SYNGER UT: Brasils tidligere spisshelt Ronaldo er ikke imponert over hjemlandets forberedelser til VM. Bare tre uker før VM-starten er tre stadioner fortsatt ikke ferdigstilt, og masse infrastruktur kommer de ikke i mål med. Til høyre, FIFAs generalsrekretær Jerome Valcke.Foto: Nelson Almeida / AFP / NTB Scanpix
SYNGER UT: Brasils tidligere spisshelt Ronaldo er ikke imponert over hjemlandets forberedelser til VM. Bare tre uker før VM-starten er tre stadioner fortsatt ikke ferdigstilt, og masse infrastruktur kommer de ikke i mål med. Til høyre, FIFAs generalsrekretær Jerome Valcke.Foto: Nelson Almeida / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Det er en skam. Jeg er flau.

Ronaldo slakter hjemlandets VM-forberedelser.

Om under tre uker sparkes fotballfesten i gang med åpningskampen mellom vertsnasjon Brasil og Kroatia i São Paulo.

Men opptakten til fotballfesten har vært alt annet enn god for arrangørlandet.

Bak skjema
Brasilianerne har slitt tungt med å følge tidsskjemaene i byggingen av VM-stadionene. I tillegg er mange av infrastrukturprosjektene, som flyplasser, busstasjoner og undergrunnsbaner, enten blitt stanset eller nedjustert.

Ronaldo, som er medlem av den lokale organisasjonskomiteen og en stor støttespiller for FIFA og Brasils regjering, mener sambalandet alltid har stått overfor problemer innen korrupsjon og underslag.

Han beklager sterkt at fotballstadionene ble ferdigstilt sent. Tre av arenaene står fortsatt uferdig kort tid før VM.

Byråkrati
- I 2007, da det ble bestemt at VM skulle gå i Brasil, skrev president Lula under alt og var enig om alt. Så kommer de hit og møter et stort byråkrati, en total forvirring og latskap, sier Ronaldo til nyhetsbyrået Reuters.

- Det er en skam. Jeg er flau. Dette er landet mitt og jeg elsker det, og vi burde ikke gi verden en slikt bilde av oss selv. Men vi skal ikke glemme at Brasil ikke var perfekt før VM. Det var det samme før, kanskje verre, legger han til.

Tror på VM-gull
Den tidligere Barcelona-, Real Madrid- og Inter-spissen tror på brasiliansk VM-suksess på banen. Han holder vertsnasjonen som den største favoritten, mens han har Tyskland, Argentina og regjerende mester Spania som nærmeste utfordrere.

- Åpningskampen blir viktig. Det er den første VM-kampen for mange av spillere. Kampen kan bli avgjørende for lagets framtid i turneringen, mener Ronaldo.

Kan miste rekorden
37-åringen spilte i fire VM-sluttspill for Brasil. Han ble verdensmester i 1994 og 2002, mens det ble finaletap i 1998. Ronaldo er fortsatt tidenes målscorer i VM med 15 fulltreffere, men rekorden kan stå for fall.

Den tyske spissveteranen Miroslav Klose går forbi Ronaldo om han scorer to mål i årets mesterskap.

- Scorer han flere mål enn meg, så all ære til ham. Rekorder er til for å brytes, og noen vil ta rekorden fra meg. Jeg har aldri trodd at den ville vare til evig tid, sier Ronaldo.

(NTB)