SPENNENDE DAGER:  Mix håper å få spille VM i Brasil - for USA. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPENNENDE DAGER: Mix håper å få spille VM i Brasil - for USA. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er en sexy gruppe

Rosenborg-Mix om VM-drømmen med USA.

TRONDHEIM (Dagbladet): Mix (23) er «happy» på et Rosenborg der supporterne forlanger gull i år. Går det som midtbanespilleren håper, spiller han VM for USA.

- USA er i dødens gruppe. Men det er også en sexy gruppe. Du har Tyskland med maskineriet sitt. Du har Portugal med Ronaldo, som er en av verdens tre beste fotballspillere. Og så har du Ghana, det beste laget i Afrika. Jeg skal gjøre mitt for å komme med. Og da må jeg prestere så bra som mulig for Rosenborg.

Vi er på Lerkendal. Mix ønsker bare å bli kalt Mix. Ikke med etternavn. Punktum.

Og for deg som ikke kjenner historien, har Mix amerikansk mor og norsk far. Han kunne også spilt på landslaget til Per-Mathias Høgmo. Men USA tilbød 23-åringen med to statsborgerskap plass først. Nå har han spilt 17 A-kamper og scoret to mål.

Den endelig troppen til Brasil-VM skal etter planen tas ut natt til mandag. Derfor vil Mix overhodet ikke foregripe begivenhetenes gang. Søndag satt en speider fra USA på Lerkendal og noterte seg alt han gjorde.

- Det hadde vært dødskult å få være med. VM og Brasil: Du har hele pakka, sier Mix.

Kontraster Fotballens dessert, sier vi. Samtidig er det en idrett med herlige kontraster. Onsdag spilte Rosenborg cupkamp mot 3. divisjonslaget Kolstad i Trondheim.

1750 tilskuere omkranset en forblåst Kolstad-bane. Konstrasten til Maracana stadion i Rio de Janeiro kunne ikke blitt større. Men Mix er ikke fin på det.

- Jeg elsker cupen. Den skaper engasjement. Det er ikke mange land som har sånne cupeventyr som oss.

Rosenborg spilte på seg selvtillit i 10-2-seieren. Men «ekspertene» mener laget fortsatt er et stykke unna velkjente samhandlingsmønstre.

- Det har vært litt opp og ned, bekrefter Mix.

- Samtidig følte jeg at vi hadde en god start i fjor. Denne sesongen har vi faktisk ett poeng mer etter samme runde. Vi har lyst til å begeistre publikum, samtidig som vi tar tre poeng. Men det går ikke alltid som vi ønsker.

- Har det bra Mix startet i Oslo-klubben Frigg. Turen gikk videre til Stabæk, der han debuterte på A-laget som tok seriegull i 2008. Rosenborg hentet ham i 2012.

- Jeg har det veldig bra. Mange i klubben tar vare på hverandre. Jeg spiller curling med lagkamerater. Om du er 18 eller 33 år, det spiller ingen rolle, så lenge du tenker lag og kommer godt overens.

- Hvordan opplever du interessen rundt Rosenborg?

BLANT DE UTVALGTE:   Mix - nummer to fra venstre øverst - har spilt 17 A-landskamper for USA og scoret to mål. FOTO: NTB Scanpix
BLANT DE UTVALGTE: Mix - nummer to fra venstre øverst - har spilt 17 A-landskamper for USA og scoret to mål. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er som en stor familie. Alle ønsker at Rosenborg skal gjøre det bra. Spiller vi dårlig, får vi høre det. Og det skjønner jeg godt. Folk betaler for å se oss oppfylle sine ønsker for klubben.

- Hva med USA: Blir du kjent igjen på gata der også?

- Det har skjedd. «Are you Mix Rud?» har de spurt meg.

Stor interesse USA er ikke bare amerikansk fotball, basket og hockey.

- En god del amerikanere har meldt sin ankomst til Brasil. Blant dem som blir hjemme kommer over en tredjedel til å følge med på VM, forteller Mix.

Han liker innstillingen til amerikanerne.

- Hver gang det er kamp, er utgangspunktet at du kan vinne. Enten det er mot Argentina, Russland eller Brasil.

- Du må ha spennende dager: VM eller ikke?

- Trener Jürgen Klinsmann ser på hva du har gjort de to siste åra. I tillegg teller formen på klubblaget akkurat nå.

Men først venter Sandnes Ulf borte mandag.

- Fredrik Midtsjø, som er leid ut fra Rosenborg, har scoret to mål for dem i det siste. Jeg får ringe dama hans og sørge for at han ikke gjør det mot oss, sier Mix og smiler.

VM-STJERNE:  Cristiano Ronaldo er blant dem Mix kan komme til å møte, hvis han blir tatt ut til VM. Her følger Real- og Portugal-stjerna en tenniskamp denne uka, sammen med sønnen Cristiano junior. FOTO: NTB Scanpix
VM-STJERNE: Cristiano Ronaldo er blant dem Mix kan komme til å møte, hvis han blir tatt ut til VM. Her følger Real- og Portugal-stjerna en tenniskamp denne uka, sammen med sønnen Cristiano junior. FOTO: NTB Scanpix Vis mer