IKKE FOR DÅRLIGE: Egil Drillo Olsen og en kommende landslagsdebutant, Even Hovland. Drillo mener det er en myte at norske fotballspillere ligger bak sine utenlandske konkurrenter ferdighetsmessig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE FOR DÅRLIGE: Egil Drillo Olsen og en kommende landslagsdebutant, Even Hovland. Drillo mener det er en myte at norske fotballspillere ligger bak sine utenlandske konkurrenter ferdighetsmessig. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er en myte og bare tull

Drillo er lei av snakk om dårlige ferdigheter blant norske spillere.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det har nærmest blitt en vedtatt sannhet at Norge spiller som vi gjør av mangel på individuelle ferdigheter, og samtidig debatteres det igjen og igjen hvordan vi forvalter fotballtalent her i landet.

Talentspeider Stig Marius Torbjørnsen er en av dem som mener Norge må stikke fingeren i jorda. Han uttalte nylig til Dagbladet, i forbindelse med en sak om U-landslagenes manglende mesterskapsdeltakelse, at:

- Det jeg ser er at de fleste utenlandske spillerne har langt bedre ferdigheter enn de norske, og driver med en helt annen spillestil. Det irriterer meg at vi sier vi er gode, men det er vi jo ikke. Gode i forhold til hva?

Landslagssjef Egil Drillo Olsen avviser denne kritikken. Han mener det er en myte at Norge ligger så langt bak ferdighetsmessig.

- Det gror bra i norsk fotball, så jeg er lei av å høre at vi er så veldig dårlig individuelt. De yngre landslagene våre opplever at det er en myte at vi er veldig mye dårligere enn alle andre individuelt, det stemmer ikke, sier han.

- Herregud, jeg hadde jo G19-landslaget i EM i 2003, jeg, vi var vel best individuelt omtrent i hele Europa da vi spilte den turneringa. Vi var millimetre fra å bli europamestre. Så det med at vi individuelt var så dårlige - det er bare tull. Det var kanskje ett lag i det mesterskapet den gangen som var bedre enn oss individuelt, og det var Portugal.

Messi er ikke norsk
Det skal sies at Norge ble nummer tre i gruppe med knallsterke Portugal og Italia i U19-EM 2003, og var et poeng unna å ta seg til semifinale, i en turnering Italia vant til slutt, så «millimetre» er kanskje en overdrivelse fra Drillos side.

Uansett mener altså Egil Olsen at det er mange lovende spillere både på U19, U18 og U17 for Norge.

Det Drillo imidlertid etterlyser, og har etterlyst tidligere, er den kreative midtbanespilleren han hadde i eksempelvis Erik Mykland på 90-tallet.

- Det med kreativitet er naturligvis noe av det vanskeligste, og det har vi ikke flust av. Vi har ikke den helt store kreative spilleren. Men Messi er altså ikke norsk, konstaterer han.

Eikrem kan bli aktuell
Da er det naturlig å spørre landslagssjefen om Magnus Wolff Eikrem, i manges øyne serieleder Moldes kreative kraft, som nylig ikke ble funnet verdig en plass i Per Joar Hansens U21-landslagstropp.

- Det regner jeg med Hansen har god kontroll på, og at han vurderer hele spilleren, ikke bare deler, sier Drillo til Dagbladet.

- Men Wolff Eikrem har spisskompetanse, jeg har sett ham en del for Molde i år, spesielt på tv. Han kan naturligvis være aktuell for A-landslaget snart. Han har ikke vært vurdert på A-laget denne sesongen, men det kan fort komme, sier Drillo.

Landslagssjefen mener forøvrig det er flere U-landslagsspillere som kan komme til å banke på A-landslagsdøra før VM-kvaliken starter.