- Det er en skandale av oss, sier VIF-kapteinen

Drammenserne avgjorde kampen det første kvarteret.

Vålerenga-Strømsgodset, 0-3 (0-3)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): - Det er vanskelig å få ting til å flyte når man ligger under 3-0, og det er en skandale av oss, sa Vålerenga-kaptein Christian Grindheim til C More etter kampslutt.

I pausen hadde han også slaktet Vålerengas prestasjon, da med følgende ord:

- Det er tungt og rævva dårlig!

For da Simen Brenne kastet seg inn i en duell med knottene først etter seks sekunder, var det klart hvilket lag som ønsket mest på Ullevaal. For etter å ha prøvd ut flere forskjellige formasjoner de første tre kampene, gikk Strømsgodset «back to basic» i 4-3-3 mot Vålerenga i kveld.

- I dag er jeg utrolig stolt. Laget har gått fra å være en gjeng guttunger som jeg har måttet skrike på, til å vokse opp og tenke selv. Det er jeg utrolig stolt av, sier Godset-trener Ronny Deila etter kampslutt til C More.

For å gå «back to basic» ga utteling for Ronny Deilas menn, som tok ledelsen allerede etter to minutter.

Keepertabbe Simen Brenne kombinerte med Adbisalam Ibrahim og satte fart mot Vålerenga-målet. Rundt 20 meter fra mål ble Brenne felt og fikk frispark.

Det ble ekspedert i mål av Øyvind Storflor. Til tross for at skuddet verken var spesielt hardt eller velplassert, sneik ballen seg på mystisk vis via tverrliggeren og inn bak Lars Hirschfeld, som muligens var blendet av sola. En dårlig start på kampen for kanadieren som var inne i varmen igjen, etter at Gudmund Taksdal Kongshavn hadde startet de første tre kampene av årets sesong.

Og verre skulle det bli.

Da drøyt åtte minutter var spilt, doblet nemlig gjestene fra Drammen ledelsen. En corner fra høyre endte til slutt hos Jarl André Storbæk, som fra fire meter hadde små problemer med å score mot gamleklubben. Heller ikke i denne situasjonen var Vålerengas sisteskanse helt patent.

Punktert etter 15 I Thomas Sørums sjukdomsfravær blei det plass til Muhamed Keita på venstrekanten. Etter et kvarter takket han for tilliten, da han løp fra hele Vålerenga-forsvaret og satte inn 3-0 i det lengste hjørnet.

Akkurat det målet kan nok ikke Hirschfeld klandres for, men kommunikasjonen mellom André Muri og Giancarlo González var lang ifra god da begge bestemte seg for å gå i duell med Peter Kovacs, og dermed etterlate et hav av rom for målscorer Keita.

- Her går det rett og slett for fort for Vålerenga, og det er en glimrende scoring. En scoring etter mitt hjerte, sa landslagstrener Egil Olsen i C More-studioet i pausen.

Med 3-0 allerede etter et kvarters spill, hadde de tilreisende drammenserne naturlig nok mest å synge for, og da «vi pisser på Enga» runget utover Ullevaal stadion, var det ikke vanskelig å skjønne hvilket lag som hadde overtaket.

Tamt Enga Vålerengas første antydning til en målsjanse kom etter 18 minutter. Aaron Samuel kranglet med seg ballen på venstrekanten, og kom seg helt ned til dødlinja. Nigerianeren gjorde det meste riktig da han slo et hardt innlegg langs bakken inn i feltet, men dessverre for 100-årsjubilantene fant han ingen medspillere.

Enga-toppscorer Torgeir Børven var ikke involvert i noen ting i den første halvdelen av førsteomgang. Da han først kom i kontakt med ballen etter 23 minutter, var det i form av et skikkelig sleivspark av et brasseforsøk.

Tidlig bytte Børven fikk en ny mulighet etter en drøy halvtime, men var ikke kvikk nok verken i hodet eller beina da han blei forsøkt spilt gjennom, og dermed kunne Adam Larsen Kwarasey klarere med føttene.

Heller ikke da han forsøkte seg på volley med fire minutter igjen til pause stemte det for 21-åringen.

