Connor Wickham, som ble solgt for 80 millioner kroner til Sunderland. Jordan Henderson, som ble solgt til Liverpool for 160 millioner. Jack Rodwell, som er verdsatt til rundt 150 millioner. Og Chamberlain, som ble solgt til Arsenal for 130 millioner. I tillegg har de Phil Jones, som kostet rundt 150 millioner. Pundhaugen er ganske stor. Det er hinsides all fornuft, men det blir fryktelig inspirerende for oss, sier Hansen.

Norge møtte flere av de samme spillerne i sommer, da England ladet opp til EM-sluttspillet i Danmark, hvor de for øvrig gjorde en begredelig innsats og ble slått ut i gruppespillet.

Da tapte Norge 0-2, men Hansen sier de på ingen måte var sjanseløse.

- Vi møtte Englands U23-lag med vårt U21-lag, de som kvalifiserte laget til EM fikk jo være med. England hadde selvfølgelig mye ball, men vi forsvarte oss veldig godt og hadde også noen veldig fine overganger. I perioder ga vi dem trøbbel, de gangene vi greide å spille hurtig gjennom midtbaneleddet. Våre spillere fikk i hvert fall en god opplevelse, sier han.

Fire tap på rappen
En god opplevelse har imidlertid tilhørt sjeldenhetene for U21-gjengen det siste halvåret, der 0-3-tapet borte mot Skottland skilte seg ut som den definitive bunnoteringen.

Etter 1-1-kampen borte mot Portugal i februar - der vertene var et år yngre enn norske gutta - fulgte fire tap på rappen: 1-2 mot Østerrike, 1-4 mot Sverige, 0-2 mot England og 0-3 mot Skottland.

SCORET MOT ISLAND: Joshua King (bildet) og Thomas Rogne scoret målene da Norge startet EM-kvaliken med 2-0-seier borte mot Island. England har på sin side startet med å slå Aserbajdsjan 6-0 hjemme. Foto:   (AP Photo/Jon Super)
SCORET MOT ISLAND: Joshua King (bildet) og Thomas Rogne scoret målene da Norge startet EM-kvaliken med 2-0-seier borte mot Island. England har på sin side startet med å slå Aserbajdsjan 6-0 hjemme. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

Hansen mener prestasjonen ikke nødvendigvis var så dårlig som noen av resultatene skulle tilsi.

- Det U20-laget til Portugal kom til VM-finalen mot Brasil, og det var 4-4 i sjanser og 1-1 i mål i den kampen. Borte mot Østerrike ledet vi til pause og tapte etter en helt jevn kamp. Mot Sverige var det også helt jevnt. De var best før pause og ledet 2-0, og så spilte vi dem av banen den første halvtimen i 2. omgang og reduserte, før de fikk to til på slutten.

- Så leverte vi en forferdelig bortekamp mot Skottland, hvor de vant 3-0 og hadde 5-2 i sjanser. Etter den kampen hadde vi en veldig fin evaluering der vi ble enige om å stramme inn veldig i forsvarsspillet, for hvis du slipper inn tre mål i hver kamp blir det umulig, sier Hansen.

Spiller «typisk norsk»
Det førte til at U21-landslaget spilte mer typisk «norsk» da EM-kvalifiseringen startet borte mot Island - som for øvrig var med i sommerens sluttspill.

- Fram til da hadde vi gjort for mange enkle feil, og vi var for ambisiøse. Mot Island var den defensive organiseringen veldig god, samtidig som vi skapte vel så mange sjanser enn i de andre kampene hvor organiseringen var mindre strem og vi prøvde «å spille».

- Mange vil kanskje si det er lite utviklende å være for resultatorientert på U-landslagene, og at vi heller bør prøve å bli bedre fotballspillere?

- Det er litt todelt. Fram til U18 og U19 må spillerne få lov til å utvikle seg, og prøve og feile masse. Der må man tørre å spille, bruke ballen og terpe på spill mot etablert forsvar. Samtidig må de også lære prinsippene av norsk forsvarsspill, og der er vi gode, og kan være blant de beste i verden. Når de kommer opp til U21 er de såpass voksne, og mange av dem aspirerer til A-landslaget. Da må vi vinne kamper, og bruke de taktiske virkemidlene og styrkene i laget som gjør at man får optimalt ut av laget. Der er fokuset mer på resultat enn utvikling. Resultat skaper også utvikling, man lærer mer av å vinne enn å tape.

- Det skapte reaksjoner at du vraket vår kanskje beste pasninggspiller i Magnus Wolff Eikrem til de neste to kampene. Hva var grunnen til at du gjorde det?

- Det er flott et mange engasjerer seg i laguttaket, den debatten skal vi ha, og den lever vi godt med. Begrunnelsen var ganske enkelt at de som var med til Island spilte så godt i sine respektive roller. Det er to, tre andre spillere som også har grunn til å være veldig skuffet. Jeg tok ut de jeg tror gir oss best sjanse til å slå Aserbajdsjan og England. De som ikke ble tatt ut får jobbe knallhardt for å bevise at jeg tok feil. Ingenting vil glede meg mer enn om de gjør det, sier Hansen.

Samtidig erkjenner han at det var flere ting med Island-kampen som kunne vært bedre.

- Vi var gode i forsvar, men jeg hadde selvsagt ønsket at vi var enda bedre med ballen enn vi var. Vi kastet bort altfor mange pasninger der også, sier han.