- Det er en science fiction-historie

Contador benekter å ha mottatt blodoverføring.

STO FRAM: Tour de France-vinner Alberto Contador innkalte i går til pressekonferanse i Madrid for å kunngjøre at han hadde avlagt en positiv dopingprøve på en hviledag under Touren. Spanjolen benekter imidlertid via sin talsmann at han skal ha fått noen blodoverføring. Foto: Emilio Naranjo, EPA/Scanpix
STO FRAM: Tour de France-vinner Alberto Contador innkalte i går til pressekonferanse i Madrid for å kunngjøre at han hadde avlagt en positiv dopingprøve på en hviledag under Touren. Spanjolen benekter imidlertid via sin talsmann at han skal ha fått noen blodoverføring. Foto: Emilio Naranjo, EPA/ScanpixVis mer

|||
(Dagbladet): Franske L'Equipe skrev i dag at det ble funnet kjemiske spor av plast i dopingprøven til Alberto Contador.

Slike funn kan indikere bloddoping ved at en utøver får i seg innhold fra en blodpose av plast.

Nå sier Contadors talsmann Jacinto Vidarte til nyhetsbyrået AP at den spanske syklisten kategorisk benekter å ha fått en blodoverføring.

- Det er ingenting i dette. Det er en science fiction-historie, sier Vidarte.

Han sier videre at ingen i det internasjonale sykkelforbundet har fortalt Contador at det var funnet spor av plast i urinprøven hans.

- Delvis gyldig Han hevder videre at det internasjonale dopingbyrpet Wada ikke har validert noen metode for å oppdage plast fra blodoverføringsutstyr.

Wada-direktør David Howman sier imidlertid til AP at en slik metode har vært i bruk i matvareindustrien i årevis.

- I antidoping-sammenheng er metoden delvis gyldig, og bevis framskaffet på denne og andre måter kan brukes i dopingsaker, sier Howman.

Den norske dopingjegeren Peter Hemmersbach ved Aker-laboratoriet sa til Dagbladet tidligere i dag at han kjenter til at slike metoder var under utarbeidelse.

- Man jobber med en metode for å avsløre materiale som kan komme fra en plastpose hvor man oppbevarer blod. Det arbeidet kjenner jeg til, og jeg kjenner gruppene som jobber med det, sier Hemmersbach.

Ekstremt vanskelig Han forklarer at det er ekstremt vanskelig å avsløre bloddoping, derfor jobbes det med å avsløre hjelpemidlene.

- Man prøver å undersøke om det er mulig å spore bruk av blodprodukter ved å identifisere stoffer som kan overføres fra en plastbag som inneholder blod, sier han.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Contador selv har opplyst at det ble funnet en lav konsentrasjon av det forbudte stoffet clenbuterol i prøven han avla 21. juni, en hviledag under Tour de France. Opplysningen om plastspor er kun framkommet i L'Equipe og via den tyske TV-stasjonen ARD.

Contador, som vant i sommer vant Tour de France for tredje gang på fire år, er midlertidig utestengt av UCI mens saken granskes videre.