Kjetil Rekdal gjorde ett grep for å forsøke å snu kampen i førsteomgang, nemlig å ta ut Fedor Ogude til fordel for Ghayas Zahid etter en drøy halvtime.

- Han hadde gult kort, og holdt på å få et til. Han kunne dermed ikke gå inn i noen taklinger lenger, og med 3-0 imot og 10 mot 11 hadde det i hvert fall blitt vanskelig. Derfor bytta jeg han ut, sier Kjetil Rekdal til C More etter kampslutt.

Likevel var bortelaget nærmere firemålsledelse enn Enga var redusering - aller nærmest var Peter Kovacs, da han headet i tverrliggeren like før pause.

Dermed sto det 0-3 etter de første 45, og Vålerenga måtte tåle å gå i garderoben til øredøvende pipekonsert fra sine egne supportere.

God venstreside Målscorer Keita sto for andreomgangens første avslutning, men skuddet var ikke godt nok til å overliste en Hirschfeld uten sola i øynene.

Keita var, sammen med Abdisalam Ibrahim, en konstant trussel for Jan Gunnar Solli på Engas høyreback. For der det de første tre kampene har vært høyresida, med Øyvind Storflor og Lars Christopher Vilsvik, som har vært drammensernes fremste angrepsvåpen, var venstresida Godsets beste mot Vålerenga.

Den første virkelig målsjansen i andreomgang var det hjemmelaget som sto for. En innoverskrudd corner fra Jan Lecjaks landet perfekt på hodet til en umarkert Christian Grindheim, som ikke klarte å styre ballen under tverrliggeren. Der kunne det godt hatt stått 1-3.

Store Godset-sjanser Til tross for at Vålerenga til tider styrte kampen spillemessig, var det Strømsgodset som spilte seg til farligheter. Nevnte Keita fikk en god skuddmulighet da ti minutter var spilt av omgangen, og det samme gjorde Kovacs et lite minutt etterpå.

Idet timen ble passer, serverte Keita en strøken gjennombruddspassning til Jarl Andre Storbæk, som kom på et susende løp fra sin backposisjon. Storbæk klarte ikke å få skikkelig dreis på avslutningen i stor fart, og blei dermed ikke tomålsscorer mot gamleklubben.

Snytt for straffe? Godset-backen var enda nærmere noen minutter seinere. Fra 17 meter skjøt Storbæk via en Enga-forsvarer, og ballen trillet like utenfor bak en utspilt Hirschfeld. Den påfølgende corneren havnet til slutt hos Abdisalam Ibrahim i returrommet. «Abdi» fikk god klem på skuddet fra 20 meter, men dessverre for en utlånte Manchester City-spilleren gikk det utenfor mål.

Vålerenga ropte på straffe etter 65 minutter, da Aaron Samuel blei felt av Lars Christopher Vilsvik. Hjemmelaget blei muligens snytt for et straffespark her.

Med et kvarter igjen fikk innbytter Adama Diomande en stor mulighet til å øke til 4-0 da han kom alene med Hirschfeld, men sisteskansen retter opp feilen, etter at han selv skapte sjansen for Godset med et håpløst utspill.

To annulerte mål Etter 80 spilte minutter var Aaron Samuel igjen involvert da han satte ballen i mål fra kort hold. Målet blei korrekt annulert for offside, men ballen hadde kanskje gått i mål om ikke nigerianeren hadde satt tåa på den.

Og dette var virkelig ikke Samuels dag.

Med snaut fem minutter igjen fikk han nok en mulighet, men heller ikke denne gangen hadde han marginene på sin side da han headet i tverrliggeren fra sju meter.

Også bortelaget fikk et mål annulert for offside, da innbytter Gustav Wikheim satte ballen i mål etter et raskt frispark. En korrekt avgjørelse, viser reprisene.

IKKE FØRNØYD: Christian Grindheim var ikke fornøyd med Vålerengas prestasjon mot Strømsgodset, der laget tapte 3-0. Her fra kampen mot Sogndal. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
IKKE FØRNØYD: Christian Grindheim var ikke fornøyd med Vålerengas prestasjon mot Strømsgodset, der laget tapte 3-0. Her fra kampen mot Sogndal. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer