- Det er en god gammeldags «ta dem med bak låven og bank dem opp». Vil Carlsen stoppe dette udyret?

Amerikansk TV-reporter i ekstase før kveldens superduell.

SUPERDUELL: Magnus Carlsen tapte det første partiet mot Fabiano Caruana i St. Louis. I kveld møtes de igjen. Legg merke til ratingen under navnene deres. Den har Caruana forbedret med hele 34, 1 poeng (!) den siste uka, mens Carlsen for øyeblikket er ned 3,8.
Foto: Stringer / NTB scanpix
SUPERDUELL: Magnus Carlsen tapte det første partiet mot Fabiano Caruana i St. Louis. I kveld møtes de igjen. Legg merke til ratingen under navnene deres. Den har Caruana forbedret med hele 34, 1 poeng (!) den siste uka, mens Carlsen for øyeblikket er ned 3,8. Foto: Stringer / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Maurice Ashley (48) spiller en viktig brikke i Sinquefield Cups offisielle sendinger. Gjennom energiske analyser og lysbetonte intervjuer, er det liten tvil om at den jamaicansk-fødte amerikaneren har evnen til å engasjere.

Da den italienske kometen Fabiano Caruana (22) i natt maltrakterte Maxime Vachier-Lagrave og samtidig tok sin sjuende strake seier i den historisk sterke St. Louis-turneringen, la ikke Ashley skjul på hvor imponert han var.

ENTUSIASTISK: Maurice Ashley har en god tone med deltakerne under Sinquefield Cup. Her har han og Magnus Carlsen det moro på Maxime Vachier-Lagraves bekostning. Foto: Grab
ENTUSIASTISK: Maurice Ashley har en god tone med deltakerne under Sinquefield Cup. Her har han og Magnus Carlsen det moro på Maxime Vachier-Lagraves bekostning. Foto: Grab Vis mer

- Jeg begynner å få medfølelse for disse gutta. Slagene er så harde. Måten han slår på - WOW! Dette er juling. Det er en god gammeldags «ta dem med bak låven og bank dem opp». Han må virkelig nyte dette øyeblikket, utbrøt Ashley etter et nådeløst trekk fra Caruana mot slutten av partiet.

Superduell Prestasjonene til verdenstreeren ryster sjakkverden. Dagbladets Einar Gausel og ekspertkollega Torstein Bae er blant mange store beundrere av 22-åringens spill.

På den løpende verdensrankingen har Caruana nå tatt kvantesprang mot Magnus Carlsen på toppen av listen.

Det gjør kveldens møte mellom de to til en svært prestisjefylt duell. Etter at Caruana vant det første oppgjøret tidligere i turneringen, vil Carlsen nå ha hevn.

- Ja, utvilsomt. Partiet er min siste sjanse - ikke til å vinne turneringen, men til å få et positivt resultat, røpet nordmannen overfor Ashley i natt, etter seieren mot Hikaru Nakamura.

- Blir episk Å kunne bli den første som stopper Caruanas nærmest uvirkelige seiersrekke, er nok også noe som trigger den norske verdensmesteren.


Om han lykkes, er umulig å si.

Realiteten er at Caruana har fordelen av hvite brikker, men Ashley nekter likevel å tro at italieneren er i stand til å herje med Carlsen som han gjorde med sin franske motstander i runde sju.


- Jeg kan ikke forestille meg at dette skjer mot Carlsen. Det kommer til å bli en helt episk match. Vil Carlsen stoppe dette udyret? undrer Ashely.

Det er han ikke alene om. På sosiale medier hagler det med skryt etter Caruanas sjokkerende prestasjoner. Den generelle oppfatningen er at publikum som følger USA-turneringen er vitne til et unikt stykke sjakkhistorie.

- Mostanderne kollapser Aldri før har noen levert en like sterk rekke med resultater.


- Han spiller med så mye kraft. Det er den mest utrolige prestasjonen i historien, med ganske klar margin. Det er ikke akkurat som at noen har gjort så store feil mot ham, han spiller bare bedre enn alle oss andre. Det er noe jeg ikke har sett før, sier Vachier-Lagrave.

- Den gjennomsnittlige ratingen på spillerne her er 2802. Likevel kollapser motstanderne foran øynene våre på grunn av det konstante presset hans, sier Ashley, som spurte Caruana om han hypnotiserer de andre spillerne.


- He-he. Jeg er ikke så sikker på akkurat det. Jeg hadde ikke ventet dette. Jeg tror jeg sier det hver dag nå. Det begynner bare å bli rarere og rarere. Jeg fortsetter å vinne selv om jeg ikke går for noe sånt som dette. Jeg forsøker bare å spille normalt, så tar jeg plutselig over.

- Carlsen sa han ville ha hevn mot deg. Hva er din reaksjon til det?


- Jeg forventet det. Han må gå for det på dette tidspunktet. Vi får se hva som skjer.

- Hva tenker du om kampen mellom dere?


- Jeg tror den er like stor som hvilken som helst annen kamp. Jeg skal bare forsøke å spille slik jeg har gjort, sier Caruana.