STILLE FØR STORMEN: Slik ser det ut på Copacabana i Rio de Janeiro. Det er rolig i Rio nå, to dager før VM-festen starten. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
STILLE FØR STORMEN: Slik ser det ut på Copacabana i Rio de Janeiro. Det er rolig i Rio nå, to dager før VM-festen starten. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYSVis mer

«Det er en merkelig, avmålt og ekstremt dempet stemning i VM-landet»

Morten P. kommenterer.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Aldri er det blitt gått stillere i dørene før et VM. I dag var det Argentina og toppscorerfavoritt Lionel Messi som nærmest snek seg inn i Brasil.

Det regner, Copacabana er uten folk og baller og en drøy time fra byen som ser ut til å ha glemt at VM i fotball begynner torsdag holder Brasil pressekonferanse uten egentlig å si noe som helst. Det er ganske vanlig på dørstokken til verdens største og viktigste fotballturnering. Men det som ikke er vanlig er at arrangørlandet, og her snakker vi om fotballandet BRASIL, det galeste og mest lidenskapelige av dem alle, ennå ikke har giret opp stemmingen til den store festen.

Det er, for å si det mildt, en merkelig, avmålt og ekstremt dempet stemning i VM-landet.

Uten lidenskap, trøkk og nyheter.

For at Argentina og Messi før eller siden var nødt til å ankomme sammen med Frankrike, Honduras, Uruguay og Ecuador kan jo knapt regnes som en overraskelse.

Det begynner jo i morgen.

AT PELE SNAKKER varmt om Wayne Rooney kommer fra den samme skuffen med selvfølgeligheter. Gode gamle Pele har ennå til gode å si noe annet enn varme og oppmuntrende ord om de stjernespillerne han blir bedt om å beskrive, og i dag var det altså Wayne Rooney som ble spådd et stort VM. Mens resten av England-troppen lot seg underholde av Danny Welbecks og Daniel Sturridges carpoeira-stunt i en av Rios favelaer.

Det er på høy tid å komme i gang nå.

Avsparket mellom Brasil og Kroatia i Sao Paulo kan ikke komme fort nok.

BRASIL ER SELVFØLGELIG favoritter sammen med Argentina og Spania. Bak dem står Nederland, Tyskland og Uruguay i kø for å vise at de også kan om marginene og lykken er med dem. Mens andre graver enda litt dypere og hevder Italia, England og til og med Belgia har muligheter de også.

VM-KLAR: Bilde av Jesus-statuen og Maracana i Rio. Foto:  AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA  - JAPAN OUT
VM-KLAR: Bilde av Jesus-statuen og Maracana i Rio. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA - JAPAN OUT Vis mer

Men uansett hvem du spør er Brasil alltid en av to finalister.

LIONEL MESSI BLIR toppscorer. Ferdig med det. I hvert fall om du spør bookmakerne verden rundt. Og er du en av de som har klokkertro på Messi og som eventuelt vinner rundt åtte ganger pengene på at det lille geniet endelig lykkes i et VM, da vil det være smart å sette noen penger på argentinsk seier på Maracana 13. juli også.

Får Messi ut det vi vet han har i skoa kan Argentina fort bli Brasils nye Uruguay 64 år etter den forrige brasilianske VM-miseren i Rio.

DET ER RART å være i Brasil to døgn før VM i fotball sparkes i gang uten egentlig å merke at så skal skje. I Sør Afrika for fire år siden var det jo ville tilstander uker i forveien. Men ikke her, i Brasil går inntil videre livet (nesten) sin vante gang.

I fotball har det aldri vært stillere før stormen.

TOPPSCORER?: Lionel Messi. Foto:   REUTERS/Martin Acosta
TOPPSCORER?: Lionel Messi. Foto: REUTERS/Martin Acosta Vis mer